Прочитај ми чланак

„Америка жали због погибије у Рафи, али Израел има право да напада Хамас“

0

Администрација председника САД Џозефа Бајдена ''дубоко жали због трагичног губитка живота'' који је резултат израелског напада на избеглички камп у граду Рафа у јужној Гази, у којем је у недељу убијено најмање 45 особа, рекао је потпарол Стејт департмента Метју Милер, али је додао да ''Израел има право да крене за Хамасовим терористима одговорним за хладнокрвно убиство цивила''

“Као што смо раније рекли, Израел има право да крене за Хамасовим терористима одговорним за хладнокрвно убиство цивила, што је изгледа био циљ Израела овде, и Хамас би требало да престане да се крије иза цивила у Гази. Али Израел такође има обавезу да учини све што је могуц́е како би минимизирао штету над цивилима док изводи своје операције“, навео је Милер.

Портпарол Стејт департмента је нагласио да су САД у контакту са израелским властима од напада у недељу увече и додао да Вашингтон неће вршити даљу процену по овом питању док израелска војска не заврши истрагу, преноси Тајмс оф Израел.

Упитан о извештајима да је у уторак у Рафи убијена 21 особа, Милер је рекао да је свестан медијских навода, као и да израелска војска пориче убиства, а да су САД затражиле додатне информације од Тел Авива.

Он је нагласио да да израелске операције у Рафи још нису прешле “у оно што САД дефинишу као велику офанзиву“.

“Настављамо да подржавамо њихове снаге док прогоне легитимне терористе Хамаса, а то наравно укључује употребу оружја које је обезбедила Америка, али очекујемо да то учине на начин који минимизира штету над цивилима“, закључио је Милер.

Ал Џазира је јавила да је у уторак најмање 21 особа убијена, а да су десетине људи рањене у новом израелском нападу на насеље Ал-Маваси у западном делу града Рафа на југу Појаса Газе. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су негирале да су извршиле напад на Ал-Маваси.

“Супротно извештајима последњих неколико сати, ИДФ нису извршиле удар на хуманитарну зону у Ал-Мавасију“, наводи се у саопштењу израелске војске.

У претходном израелском нападу на избеглички камп у Рафи у недељу убијено је најмање 45 особа, углавном жена и деце, док је више од 250 Палестинаца рањено. Тај напад се у догодио у близини логистичке базе Агенције УН за палестинске избеглице (УНРWА) у Тал ал-Султану, а овај потез Израелаца наишао је на осуде међународне заједнице.