Прочитај ми чланак

Гренел: У дијалогу Београда и Приштине није било речи о размени територије

0

Гренел навео да тим који је оформио није био усредсређен на стварање политичког решења, већ је фокус био на економском расту и запошљавању, а не гледању у прошлост

Амерички дипломата и специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Србије и Косова Ричард Гренел разговарао је са студентима и професорима Карнеги Мелон Универзитета у Питсбургу, и том приликом рекао да током дијалога Београда и Приштине никада није било речи о размени територија, преноси студентско гласило тог универзитета портал Тартан.

Фото: Косово онлајн/Снимак екрана

Гренел је, том приликом, рекао и да су се обе стране у том дијалогу сложиле да диверзификују своје изворе енергије.

Разговор на Карнеги Мелон Универзитету, уприличен је 1. децембра, а онлајн форуму су присуствовали професори и студенти тог универзитета, као и други чланови заједнице.

Он је објаснио учесницима форума да су представници Београда и Приштине пре свега разговарали о економском развоју.

Такође је навео, да тим који је оформио, није био усредсређен на стварање политичког решења, већ је фокус био на економском расту и запошљавању, а не гледању у прошлост.

Он је подсетио да су након састанка у Берлину, када су направљена три споразума – о ваздушном, железничком и путном саобраћају, преговори били тешки али је направљена добра основа за постизање већих споразума, попут Споразума о економској нормализацији.

Указао је на потенцијал језера Газиводе и одлуку да Министарство енергетике направи студију изводљивости, јер је ту постојао потенцијал за развој.

Гренел је рекао да су се многа питања односила на чланство у ЕУ, али се, како је навео, САД у то нису мешале, већ су подсетиле двојицу председника да би Србија и Косово требало да примене пројекте који су договорени са ЕУ, иако још увек нису чланице.

На питање зашто ЕУ није учествовала у овим разговорима, Гренел је открио да један од његових надређених у Стејт департменту, задужен за Балкан, веома блиско сарађивао са ЕУ.

Након што је нагласио да би Косово и Србија могли да буду већи савезници за САД, Гренел је скренуо пажњу публике на њихову аутономију.

Гренел верује да би Србија и Косово требало да буду у стању да управљају својим судским системима, па би, како је навео, владавином права требало да се управља интерно, а не да се препусти Хагу.

Гренел каже да би то помогло политичкој динамици и уштедело новац, напомињући да су САД потрошиле стотине милиона долара на међународне судове.

САД ће и даље бити ментори и водити билатералне програме и у Србији и на Косову како би били сигурни да они поштују владавину права, невео је он.

Гренел је додао да би САД требало да преиспитају размештање више од 600 војника који се тренутно налазе на Косову, а такође приметио да су многи пословни лидери већ заинтересовани да буду део овог економског развоја.

Према његовом мишљењу, обе стране су нестрпљиве да постигну општи напредак.

Један од гледалаца изразио је сумњу у погледу отворености Србије и Косова према Гренеловом приступу.

Међутим, Гренел је одговорио да су људи у Србији и на Косову веома заинтересовани да раде и живе у својим земљама, уместо да емигрирају у Немачку или Мађарску.

То је навело Гренелов тим да ступи у интеракцију са приватним сектором.

Један од учесника питао је да ли ће стране компаније искористити постигнуте споразуме.

Гренел је рекао да САД нису потписник споразума, али да пружају подршку да се у те пројекте инвестира.

Он је навео да САД дају гаранције за почетно улагање, што даје подстицај приватном сектору у региону да уђе и инвестира. На тај начин ће, како је навео, економски раст стимулисати Србија и Косово, а не САД, преноси портал Тартан.