Прочитај ми чланак

Кабалиста Бил Гејтс не разуме људе који су против маски: Шта су они, неки нудисти

0

Један од оснивача компаније Мајкрософт Бил Гејтс у једном поткасту говорио је о тренутној ситуацији у свету. Он је, гостујући код Рашиде Џоунс, упоредио ношење маски са панталонама.

Како је нагласио, прве препоруке у вези са коронавирусом биле су исте као и за остале распираторне болести, али испоставило се да је ковид 19 доста опаснији.

На местима где су маске обавезне број заражених од коронавируса пада, па би тако, према једној од студија, ношење маски до марта 2021. године спречило смрт више од 63.000 Американаца.

Ипак, многи грађани САД су одбијање ношења маски претворили у политичку изјаву против науке и гест независног избора, сматра Гејтс, објашњавајући како су му такви људи несхватљиви, преноси Т портал.

„Сама идеја да неко одбија да носи маску мени је невероватно чудна. Шта су они, неки нудисти? Тражимо и да људи носе панталоне, а не буни се много њих због тога. Ако желите да се живот врати у нормалу, носите маску или не носите маску – али останите код куће“, рекао је милијардер.

Промена мишљења

Гејтс је, такође, рекао и своје мишљење о томе зашто маске нису биле сматране важним у ранијем стадијуму пандемије. Како је објаснио, научници су своје савете темељили на ономе што знају о распираторним вирусима попут прехладе и грипа.

„За разлику од преношења кашљем, ковидом 19 можете да се заразите разговором с другом особом. Ако, на пример, неко са прехладом проведе сат времена у соби са здравим особама, већина ће остати здрава – у случају ковида 19 – скоро сви би се заразили“, изјавио је.

Други кључни фактор код ковида 19, сматра Гејтс, јесте могућност ширења и код асимптоматских случајева. Како он каже, стручњаци су закључили да „домаће“ платнене маске, поготово оне трослојне, спречавају ширење заразе.

У раним стадијумима сматрало се да само Н95 или медицинске маске обављају посао, па су се чувале за раднике у здравству. Сада је потпуно јасно да ношење маски има огроман утицај. Постоји дијаграм који показује које су маске најделотворније у различитим ситуацијама“, додао је.