Прочитај ми чланак

САД прете Међународном кривичном суду: Не хапсите Нетањахуа

0

Суд у Хагу нема надлежност што се тиче ситуације у Израелу и не подржавамо његову истрагу, саопштила је Бела кућа Амерички конгресмени обе партије упозорили су Међународни кривични суд (МКС), са седиштем у Хагу, да би издавање налога за хапшење израелског премијера Бењамина Нетањахуа и других израелских званичника изазвало одмазду Вашингтона, преноси „Аксиос“.

Извештаје да је Нетањаху последњих дана покушао да натера америчког председника Џозефа Бајдена да помогне да се Међународни кривични суд спречи да, због рата у Гази, изда налог за хапшење високих израелских званичника, Бела кућа је одбила да коментарише.

„МКС нема надлежност у тој ситуацији и не подржавамо његову истрагу“, саопштила је Бела кућа.

Председавајући Представничког дома Мајк Џонсон описао је могуће издавање наредбе као „срамно“ и „незаконито“.

У том контексту, он је позвао Белу кућу да „одмах и недвосмислено захтева да МКС повуче и употреби сва расположива средства да спречи ту грозоту“.

Како се додаје, наводно се израђује нацрт закона у вези са одговором на било који судски налог.

Председник Спољнополитичког комитета Доњег дома Конгреса САД Мајкл Мекол изјавио је да очекује одобрење закона о санкционисању званичника МКС-а који учествују у истрагама против САД и њених савезника.

„Знам да ће Конгрес одговорити на такву апсурдну одлуку“, оценио је конгресмен Бред Шерман.

Међутим, има и оних који се противе има и оних који се противе тој иницијативи, па је тако демократска конгресменка Прамила Јаипал изјавила да је МКС „независно тело и да мора да настави да ради оно што мора“.

Заузврат, Марк Поцан, члан Представничког дома, нагласио је да „није посао Конгреса да им говори шта да раде“.