• Почетна
  • СВЕТ
  • Северна Каролина: Банке су спашене, обични људи су продати!
Прочитај ми чланак

Северна Каролина: Банке су спашене, обични људи су продати!

0

Свега два дана пре одржавања  Националне Конвенције америчке Демократске странке, стотине Occupy и других протестаната изашло је на улице Шарлота-Северна Каролина, како би протестовали против највећих проблема америчке домаће и спољне политике – капиталистичке и корпоративне похлепе и све већег милитаризма усмереног ка другим државама.

 Протест је организовала коалиција од преко 80 локалних и националних група под називом „Марш на Wall Street југ“. За време јучерашњег протеста марширали су градом и прошли покрај корпоративног седишта банкарске групације Bank of America и уреда банке Wells Фарго. Преко 100 полицајаца и полицијски хеликоптер надзирали су протестанте.

 Организатори наводе како је протесту присуствовало преко 1,000 људи. Истичу како је један од циљева привући пажњу на град Шарлот, који је други највећи финансијски центра САД-а, одмах након Њу Јорка.

„Банке су спашене, а ми смо продати !“, узвикивали су учесници носећи велики број транспарената против капитализма и милитаристичке спољне политике. „Капитализам кочи људски род“, стајало је на једном од транспарената, на другима „Не рату против Ирана“, „Обама убија децу беспилотним летелицама“, „Човек ће се одупрети фашизму“ итд. На једном од транспарената је стајало: „Обама = ДА, вечном рату, атентатима Израела на америчке становнике“. Неки у поворци су носили слике Др. Мартина Лутера Кинга.

 Позвали су на прекид заплена кућа од стране банака и на суђење банкарима за које тврде да су криви за финансијску кризу.

„Овим темпом банке свакодневно преузимају један цели кварт, и то с нашим порезним доларима“, истакнула је Ванесса Флукер, адвокат из Деторита. „Имам пријатеље који се боре у рату у Авганистану, у исто време банке их избацују на улицу сваког дана“, истиче Флукер.

 За време јучерашњег протеста полиција је ухапсила две особе. Од 4. до 6. септембру у граду Шарлот ће се одржавати конфенција Демократске странке на којој ће званично номиновати Барака Обаму за председничку трку у којој ће се борити за други мандат.

 

(advance.hr)