Прочитај ми чланак

Роберт Фицо после атентата: Запад увлачи Русију у рат до кога ће свакако доћи!

0

Дозвољавање Кијеву да користи оружје против циљева у Русији, указује на жељу западних земаља да ескалирају сукоб. Ово је изјавио премијер Словачке Роберт Фицо, а преноси РИА Новости. Он се опоравља од недавног тешког рањавања приликом атентата на њега и вратио се својим дужностима.

Према Фицовим речима, и поред пристанка бројних држава на ескалацију сукоба, Словачка неће пристати да буде увучена у такве војне авантуре. Навео је и потребу да се на изборима за Европски парламент гласа за оне кандидате који ће подржати мировне иницијативе, а не наставак рата.

„Велике западне демократије не желе мир, већ ескалацију сукоба са Русијом, до чега ће свакако доћи. Као премијер Словачке, нећу увлачити нашу републику у такве војне авантуре“, рекао је Фицо.

Премијер Словачке је 15. маја преживео покушај убиства. Према Фицу, његов нападач Јурај Цинтула био је „само амбасадор зла и политичке мржње, коју је политички неуспешна и разочарана опозиција у Словачкој развила до несавладивих размера“.

У јуну је француски председник Емануел Макрон дозволио Украјини да изведе нападе на руску територију француским пројектилима. Поред тога, амерички председник Џо Бајден је 31. маја дозволио Украјини да гађа циљеве у Русији, ако се америчко оружје користи само у близини граница Харковске области.

Немачки канцелар Олаф Шолц је 31. маја такође дозволио украјинским оружаним снагама да користе немачко оружје пребачено у Кијев за нападе на руску територију.