Прочитај ми чланак

Огласио се Макронов кабинет: Ванредно стање на Новој Каледонији биће укинуто

0

Макронова одлука да не продужи ванредно стање је жеља Париза да започне процес деескалације и поново успостави услове за дијалог, додаје се у саопштењу

Француски председник Емануел Макрон одлучио је да укине ванредно стање на француској пацифичкој територији Нове Каледоније у циљу омогућавања политичког дијалога након немира у којима је погинуло седам особа, саопштено је из његовог кабинета.

Из кабинета председника је саопштено да ванредно стање неће бити продужено „за сада“ и да ће се због тога завршити у понедељак у 20 часова (по средњоевропском времену), што је уторак 5 часова ујутру у Новој Каледонији, пренео је АП.

Седам особа је убијено, стотине ухапшено, а велики број зграда и аутомобила уништени су у двонедељним немирима изазваним спорном изборном реформом и подстакнутим економским диспаритетима између домородачког становништва Канака и народа европског порекла.

Немири су избили док је француски парламент у Паризу расправљао о изменама и допунама француског устава како би се унеле промене у бирачке спискове на Новој Каледонији.

Полиција је убила мушкарца у петак увече, дан након посете француског председника Емануела Макрона који је посетио острво како би покушао да смири тензије.

Долазак додатних 480 припадника жандармерије повећаће број француских снага безбедности на пацифичкој територији на око 3.500.

Макронова одлука да не продужи ванредно стање је жеља Париза да започне процес деескалације и поново успостави услове за дијалог, додаје се у саопштењу.

Главна политичка коалиција која се залаже за независност, ФЛНКС објавила је у суботу саопштење у којем се наводи да је приоритет ублажавање тензија и да је једино одрживо „политичко и нерепресивно решење“.

Потез да се укине ванредно стање долази након Макронове посете Новој Каледонији.

У саопштењу се наводи да ће 480 додатних припадника жандармерије стићи на острво „у наредних неколико сати“, чиме је обезбеђено појачање на више од 3.500.

Међу седам погинулих у пуцњави су два припадника жандармерије.

Ванредно стање Париз је увео 15. маја на најмање 12 дана како би се појачала овлашћења полиције.