Прочитај ми чланак

Државе трећег света се користе као полигон за тестирање: УН објављују дигитални ИД

0

Уједињене нације (УН) настављају да унапређују своју агенду о дигиталној идентификацији у Африци увођењем модуларне платформе идентитета отвореног кода (МОСИП) Била Гејтса у Сијера Леонеу.

План убрзано напредује у Африци док глобалисти настоје да прошире напоре дигиталне трансформације.

Државе трећег света се користе као полигон за тестирање технологије пре него што се дигитални ИД систем уведе на глобалном нивоу.

МОСИП, који финансира Фондација Била и Мелинде Гејтс, проширује оквир за дигиталну идентификацију тако што укључује додатне „карактеристике“ као што су подршка за „дигитални кеш“ и доказ о статусу вакцинације.

Међутим, док тестирање технологије наставља да се шири у трећем свету, неколико западних земаља већ почиње да уводи МОСИП за своје грађане.

Како је известио Слеј њуз, посланици у аустралијском Сенату су управо усвојили нови закон за увођење дигиталног ИД система за јавну употребу.

Закон је лако усвојен без икаквог отпора.

Аустралија је званично на путу ка успостављању националног система дигиталног идентитета који регулише влада коју контролишу Гејтс, УН и Светски економски форум (WЕF).

Шема ће заменити традиционалне личне карте и моћи ће да се повеже са системима који садрже огромне количине личних и финансијски осетљивих података које користе банке, осигуравачи, комунална предузећа и агенције.

Дигитални ИД систем је развијен да има могућност повезивања са банковним рачунима, дигиталним валутама централне банке (ЦБДЦ) и друштвеним кредитним резултатима и доказима о вакцинацији.

Влада је коначно од Коалиције и Зелених крајем прошлог месеца обезбедила потребну подршку за омогућавање законодавства за систем дигиталне идентификације у Сенату.

У петак је чланак објављен у Биометријском ажурирању известио о интервјуу са замеником директора Националне управе за цивилну регистрацију Сијера Леонеа (НЦРА) Mosesom T.F. Vibbie.

Интервју је обављен на маргинама догађаја MOSIP Connect прошлог месеца у Адис Абеби.

Виби је објаснио да су снажна политичка воља председника земље Julijusa Maade Bioa  и посвећеност генералног директора NCRA Mohameda Mubašira Masakuoija друге покретачке снаге које стоје иза иницијативе.

Масакуои је такође амбасадор ИД4Африка.

Партнери фондације ИД4Африца су Фондација  Bill & Melinda Gates и Omidiar Network оснивача eBay-а Пјера Омидијара.

„Основни дигитални ИД којим управља НЦРА је у центру дигиталне трансформације Сијера Леонеа“, рекла је Виби.

„Национална лична карта или НИН је обавезна за приступ услугама у Сијера Леонеу као што је садржано у Закону о националној цивилној регистрацији из 2016. (Закон НЦР 2016.)“

До сада је, рекао је, дигитални ИД био кључан у текућим напорима владе у земљи јер су скоро све владине услуге дигитализоване и повезане са дигиталним ИД-ом.

„Према ратификацији и директивама парламента Сијера Леонеа, НИН је повезан са свим државним и кључним услугама приватног сектора, укључујући регистрацију СИМ картице, образовање, владин платни списак, запошљавање у јавном и приватном сектору, осигурање, финансијску укљученост и услуге, возила, регистрацију и возачку дозволу, здравствену заштиту, пензионо и социјално осигурање, имовину и земљишне књиге и друго“, истакао је он.

Потребан је за пасоше, радне и боравишне дозволе.

Сијера Леоне је почела да примењује „модерни“ систем дигиталног идентитета 2016/2017.

2023. године, земља је потписала Меморандум о разумевању (МоУ) за национални пилот програм дигиталног ИД-а који је изграђен помоћу Гејтсовог МОСИП-а.

Циљ овога је, како се наводи, успостављање ИД система који ће одговорити на специфичне потребе земље и омогућити грађанима да имају приступ неколико важних услуга јавног, па и приватног сектора.

У суштини, они који немају дигитални ИД били би искључени из приступа основним услугама.

Генерални директор НЦРА Masakuoi је рекао:

„Као институција која је по закону овлашћена да спроводи активности [цивилне и виталне статистике (ЦРВС)] и управљања личним подацима у Сијера Леонеу које покривају и грађане и недржављане, Национална управа за цивилну регистрацију (НЦРА) има за циљ да има статус – успостављање најсавременије ИКТ и инфраструктуре за управљање идентитетом како би се обезбедила неометана цивилна регистрација, производња и дисеминација виталних статистика и услуга управљања идентитетом становништва земље.

„Као такав, рад са МОСИП тимом на пилотирању платформе за дигитални идентитет заснован на МОСИП ДПГ је правовремен.

Биометријско ажурирање је навело да је МОСИП такође недавно потписао МоР са Буркином Фасо и премашио 76 милиона регистрација у 9 јурисдикција.

МОСИП је иницијатива Фондације Била и Мелинде Гејтс која нуди „невероватно решење“ за дигиталну идентификацију за 850 милиона људи широм света „који немају било какав прихватљив облик правног идентитета“.

Фондација, за коју је познато да профитира од сиромашних да би се обогатила, нуди своје дигитално ИД „решење“ земљама „бесплатно“.

„Дигитални ИД системи су један од три стуба онога што је познато као дигитална јавна инфраструктура (ДПИ); остали су дигитални системи плаћања и системи за размену података“, наводи Фондација Bill & Melinda Gates на својој дигиталној ИД страници представљајући МОСИП.

Према чланку из 2022. који је објавио Девек, донатори су посветили укупно 295 милиона долара за ДПИ током 77. Генералне скупштине Уједињених нација.

Велики донатори су били Bill & Melinda Gates Foundation, која је издвојила 200 милиона долара; Норвешка, која је издвојила 50 милиона долара; Немачка са скоро 35 милиона долара; и Иницијатива ЕУ за Рог Африке, са скоро 10 милиона долара.

Према његовој веб страници, као и Фондацији Bill & Melinda Gates, МОПСИП подржавају Норвешка агенција за развојну сарадњу (Норад), Pratiksha Trust и Tata Trustovi који се састоје од Sir Ratan Tata Trust-а и савезничких трустова.

Занимљиво је да је Pratiksha Trust основао др Крис Гопалакришнан – бивши копредседавајући Светског економског форума, председник компаније Акилор Вентурес и суоснивач Инфосис-а.

Pratiksha Trust је такође „продужио веома великодушну подршку“ Индијском институту за науку (ИИСц) у промовисању истраживања у науци о мозгу, науци о подацима и рачунарским архитектурама и алгоритмима инспирисаним мозгом.

Највећи део грантова које додељује Sir Ratan Tata Trust односи се на развој земљишта и воде, и микрофинансирање: финансијске услуге намењене људима и малим предузећима којима недостаје приступ конвенционалним банкарским и сродним услугама.

Тренутно, МОПСИП има 7 националних увођења и 10 пилот пројеката у току.

Упркос томе како званичници Сијере Леонеа то приказују, „основни дигитални ИД којим управља НЦРА“ је програм који контролишу УН.

Економска комисија Уједињених нација за Африку (UNECA) је 2020. године спровела Извештај о процени земље за Сијера Леоне, како објашњава Сијера Лоадед.

UNECA је подржала консолидацију функција ЦВРС у оквиру НЦРА Законом о НЦР-у у складу са основним принципима и стандардима иницијативе Уједињених нација за правни идентитет.

Почетком 2020. године, Сијера Леоне је био међу девет земаља изабраних да „користе“ од правног идентитета УН-а којим влада Сијера Леоне заједнички управља преко НЦРА и УН агенција УНДП-а, УНИЦЕФ-а и Међународне организације за миграције повезане са УН (ИОМ).

У октобру 2021, Масакуои, генерални директор НЦРА, ангажовао је Anet Bajer Forsingdal, спољног консултанта ИОМ-а.

ИОМ је један од кључних партнера који је позициониран да подржи НЦРА у ефективној имплементацији УН-ове агенде о правном идентитету у Сијера Леонеу.

ИОМ је такође један од донаторских партнера у напорима НЦРА у имплементацији УН-ове агенде дигиталног идентитета.

У то време, НЦРА је недавно закључила интерну правну ревизију која покрива политике, прописе и законе како би подржала несметану интеграцију других одредби правне политике које би водиле добро функционисање система ЦРВС и ИД управљања у Сијера Леонеу.

Са своје стране, Бајер је рекла да јој је драго што је део НЦРА и да је ЦРВС веома добро радио у Намибији и међу неколико других земаља у Африци.