Прочитај ми чланак

НАПЕТО У ПАЦИФИКУ: Кинеска Обалска стража не избија из вода око ненасељених острва

0

Бродови кинеске Обалске страже провели су рекордних 158 узастопних дана у водама око острва која Јапан контролише у Источном кинеском мору.

ЦНН преноси да је то наведено у подацима које су изнеле јапанске власти, а који показују да је надмашен претходни рекорд из 2021.

Аналитичари страхују да би ова ненасељена острва, која се на јапанском зову Сенкаку, а на кинеском Диаоју, потренцијално могла да постану тачка сукоба између два азијска суседа.

– Јапанска влада веома озбиљно схвата чињеницу да су се пловила смењивала једно за другим пловећи у пограничној зони и нарушавајући територијалне воде – навео је у понедељак на брифингу у Токију Јошимаса Хајаши, главни портпарол јапанске владе.

Он није казао колико су често кинески бродови улазили у територијалне воде Јапана.

ЦНН објашњава да је страним бродовима дозвољено да врше „невине проласке“ кроз те воде.

Наводи се да се тамошња погранична зона се протеже додатних 12 наутичких миља у односу на територијалне воде, које су саме по себи подручје удаљено до 12 наутичких миља од обале.

Пошто је страним ратним бродовима допуштено да пролазе кроз зону пограничних вода, кинеска Обалска стража не крши тиме било какве међународне споразуме, али Токио на стално присуство пловила под контролом Пекинга гледа као на провокацију.

Хајаши је казао да је јапански премијер Фумио Кишида указао на „озбиљну забринутост“ Токија приликом сусрета са кинеским премијером Ли Ћијангом током трилатералног самита са Јужном Корејом који је у понедељак одржан у Сеулу.

– Ми ћемо наставити да предузимамо све могуће мере опреза и надзора око острва Сенкаку, уз осећај хитности – рекао је Хајаши.

ЦНН наводи да су се напетости око ових острва појачале 2012. када је влада у Токију откупила нека од њих од приватног јапанског власника, што је Пекинг протумачио како директно изазивање кинеских суверених права над њима.

Наводи се да је због тога често слао Обалску стражу и друге кинеске званичне бродове у ове воде како нагласио да Кина не одустаје од тих права.

– Ниједна земља нити сила не би требало да потцене снажну одлучност кинеске владе да очува суверенитет и територијални интегритет – пише у документу о острвима Диаоју коју је 2022. објавило кинеско Министарство спољних послова.

Стручњаци сматрају да Кина држањем својих бродова близу ових острва покушава да успостави потенцијални правни аргумент за суверенитет над њима.

Спор који траје вековима

ЦНН наводи да су ова ненасељена острва одавно тачка спорења између Јапана и Кине. Ове две земље већ вековима тврде да полажу права на ланац каменитих острва која се налазе на 1.900 километара југозападно од Токија, али и свега 330 километара од источне обале Кине. Америчка телевизија наводи да делује да ни Јапан ни Кина немају намеру да одступе од сматрања те територије својом