Прочитај ми чланак

Немачки канцелар: Спремамо војску да буде најмоћнија у Европи

0

„Руска инвазија на Украјину приморава Немачку да своју војску претвори у моћну и добро финансирану борбену снагу усмерену на одбрану земље и НАТО савезника“, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц, преноси „Политико“.

По његовим речима, данас нико не може да сумња у то да је потребан моћан Бундесвер.

„Наш мировни поредак је у опасности“, упозорио је Шолц, помињући и рат Хамаса и Израела и додао да је Немачкој потребна „дугорочна, трајна промена курса“.

Канцелар је то поручио на политичко-војној конференцији на којој су представљене промене у стратешком размишљању Берлина, формулисане на 34 странице војно-стратешке доктрине.

У документу се наводи да се рат „вратио у Европу“, те да „Немачка и њени савезници поново морају да се суоче са војном претњом“.

„Руска Федерација ће остати највећа претња миру и безбедности у евроатлантском подручју“, оцењује се у доктрини, уз напомену да Кина „све агресивније полаже права на регионалну надмоћ“.

То је прва нова доктрина од 2011. године – времена када је Дмитриј Медведев био председник Русије.

„Прве смернице одбрамбене политике за више од деценије су одговор на нову реалност“, образложио је министар одбране Борис Писторијус.

Немачка ће ове године достићи циљ постављен у оквиру НАТО савеза – издвајање два одсто БДП-а за одбрану, али сам новац није довољан да Бундесвер буде спреман за борбу.

Нова доктрина предвиђа да ће Немачка смањити стране мисије како би се фокусирала на европску и националну одбрану и постала „спремна за рат“.