Прочитај ми чланак

Европска јавна тужитељка: Фон дер Лајенова под истрагом због набавке ковид вакцина

0

Европска јавна тужитељка Лаура Кодрута Ковеши изјавила је да је покренута истрага у вези набавке вакцина против вируса корона и улоге председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.

„Примили смо притужбе појединаца и имамо ту обвезу, па је предмет отворен пре неколико месеци на основу тих притужби“, рекла је Ковеши објашњавајући да је покренута истрагу у вези с набавком вакцина против корона вируса и улоге Урсуле вон дер Лејен у том процесу. Додала је да је тужилаштво независно и навикнуто на сложене предмете, преноси Н1.

„Имамо врло искусне тужиоце, професионалне, храбре. Независност нам је загарантована. Имамо све алате потребне за вођење било које истраге и, што је важније, закон је једнак за све“, каже Лаура Ковеши.

Она наводи да ће тужилаштво радити „свој посао“ поштујући „сва права људи укључених у предмете, тако да немамо проблема“.

Ковеши је у Загребу представила активности у борби против корупције и превара којима се краде европски новац.

Под њеним руковођењем ухапшени су, између осталих, бивши хрватски министри Томислав Толушић и Габријела Жалац, а тренутно се у Хрватској истражују „десетине случајева“.

Ковеши сматра да не постоји земља у Европи у којој нема корупције, а као највећи проблем види неефикасну борбу против кријумчарења свих врста и преваре са порезом на додату вредност (ПДВ).

Током три године, колико је Румунка Ковеши на функцији јавног тужиоца ЕУ, примљено је више од 4.000 кривичних пријава, од чега су више од половине поднели грађани, покренуто је више од 1.200 истражних поступака, а заплењено 250 милиона евра, што је петоструко више од буџета тужилаштва, навела је она у интервјуу хрватском јавном сервису.