• Почетна
  • СВЕТ
  • САД: Снег најавио панику због почетка велике снежне (историјске) олује
Прочитај ми чланак

САД: Снег најавио панику због почетка велике снежне (историјске) олује

0

Процењује се да би најтеже могао да буде погођен Бостон, где би могло да падне више од пола метра снега, док би у неким приобалним пределима удари ветра могли да достигну 150 километара на час.

Снег је почео да пада на североистоку Сједињених Америчких Држава, а метеоролози прогнозирају почетак велике снежне мећаве која ће погодити тај део Америке са више од 40 милиона становника.

Преко 4.500 летова је отказано, а мећава ће погодити Њујорк, Њу Џерзи, Роуд Ајленд, Конектикат, Масачусетс и делове држава Нове Енглеске.

Процењује се да би најтеже могао да буде погођен Бостон, где би могло да падне више од пола метра снега, док би у неким приобалним пределима удари ветра могли да достигну 150 километара на час.

У Њујорку и Бостону су затворене школе и јавне установе, док је у Масачусетсу уведена и забрана вожње аутомобила, што је прва таква одлука од 1978. године.

Зимска олуја је већ добила и име Немо, а најјачи удар се очекује у ноћи између петка и суботе по америчком времену.

Конектикат, Роуд Ајленд и Масачусетс су већ прогласили ванредног стање, док је градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг рекао да, иако не очекује невоље као са ураганом Сенди, истовремено позвао грађане да остану код својих кућа.

До сада је у историји снежних олуја најтеже био погођен Бостон, када је у фебруару пре десет година, за два дана пало 85 центиметара снега.

Олуја Немо долази у тренутку кад Нова Енглеска обележава 35 година од снежне мећаве, која је паралисала од 5. до 7. фебруара 1978. године ту област, доносећи снег који је био већи од пола метра.

Званичници су препоручили послодавцима да у наредним данима ослободе раднике обавеза, а грађани су упозорени да не иду ван кућа без преке потребе, јер се очекују потпуне блокаде саобраћаја.

„У радњама је као у зоолошком врту, на рафовима нема више ничега. Мислим да су покуповали сваку бочицу воде која је била у складиштима“, рекла је Елизабет Фрејзер из Рединга.

 

(Танјуг, Б92, фото: Бета, АП)