Прочитај ми чланак

ЈЕЗИВО! У Канади декриминализован хероин, кокаин и друге тешке дроге

0

Једна од највећих провинција у Канади, Британска Колумбија постала прва провинција која је декриминализовала хероин, фентанил, кокаин и друге тешке дроге

Почевши од уторка, становницима Британске Колумбије старијим од 18 година биће дозвољено да носе до 2,5 грама дрога попут кокаина, хероина, фентанила, метамфетамина и морфијума, пренео је ББЦ.

Британској Колумбији је влада дала дозволу да испроба план на три године, када ће дрога и даље бити илегална, али они који носе мање од 2,5 грама неће бити ухапшени, оптужени нити ће им дрога бити заплењена.

Уместо тога, становницима који носе лекове биће понуђене информације о здравственим и социјалним услугама.

„Декриминализација људи који користе дроге разбија страх и стид који су повезани са употребом супстанци и осигурава да се осећају сигурније када посежу за помоћним средствима“, рекла је Џенифер Вајтсајд, министарка за ментално здравље и болести зависности Британске Колумбије.

Керолин Бенет, канадски савезни министар за ментално здравље и болести зависности, рекла је да је тај потез „монументална промена у политици дрога која фаворизује неговање односа поверења и подршке у здравственим и социјалним службама у односу на даљу криминализацију“.

Заговорници плана се надају да ће се њиме позабавити наглом порастом смртних случајева од предозирања који је оставио 10.000 мртвих у Британској Колумбији од 2016. године, када је та земља прогласила смртне случајеве повезане са дрогом као ванредну ситуацију за јавно здравље, известио је ЦБЦ.

Многи критичари плана у Канади кажу да он не иде довољно далеко и да је 2,5 грама пренизак праг који неће направити разлику за кориснике који конзумирају велике количине дроге.

„Декриминализација би, по мом мишљењу, била ако имате супстанцу за личну употребу, онда је она за личну употребу, а полиција не би требало да има улогу у томе. … Оно што одлучите да користите за своје личне потребе је ваш избор. “, рекла је за ЦБЦ Лиса Лапоинте, главни патолог Британске Колумбије.

Неки су јавно изразили противљење декриминализацији дрога, укључујући Чак Дусета, председника Канадске мреже за превенцију дрога, који је рекао да је „олакшавање употребе дрога за њих нешто попут палијативног збрињавања“.

„То је само осуђивање на спору смрт због дроге, док ако их ослободите од дроге, вратите им живот, они могу да уживају у животу“, рекао је Дусет, пренео је Њујорк тајмс, додајући да корисницима дрога треба пружити помоћ у решавању основних узрока „који су их навели да користе дрогу на првом месту“.

Други су истакли да сличан план у Орегону који је усвојен пре две године није дао значајне резултате и да се већина смрти од предозирања у Британској Колумбији дешава у градским центрима где су дроге већ ефективно декриминализоване, пренео је National Post.