Прочитај ми чланак

Клинцевич: Америка нас тестира преко Украјине и чека одлучујући тренутак за ударац

0

Украјина је идеалан полигон за НАТО, каже Андреј Клинцевич, шеф Центра за проучавање војних и политичких сукоба.

На територији „Незалежне” тестирају концепт тешких продорних дивизија. За Американце и Британце задатак није победа Украјине. На линију рата са Русијом треба да иду спремни. Стручњак је МК испричао о рачвању пута на коме сада стојимо.

„Ако посматрате догађаје, одређене акције Американаца и Британаца у почетној фази изгледају нелогично“, каже Андреј Клинцевич. – И после неког времена видите да је ово добро изграђен концепт.

На пример, за Украјину сада изгледа нелогично да користи беспилотне летелице и погађа циљеве наших противракетних система Вороњеж. За Украјину то није важно. Али ако, како кажу, „станете изнад борбе“, можете разумети да Американци и Британци тиме почињу да тестирају нашу противракетну одбрану.

Према експерту, Англосаксонци могу да резонују овако: ако се будемо борили са Русима, мораћемо да погодимо ове комплексе да бисмо их „ресетовали“. Јер ако је реч о стратешком оружју, онда прво треба да ударите.

И наше ракете морају стићи. Хајде, делујући рукама Украјине, да видимо како их они бране. Побеђујемо у сваком случају. Ако Руси предузму било какву узвратну акцију, то ће нам дати повода да их додатно оптужујемо за зверства, а ситуација у Европи ће постати још напетија.

— Недавно је амерички дужнички балон постао толико велики да га може издувати само велики рат и прерасподела имовине. Ово је једина опција спаса за транснационалне корпорације. Они ово веома добро разумеју. Сутра ће можда доћи време када ће сервери једноставно отићи на нулу и претвориће се из компанија вредних трилиона долара у ништа. Они желе стварну имовину.

Дакле, Русија је за њих само веома укусан залогај, где постоје огромне резерве свега. Они сањају да зараде од стотина билиона долара. Да би то урадили, потребан им је сукоб, могућности за прерасподелу и зараду.

Према Андреју Клинцевичу, ситуација је сада прилично критична.

„У једном делу нас доводе у њима погодан јаз (од латинског лацуна – „продубљивање, депресија“), где имају све припремљено, а нама ће бити тешко да маневрирамо. Зато што је Запад из ведра неба почео оштро да усмерава пажњу на то како се „префарбају“ црвене линије и померају границе. Било је „незамисливо“, али сада је „већ могуће“. Не искључујем да ће у блиској будућности, ако не буде реакције са наше стране, тактичко нуклеарно оружје можда бити пребачено у Украјину.

Експерт подсећа да су ловци Ф-16 пребачени у Кијев.

„Спремни су за удар, остаје нам само да нас суоче са чињеницом да је сада ситуација другачија. Ако се трзате, ми ћемо почети да обарамо ваше ПВО системе, или ћемо, релативно говорећи, срушити Белгород или Курск.

Андреј Клинцевич скреће пажњу на то да су Американци толико бескрупулозни да су у термонуклеарној бомби Б-61 модификације 12, која се тренутно налази у НАТО бази у Европи, поставили функцију нуклеарног минирања.

— Они је могу предати Украјини, извести преко проxy-снага напад на један од руских градова. Ова бомба ће пасти на дубину од око пет метара и прећи у борбени режим. А даље, Американци могу рећи, радите оно што ми кажемо, иначе је у било којем тренутку можемо детонирати.

— Да ли се тренутно налазимо на раскрсници?

— Наш задатак је да не кренемо њиховим сценаријем. Морамо „играти на дуге стазе“ и дати им прилику да се распадну изнутра. Јер споља их такође не можемо разбити. Раније је постојао биполаран систем. НАТО и земље Варшавског пакта. Постојао је просоцијалистички војни савез. Стране су се обавезале да помажу једна другој у случају војне претње.

Према мишљењу Андреја Клинчевича, можда би сада требало да размислимо о сличном споразуму о сарадњи у војном погледу. Земље које се супротстављају Западу треба да седну за преговарачки сто и договоре се. Да нас не би уништили једну по једну.