Прочитај ми чланак

Зашто је Африка отерала Французе и окренула се Русији?

0

Афрички бизнисмени на Међународном економском форуму, у Санкт Петербургу, говоре о значају сарадње са Русијом.

Развој сарадње са земљама афричког континента званично је проглашен за један од приоритета руске спољне политике на самиту Русија-Африка који је протекао у Санкт-Петербургу у лето 2023. године. Годину дана касније на Петербуршком међународном економском форуму, који се у северној руској престоници одвија од 5. до 8. јуна, та сарадња добила је већ конкретне обрисе.

Фото: Србин.инфо

Подсећамо да је пре годину дана председник Русије пред одржавање самита Русија-Африка објавио програмски чланак, у којем је означио основне праце сарадње са државама континента. Они се могу свести на три једноставна принципа – антиколонијализам, фер однос и помоћ. Другим речима, Русија тргује са Африком а да јој при томе не намеће своју робу и услуге, између осталог посредством везаних кредита, када робу испоручује кредитор и истовремено он наступа у улози извођача радова. Русија није војно присутна у земљама Африке, али им помаже да осигурају безбедност и не тера афричке владе при томе да склапају савезе против неке треће земље, као што то често раде на Западу.

О томе шта за афричке земље значи партнерство за Русијом и у којим працима оне планирају да развијају сарадњу говоре учесници економског форума у Санкт-Петербургу.

Амбасадор Републике Гвинеје у Руској Федерацији Нианкој Хаба истиче да је за његову земљу важно да после форума у Петербургу руски инвеститори дођу у посету и проуче могућности за инвестирање у њену економију.

По његовим речима, Гвинеја планира да изађе из оквира сарадње који је већ годинама функционише између две земље.

„То је сарадња у области образовања, формирања наше елите, формирања војних кадрова. Намеравамо да успоставимо квалитативно нову сарадњу, у првом реду у области енергетике и пољопривреде“, – испричао је гвинејски дипломата.

По његовим речима, то би требало да допринесе економском развоју његове земље.

При томе господин Хаба је истакао да се Гвинеја не плаши реакције западних земаља на то партнерство.

«Као што је рекао наш председник Мамади Думбуја, ми смо слободна земља. Немамо ништа против сарадње са било којом земљом света, тим пре ми смо неутрални и не обраћамо пажњу на став других земљама приликом формирања наше сопствене позиције. Ми имамо право да сарађујемо са свим земљама, са којима сматрамо да је то потребно“, – истакао је амбасадор.

Он се такође осврнуо на прошлогодишњу иницијативу председника Русије Владимира Путина да Русија упути помоћ у житарицама најугроженијим земљама Африке. Та помоћ имала је за циљ превладавање прехрамбене кризе, изване између осталог ратом у Украјини.

«Данас се прехрамбена криза у већој или мањој мери тиче сваке земље у свету. Свака земља је осећа на овај или онај начин, неке је осећају прилично снажно. Ако Русија жели да помогне тим земљама, то се може само поздравити. Истовремено руководство наше земље жели да осигура сопствену производњу хране. Овде видимо могућност за сарадњу са Русијом и другим земљама, које могу бити од помоћи у достизању тог циља“ – подвукао је гвинејски дипломата.

Оснивач Афричког бизнис-клуба Луис Гвенд сматра да су и Русија и Африка подједнако заинтересоване за то да прошире круг својих бизнис-партнера. Он сматра да је Русија у дужем временском периоду није разматрала Африку као једног од клуљних економских партнера. Са друге стране, Африка је у трговини давала предност Америци, Европи, Кини. Сада је дошло време да и у Африци и у Русији схвате да није добро ослањати се на једног партнера, посебно у актуалној геополитичкој ситуацији, истакао је он.

Данас је главни проблем афричког континента у томе што тамо фактички нема производње и што више од 70% младих не жели тамо да живи, испричао је Гвенд.

«Они треба да раде, а посла нема. Сви партнери које имамо купују наше ресурсе, одвозе их, прерађују и поново продају нама. Ми сами немамо производњу, не можемо да осигурамо посао нашем становништву. Али не смемо да дозволимо да се то настави, то је ситуација која води у ћорсокак“, – повдукао је афрички бизнисмен.

Са дргуге стране Русија после увођења санкција од стране Запада тражи нова тржишта. С том разликом, што Русија нема потребе да купује ресурсе, јер има довољно сопствених.

«Зато Русија има технологије, она уме да вади и прерађује те ресурсе. Русија има добро образовање, а то је оно што је потребно Африци. Русија може да нам помогне да изградимо фабрике, рафинерије, може да школује наше кадрове који ће после да раде у тим фабрикама. На крају крајева ми можемо да продајемо финалне производе, произведене у Африци, а не сировине“, – сматра Гвенд.

При томе афрички бизнисмен сматра да је земљама његовог континента преко потребна помоћ у организацији производње хране.

„Русија се бави производњом пшенице и других агрокултура. У неким земљама Африке жетва може да буде и до три пута годишње. У приципу, имамо све услове да производимо, али немамо технологије. Зато не можемо да производимо много“, – констатовао је он.

И технологије, и ђубриво доброг квалитеа, и пољопривредне машине има Русија. Зато удружење које је организовао Гвенд намерава да у октобру ове године организује сајам на који ће доћи руски пољипривредни произвођачи који треба да нађу у Африци партнере за развој пољопривреде.

По његовим речима, Петербуршки међународни економски форум је веома важан за Африку, пошто у њему учествују различити региони и компаније.

«На форуму можемо да решавамо и друга важна питања, везана за логистику и финансирање. Овде се предлажу варијанте за сарадњу у тим областима. Зато је за нас ово могућност да схватимо како можемо да развијамо бизнис са Русијом у оним усливима у којима се данас налазимо“ – рекао је Гвенд.

Он је такође подвукао важност белоруског учећна на форуму у Санкт-Петербургу, пошто је то земља у којој је пољопривреда такође веома развијена.

Поред пољопривреде, за Африку је велики проблем енергетика, додао је Гвенд.

“На континенту нема свуда струје. Можда ћете се зачудити, али постоје места, где људи још немају приступ води за пиће. Сва та питања могу се решавати са компанијама које учествују на форуму“, – истакао је он.

Афрички бизнисмен је такође подвукао да преко сарадње са русијом земље континента јачају сарадњу са Латинском Америком, са азијским земљама, са арапским светом.

«Зато многе афричке земље сада хоће у БРИКС. Велике економије света су тој асоцијацији. То проширује могућности за сарадњу, и овде на форуму су такође представници земљама БРИКС“, – подвукао је он.

Говорећи о ефктивности снакција које је Запад увео Русији Гвенд је подвукао да економија мора да буде слободна и да се регулише само сопственим законима. Он сматра да сва ограниња иду на штету како оних који их уводе, тако и оних против којих су уведена.

При томе Гвенд је приметио да су западне санкције против Русије произвеле потпуно неочекивани ефекат.

«Уколико се не варам, Русија је данас прва економија Европе. Она је заузела то место после увођења санкција. Сада се она налази међу пет најјачих економија света. Просудите сами“, – рекао је бизнисмен.

Гвенд је прокоментарисао тезу медија о томе да француски председник Емануел Макрон јача сарадњу са Јерменијом и другим земљама региона зато што жели да се освети Русији за то што је отерела његову земљу са афричког континента.

«Афричке земље, које одустају од сарадње са Француском раде то не због Русије, него због саме Француске. Европске земље се налазе у Африци већ 500-600 година, и који је резултат? Њихова политика је оставила континент у жалосном стању. То што се сада догађа, то је последица. Русија нема везе са тим“, – изјавио је Гвенд.

Бизнисмен је такође дотако тему коришћења националних валута у међународној трговини или одустајања од долара.

«Што се тиче долара, овде све треба да буде урађено разумно и на корист оних који тргују. Ако нека земља тргује са САД, онда је исправно трговати у доларима. Ако тргује са ЕУ, онда би требало да тргује у еврима. Али ако нека афричка земља тргује са Русијом, исптавно би било да то буде у рубљама“, – резимирао је Луис Гвенд.

Бизнисмен из Јужноафричке републике Питсо Секото истакао је важност БРИКС за чланове организације. Одговарајући на питање шта је довело на Петербуршки економски форум, Секото је рекао да су Русија и Јужноафричка Република чланице БРИКС и зато бизнисмени из његове земље треба да долазе на форум да подрже Русију у ономе што она ради.

“У оквиру тог савеза ми имамо много погодности. Да нисмо дошли овде, много бисмо изгубили“, – сматра он.

Фото: Србин.инфо

По његовим речима, Јужноафричка република треба да гледа и на Исток и на Запад, како би схватила ко може њену економију најбрже да изведе на виши ниво.

«Русија има много тога што може да нам понуди. Има много енергије, много хране, развијену саобраћајну и индустријску инфраструктуру. Све то је потребно многим земљама нашег континента“, – сматра Секото.

При томе он је додао да у бизнисмени не бирају куда ће да иду да би добили оно што им је потребно.

«Ако могу да добијем најбољу понуду на Истоку, ако могу да постигнем раст, ја ћу ићи тамо. Ако ми Запад даје оно што ми је потребно, ићи ћу тамо. Овде је најважније да будем слободан да идем тамо куда пожелим и да избацим наш континент на нови ниво. Санкције ту не помажу, оне нас затварају од дела света“, – закључио је Питсо Секото.