Прочитај ми чланак

План у 12 тачака: Кијев машта како да поврати Крим

0

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексиј Данилов осмислио је план од 12 корака за такозвану „деокупацију“ Крима који укључује преименовање Севастопоља, лустрацију и „рушење “ Кримског моста.

„12 корака за деокупацију Крима… Желим јасно, у широким цртама, опишем како ће Украјина деокупирати Крим“, написао је Данилов на друштвеним мрежама.

Међу тим корацима налази се и преименовање града Севастопоља у „Објекат број 6“, а „касније, на пример, у Ахтијар“. „Увешћемо лустрацију, која ће одредити ко ће од становника Крима изгубити право гласа због веза са Русијом“, рекао је он и додао да је „рушење Кримског моста још један корак, након чега следи увођење „детоксикације“ од пропагандних метода денацификације Немачке после Другог светског рата.

Према његовим речима, транспортни прелаз у граду Керчу треба да буде демонтиран како би се обезбедила потпуна „слобода пловидбе у оквиру програма компензације штете“.

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев рекао је раније да би могући напад на Крим значио ескалацију сукоба и позвао украјинске власти да схвате да ће такви напади наићи на „неизбежну одмазду“, употребом свих врста оружја.