Прочитај ми чланак

Амерички милијардер планира да зарони до олупине Титаника

0

Након што је подморница Титан имплодирала при приближавању морском дну пре годину дана, убивши свих пет путника на броду, амерички милијардер Лари Конор (74) саопштио је да планира подводно путовање до места олупине Титаника.

Годину дана након трагедије Титана, милијардер чије се богатство процењује на пет милијарди долара, најавио је нову експедицију која ће посетити олупину Титаника која се налази 3.800 метара испод нивоа мора.

Конор је за Вол стрит џурнал рекао да се експедиција на олупину Титаника може обавити безбедно уз одговарајућу технологију.

„Желим да покажем свету да иако је океан изузетно моћан, може бити диван и може заиста променити ваш живот ако радите ствари на прави начин. Друга сврха је да покажете људима широм света да можете да направите револуционарну, прву подморницу ове врсте и да је безбедно и успешно зароните до великих дубина“, навео је он, преноси Њујорк тајмс.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pubity (@pubity)

Предузетник је додао да ће за свој пројекат радити са „Тритон Субмаринес“, компанијом која гради подморнице за истраживање мора на различитим дубинама.

Прилагођена подморница, коју Конор планира да назове “Истраживач – повратак на Титаник“, још увек је у фази пројектовања.

Портпарол Конорове компаније прецизирао је да ће мисија бити обављена тек када подморница буде сертификована од стране поморске организације.

Титан, којим управља приватна америчка компанија ОушнГејт, имплодирао је у међународним водама у северном Атлантском океану недалеко од олупине Титаника 18. јуна 2023. при чему је погинуло свих пет путника.