• Почетна
  • СВЕТ
  • Сиријски предсједник Башар ал-Асад: „Турска жели ново Отоманско царство“
Прочитај ми чланак

Сиријски предсједник Башар ал-Асад: „Турска жели ново Отоманско царство“

0

Сиријски предсједник Башар ал-Асад дао је јучер интервју за египатски лист Ал-Ахрам у којем истиче како „амбициозни сусед сањари о новом Отоманском царству“.

Асад се жестоко обрушио на Турску, државу која можда и највише ради на постицању сиријског конфликта дајући политичку, логистичку и сваку другу потпору наоружаним терористима који управо преко њене границе највише улазе у Сирију. Предсједник Асад истиче како „Турска није забринута за интересе властитог народа“ и како су фокусирани само на властите амбиције које укључују и „ново Отоманско царство“.

Такођер истиче како је Турска отворила своје границе и ваздушне луке за терористе који стижу у Сирију те како се ради о отвореном кршењу међународних закона. Није пропустио споменути ни друге државе регије које су се снажно ангажовале у стварању хаоса у Сирији – „Катар користи моћ новца и  заједно са Западом шаље оружје и новац терористима како би поновили либијски сценариј.“ Такођер је истакнуо – „Катар је био најбржи у потпаљивању насиља.“

Истиче како Турска, Катар и Саудијска Арабија – које су дале подршку побуњеницима – „неће добити ову битку“.

„Одједном су угледали новац у својим рукама након дугог периода сиромаштва и сада мисле како новцем могу да мењају историју и да купују политику“, истакао је сиријски предсједник те нагласио како ће Сирија да порази тероризам и изаћи ће као побједник, јер терористи немају подршку Сиријаца..

 

(Адванце)