Прочитај ми чланак

Протести против пореза на угљеник у Канади

0

Протестом због увођења пореза на угљеник у Отави нису доминирали савезни, покрајински или општински политичари. Уместо тога, предводили су га исти људи који су изашли више од две године раније да се придруже протесту Конвоја слободе у главном граду Канаде. То су били фармери, возачи камиона, електричари и водоинсталатери.

Догађај у Отави био је део демонстрација у Канади против пореза на угљеник премијера Џастина Трудоа који не само да повећава цену гаса и горива за грејање куће, већ и трошкове куповине мноштва добара и услуга на које на било који начин утичу веће цене енергије, као што је транспорт хране до продавница.

Трудо је 1. априла повећао порез на угљеник за додатних 23 одсто, упркос томе што му је седам од 10 премијера и скоро 70 одсто становништва рекло да то не жели.

Ово је трећа рата пореза на угљеник. У Британској Колумбији гориво је поскупело за преко 2 долара по литру.

Лари Рид, локални произвођач млека, рекао је за Пост Милленниал да се не бави само већим трошковима пропана, већ и локалним повећањем пореза на имовину. Њега љути став владе да бомбардује фармере порезима. Рекао је „они ће наставити да опорезују све док никог не остане; сви ћемо нестати.”

Питао се у чему је поента, пошто порез на угљеник „неће помоћи ни на који начин у јебеном загађењу…“.

„У сваком случају, све што имам да кажем је: ако желите да осакатите фармере, то функционише.”

Многи демонстранти не верују да је порез на угљеник учинио било шта да заустави климатске промене или утиче на канадско емитовање гасова стаклене баште. Земља производи само 1,5 одсто глобалног угљеничног отиска.

Неки од ових овде нерадо наводе своја презимена јер су рекли да се сећају како је Трудо реаговао када су се људи придружили Конвоју слободе 2022. да се супротставе његовим Цовид тиранији. Замрзнуо им је банковне рачуне и позвао се на брутални Закон о ванредним ситуацијама.

На Ускршњу недељу, канадски министар животне средине и климатских промена Стевен Гуилбеаулт није изразио жаљење што ће потрошачи бити погођени додатним трошковима живота следећег дана.

Он је отишао на X и објавио:

„Не тако давно добром климатском политиком нису доминирале циничне партизанске игре и дрес тима који сте носили.

„Конзервативни лидери су једном могли јавно да признају да су канадски попусти на угљеник учинили да је цена угљеника добра и за њихове новчанике и за животну средину.

Нажалост, ови ставови нису потврђени чињеницама.

Нити ове речи не би задовољиле растући бес и узнемиреност које су неки изразили на демонстрацијама у понедељак.

Један од говорника био је Матт Вемме, који је напао не само порез на угљеник, већ и канадску либералну владу која је постала све неспремнија да толерише јавно неслагање у последње две године.

„Наш систем је корумпиран“, рекао је окупљенима. „Сви знамо ово. Потребна нам је директна демократија: од нас, од нас, за следећу нашу генерацију. Док се не обратимо на овај начин, нећемо преживети, бићемо робови и биће нам речено шта да радимо, када и како да радимо.”

Он је позвао масу да демонстрира „јединство“ јер „на крају, ми нисмо другачији. Сви пуштамо исту крв.”