Прочитај ми чланак

Путин и Шојгу предлажу да Русија сагради 5 нових великих градова – први је Спутњик

0

ЈЕДАН – СА ПРЕКО МИЛИОН СТАНОВНИКА – ТРЕБА БУДЕ ПОРЕД ВЛАДИВОСТОКА

ВЛАДИМИР Путин је иницирао велики програм модернизације руског Далеког истока.

Саставни део те иницијативе је подизање у Приморском крају потпуно новог града Спутник, плус – модернизација инфрастуктуре и услова живота у већ постојећим градовима.

У пројекат ће бити уложено више милијарди долара. Са намером да Далеки исток постане удобна и атрактивна територија – и за живот и за пословање.

Путин је са својом иницијативом наступио пред учесницима Источног економског форума, који је одржан (на острву Руски код Владивостока.

Нагласио је: „Овај пројекат је од огромног значаја и за наш Далеки исток и за Русију у целини. Ово је развојна перспектива не за деценије, већ за векове који долазе“.

Према речима председника РФ, Спутњик ће бити подигнут у близини Владивостока и имаће – преко милион становника.

Путин је подржао и идеју министра одбране РФ Сергеја Шојгуа да Русија у Сибиру изгради 3-5 потпуно нових градова са 300.000-500.000, па и милион становника.

Сам Шојгу је властиту иницијативу додатно конкретизовао.

Указао је да се нови градови могу се изградити између Братска и Краснојарска, као и у ширем региону око Канска и Лесосибирска.

Чак је био сасвим конкретан: „На пример, можемо изградити индустријски центар са атрактивном економијом и дугорочним потенцијалом раста који се може условно назвати „Бакар и електротехника“. Управо између Братска и Краснојарска. Ту постоје услови и за кластер „Алуминијумска долина“ са тежиштем на преради алуминијума“.

Према његовим речима, недалеко од Канска постоји потенцијал за хемијску производњу на бази угаља, а око Лесосибирска потенцијал за кластер „Дрво и грађевински материјали“.

Шпјгу је посебно истакао да нови руски градови треба да буду мамац за досељавање у Русију из бивших совјетских република и даље иностранства Руса и припадника осталих народа РФ.

Тим људима, нагласио је, треба дати велике парцеле обрадиве земље, најповољније могуће кредите за градњу кућа, финансијске подстицаје за рађање и подизање деце…

Економиста Василиј Колташов је изачунао да ће Спутњик коштати око 20 милијарди долара.

Он је уврене да ће све што је Путин имао у виду коштати стотине милијарди долара.

Као пример навео је Калифорнију чије је насељавање у другој половини 19. века било директно повезано са ширењем железничке мреже која је повезивала западну и источну обалу Сједињених Држава.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!