Прочитај ми чланак

Пољски војник рањен на граници са Белорусијом! Лекари се боре за његов живот

0

Пољски премијер Доналд Туск саопштио је данас да ће бити обновљена тампон зона ширине 200 метара на граници са Белорусијом после ескалације насиља када је у уторак један од миграната који покушавају нелегално да пређу пољску границу напао ножем војника, који се сада у болници бори за живот.

– У овој ситуацији, тако драматичној као што је напад на нашег војника који се бори за живот у болници желимо да знате да смо уз вас, да нема говора о толеранцији напада или оклевању у подршци нашим војницима. Препоручили су нам да вратимо тампон зону и следеће недеља влада ће усвојити ту одлуку. Интензивираћемо и радове на инфраструктури и новом типу ограде – казао је Туск у месту Дубиче Церкјевне на граници са Белорусијом.

Пољски премијер обећао је да ће влада и правно регулисати да војници, граничари и полицајци могу да користе сва расположива средства која имају када се штите од таквих напада.

– Промукао сам већ од причања да нисмо суочени са азилантима већ је реч о ефикасном нападу на границу и покушају дестабилизације пољске државе. Драматично је толико да када рањеном војнику пружају прву помоћ морају и спасиоце да штите уз помоћ аутомобила и штитова јер настављају да их нападају с друге стране ограде. То овде није никаква журка – рекао је пољски премијер.

И министри одбране Владислав Кошњак-Камиш и унутрашњих послова Томаш Шемоњак упозорили су да насиље на граници ескалира јер Русија и Белорусија све агресивније злоупотребљавају мигранте за нову фазу хибридног рата против Европске уније и Пољске.

– Појачаћемо присуство полиције на граници а пребацићемо и опрему коју полиција користи против агресивне масе. Морамо да рачунамо с тим да ће притисак на границу бити још јачи јер од обавештајних служби знамо да Русија гомила мигранте да их пребацује ка границама. Агресивност је све већа, почело је од бацања грана и каменица – казао је министар унутрашњих послова.

Министар Шемоњак нагласио је да мора да се појача ограда висока 5,5 метара коју су на граници са Белорусијом подигле претходне власти и да се опреми електронским надзором.

– Пуна је рупа и не испуњава своју сврху. Премијер је најавио да нема никаквих лимита за нова средства за безбедност на граници – казао је Шемоњак.

Потом се обратио министар одбране.

– Суочени смо са новом фазом хибридног рата. Брутални напад на војника сведочи о координираном нападу на границу. Спремни смо да повећамо присуство војске на граници – казао је Владислав Кошњак-Камиш.

Последњих дана множе се напади на пољске војнике и граничаре када спречавају веће групе миграната да се пробију у Пољску а за последња два дана поред напада ножем на војника током исте ноћи на уторак један граничар повређен је ножем који је нападач с друге стране границе привезао на штап, а другог су напали поломљеном флашом.


Пољске власти бележе око 300 покушаја нелегалног преласка границе дневно, а они су све чешће у групама.