Прочитај ми чланак

БИВШИ потпредседник Фајзера: Пандемија је готова, не вакцинишите милионе здравих!

0

"Нема потребе за вакцинама, пандемија коронавируса је ефикасно готова," каже бивши потпредседник Фајзера доктор Мајкл Јидон. Пандемија је, сматра он, ефикасно готова и њоме се лако може управљати добро уређеним националним здравственим системом, те у складу с тим земљи треба одмах омогућити повратак у нормалан живот.

Иако је Фајзер Фарма објавио наслове о пуштању своје вакцине против коронавируса, бивши потпредседник и главни научник ове компаније доктор Мајкл Јидон рекао је да нису потребне никакве вакцине како би се пандемија ЦОВИД-19 привела крају, пише Национал Хералд.

– Апсолутно нема потребе за вакцинама за гашење пандемије. Никад нисам чуо да се такве дезинформације говоре о вакцинама. Не вакцинишу се људи који нису у опасности од болести. Такође не планирате вакцинисати милионе здравих људи вакцином која није опсежно тестирана на људима – написао је доктор Јидон у чланку објављеном у „Лоцкдоwн Скептицс“.

Његови коментари долазе на крају опсежне критике саветодавног тела за ванредне ситуације британске владе (САГЕ), које је задужено за саветовање централне владе у хитним случајевима. САГЕ је играо важну улогу у одређивању јавних политика закључавања у Великој Британији, које су биле одговор на коронавирус.

– САГЕ каже да су сви били у опасности и да је само 7% заражених. Мислим да је ово дословно невероватно. Они су занемарили све преседане на пољу имунолошке меморије против респираторних вируса. Или нису видели или су занемарили квалитетне радове бројних водећих светских клиничких имунолога који показују да је око 30% популације претходно имало имунитет – наводи Јидон.

Јидеон такође сматра да би требало искључити из групе угрожених најмлађу децу, „која се не заражавају, вероватно зато што њихова незрела биологија значи да њихове станице изражавају мање рецептора за беланчевине, названог АЦЕ2“.

– Дакле, САГЕ је очигледно у криву у једној заиста кључној варијабили: нису претпостављали претходни имунитет, док докази јасно указују на вредност од око 30% (и готово 40% ако укључите мало деце која су технички пре отпорна него имуна). А узимајући у обзир стварност имунитета стада, када осетљивост на вирус падне овако ниско, на око 28 до 35%, та популација више не може подржати ширење епидемије болести, а тиме вирус „опада и нестаје“ – објаснио је Јидон.

– Пандемија је незванично готова и њоме се лако може управљати добро уређеним националним здравственим системима. У складу с тим, земљи треба одмах омогућити повратак у нормалан живот – закључио је Јидеон.