Прочитај ми чланак

„Потпуно лудило“: Порез на кишу изазива гнев у Канади

0

Становници Торонта су збуњени могућим „порезом на кишу“ Шале о порезу на право дисања нису баш шале – у Канади већ планирају наплату од власника кућа за кишу. Идеја градске власти Торонта да уведе нову таксу за власнике кућа, коју су критичари назвали „порезом на кишу“, изазвала је незадовољство и критике многих, укључујући и Доналда Трампа млађег, сина бившег председника САД-а, пише неwсwеек.

Предложена „такса за одводњавање кише“ удариће на власнике кућа због утицаја њихове имовине на одводњавање у систем градског одводњавања канадског града.

Циљ идеје је подстаћи људе да одржавају траву и биљке на својој територији, а не да је прекривају бетоном.

Према речима градске власти Торонта, такса ће зависити од површине тврдог покривача на њиховој имовини, укључујући кровове, асфалтиране прилазне путеве, паркинге и бетонско зеленило.

Кишна вода – то су киша и отопљени снег. Када кишница не улази у земљу, она се слива са тврдих површина на улице, у одводне канале и кроз цевоводе који је односе у локалне водене токове, написао је градоначелник Торонта на свом веб сајту.

Према верзији званичника, у урбанизованим подручјима, попут Торонта, постоји много тврдих површина.

Превелика количина кишне воде може преоптеретити градски канализациони систем, што може довести до поплава подрума и утицати на квалитет површинских вода у рекама, потоцима Торонта и дуж обале Онтарија.

Многи становници Торонта су забринути због раста рачуна. Корисници друштвених мрежа већ су назвали ову таксу „порезом на кишу“.

У прес служби града су навели да је кишница топљени остатак снега и воде која се слива са тврдих површина у канализацију или цеви, повезане са системом водоснабдевања.

Градјани страхују да ће порез на кишу довести до неправедног повећања пореза уопште. На интернету се шале да би следећи требао бити порез на сунчеву светлост.

Идеја је изазвала бесну реакцију и критике у Канади и Сједињеним Америчким Државама. Критичари су оптужили градске власти за жељу да опорезују кишу, идеју коју су назвали „потпуним лудилом“.