• Почетна
  • СВЕТ
  • Јанез Јанша: Русија је најважнији привредни партнер Словеније
Прочитај ми чланак

Јанез Јанша: Русија је најважнији привредни партнер Словеније

0

Код Руске капелице код Вршича је одржана свечаност у знак сећања на руске заробљенике у Првом светском рату, које је током градње пута преко превоја задесила снежна лавина.

 

Почасни покровитељ свечаности, словеначки премијер Јанез Јанша је у свом говору пред око око две хиљаде грађана из целе Словеније нагласио да капелица представља симбол пријатељства руског и словеначког народа.

 

Вођа руске делегације, заменик председника Горњег дома руске Думе Јуриј Ворјобов је истакао да Руска капелица није само место сећања на трагичне догађаје из Првог светског рата, већ и потврда духовне сродоности и узјамне наклоности словеначког и руског народа.

 

Словеначки премијер је казао и да је Русија најважнији привредни партнер Словеније, као и да су руске инвестиције веома важне, и да их очекује још више, чему би требало да допринесу и мере које влада предузима за побољшање пословног амбијента.

 

Словеначка влада разматра и могућност отварања научно-културног центра Русије у Словенији.

 

На данашњој свечаности је учествовала и делегација Руске православне цркве, као и гардисти руске војске, који су јуче заједно са словеначким гардистима у центру Љубљане на Прешерновом тргу показали своје вештине.

 

(Бета)