• Почетна
  • СРБИЈА
  • Добро јутро, Београде 21.09.2012. Нова опрема за Клиничко-болнички центар „Звездара“
Прочитај ми чланак

Добро јутро, Београде 21.09.2012. Нова опрема за Клиничко-болнички центар „Звездара“

0

Пацијенти који се лече у Клиничко-болничком центру „Звездара” ускоро ће имати боље услове за прегледе и интервенције јер је град Београд обезбедио средства за набавку нове опреме. Реч је о два апарата за анестезију са пацијент монитором, за Службу за анестезију са реанимацијом и видео-гастроскопу за потребе Клиничког одељења гастроентерологије и хепатологије КБЦ „Звездара”.

 – Како је шест постојећих апарата за анестезију старије генерације, то ће набавка два нова апарата омогућити квалитетан рад Клинике за очне болести и Болнице за гинекологију и акушерство КБЦ „Звездара”, у којима ће апарати за анестезију бити у клиничкој употреби – истакао је секретар за здравство Зоран Благојевић.

 Према његовим речима, гастроскопија је за сада незаменљива јер даје најбољи увид у промене унутар шупљих органа горњег дела система за варење. Основни разлози због којих се употребљава гастроскопија су постављање дијагнозе уз могућност узимања материјала за преглед под микроскопом, доказивање инфекције, могућност интервенције, посебно ради заустављања различитих крварења, потреба праћења неких болести.

 У ендоскопској јединици КБЦ „Звездара” прошле године је обављена 2.661 гастроскопија са три гастроскопа. Почетком 2012. године, рекао је Благојевић, два апарата су морала на сервисирање, те ће набавка још једног гастроскопа свакако омогућити повећање протока пацијената у тој ендоскопској јединици и краће чекање на неопходне прегледе и интервенције.

 

Малишани из некадашњих нехигијенских насеља посетили Природњачки музеј
У организацији Секретаријата за социјалну заштиту, десет малишана из некадашњих нехигијенских насеља, деца из Јабучког рита и Кијева, посетила су Природњачки музеј на Калемегдану и изложбу „Шест ногу”. Ни прва јесења киша није спречила малишане у новом походу на знање. Научили су да је небо зелено, а лишће црвено, али само у очима бубамаре у чијем су телу све време боравили, будући да је простор музеја уређен као унутрашњост организма овог омиљеног инсекта све деце. Малишани су сазнали да су најшареније бубе углавном и најопасније, да је богомољка највећа заводница у свету инсеката, скакавац најбољи спортиста, али и да комарци, по правилу, долазе непозвани на ,,пићенце”.

– Када порастем бићу научник јер ми се јако свиђа овај свет бубамара – изјавила је четворогодишња Гордана Гаши, која је први пут посетила Природњачки музеј, а која једва чека да се упише у школу и, према њеним речима, учи биологију и велики одмор.

 Ово је трећи престонички музеј који су у организацији Секретаријата за социјалну заштиту посетили малишани из некадашњих нехигијенских насеља.

 – Најлепши део нашег посла јесу ове едукативне активности за најмлађе. Циљ нам је да деца науче нешто што ће им корисити и у настави и у свакодневном животу. Радни дани су нам резервисани за школу и посете музејима, а за викенд деца иду у позориште или биоскоп, тако да немају ни тренутак времена за досаду. Малишани који су учествовали у свим активностима које смо организовали у протекле три године имају бољи успех у школи и велике планове за свој живот – казала је Ана Познановић, помоћница Секретара за социјалну заштиту.

 Као награду за редовно похађање наставе, деца из новоформираних насеља ће у недељу посетити Мало позориште ,,Душко Радовић”, а већ у уторак и Музеј аутомобила.

 

Друга фаза радова на ауто-путу у зони саобраћајне петље „Душановац”
Због радова на коловозу ауто-пута Е-75 на проласку кроз Београд у зони саобраћајне петље „Душановац”, почела је друга фаза радова у оквиру које ће за саобраћај бити затворена једна половина ауто-пута у смеру од Ниша ка Шиду. Планирано је да радови трају до 14. октобра.

 У оквиру ове фазе саобраћај ће се у зони саобраћајне петље „Душановац” одвијати на половини ауто-пута. Тако ће возила која се крећу у смеру од Шида ка Нишу користити две саобраћајне траке ауто-пута, а возила која се крећу у смеру од Ниша ка Шиду једну.

 Возила која се крећу ауто-путем из смера Ниша не могу да се искључе са ауто-пута на саобраћајној петљи „Душановац”, већ то могу да учине раније на саобраћајној петљи код „Плавог моста”. Такође, не могу да се укључе на ауто-пут у смеру ка Шиду из улице Јована Суботића, већ то могу да учине на саобраћајној петљи „Аутокоманда” или „Плави мост”.

 Током радова у оквиру друге фазе, аутобуси са линије јавног градског превоза 17, у смеру ка Новом Београду саобраћаће следећом трасом: Устаничка, Булевар ослобођења, Трг ослобођења, Булевар ослобођења до укључења на ауто-пут са саобраћајне петље „Аутокоманда”.

 

Измене у саобраћају због радова на кружној петљи „Антифашистичке борбе”
Због радова на санацији и асфалтирању коловоза у оквиру редовног одржавања, за саобраћај се затвара кружна петља изнад ауто-пута „Антифашистичке борбе” од данас у 1 час до понедељка, 24. септембра, до 4 сата, саопштено је из Секретаријата за саобраћај.

 У овом периоду неће бити могуће укључење на ауто-пут и искључење са ауто-пута на овој петљи па се зато саветује возачима да за укључење и искључење користе кружну саобраћајну петљу „Шпанских бораца”.

 Током извођења радова возила са линије јавног градског превоза саобраћаће тако што ће аутобуси са линије 17, на делу од „Сава центра” до Булевара Зорана Ђинђића саобраћати у оба смера Булеваром Арсенија Чарнојевића (ауто-путем) и Улицом шпанских бораца. Аутобуси са линије 89 ће на делу од „Сава центра” до раскрснице Булевара Милутина Миланковића и Улице антифашистичке борбе саобраћати у оба смера Булеваром Арсенија Чарнојевића (ауто-путем), Улицом шпанских бораца и Булеваром Милутина Миланковића, док ће возила са линије 67 од раскрснице Булевара Зорана Ђинђића и Улице антифашистичке борбе до раскрснице Булевара Милутина Миланковића и Шпанских бораца у оба смера саобраћати Булеваром Зорана Ђинђића и Улицом шпанских бораца.

Возила јавног градског превоза ће на измењеном делу трасе користити сва постојећа стајалишта.

 

Пуштена у рад званична „Бус плус” апликација за андроид
Званична „Бус плус” андроид апликација која приказује позицију возила јавног превоза пуштена је у рад данас, саопштавају из овог система. Коришћењем апликације, власници андроид мобилних телефона могу да одаберу жељену станицу и виде удаљеност возила од ње, лоцирају стајалишта и линије превоза на мапи града.

 Преузимање апликације је бесплатно и доступно на „Google Play” маркету. Само коришћење апликације подразумева пратеће трошкове мобилних оператера.

 Званичном андроид апликацијом и СМС сервисом за најаву доласка возила, значајно је унапређено информисање корисника градског превоза.

 За више информација о коришћењу званичне „Бус плус” андроид апликације, грађани могу посетити сајт „Бус плуса” www.busplus.rs, на који ће ускоро бити постављена и интерактивна мапа приказа реда вожње са кодовима станица.

 

Јесењи „Аква вива” фестивал здравља у петак и суботу у Дому омладине
Јесењи „Aква вива” фестивал здравља – исхране, дијететике, велнеса, алтернативне медицине, здравствене и козметичке неге одржаће се у петак и суботу, 21. и 22. септембра, од 10 до 20 сати у Дому омладине Београда. На манифестацији ће учествовати домови здравља, приватне ординације, болнице и апотеке, фармацеутске куће, фитнес, велнес и бањски центри, етно-села, сви они који се баве здравом исхраном, званичном и алтернативном медицином.

 Јавности ће се представити више од 70 излагача, предавања обухватају преко 60 тема везаних за здравље и здрав живот, док ће у програмима на бини учествовати око 1.200 људи. Програми фестивала су бесплатни, а грађани ће моћи да обиђу штандове излагача и посаветују се с њима о одржавању добре форме, здравственог стања и лепоте.

 На неколико штандова биће организовани бесплатни здравствени прегледи, мерење нивоа шећера у крви и притиска, слуха, индекса телесне масе. За најмлађе ће бити одржана „Aква вива” јуниор олимпијада, на којој ће се малишани из бројних вртића дружити са маскотом Аквишом, а најспретнији и најталентованији у спортским дисциплинама ће бити награђени. Занимљив ће бити и „Моја кравица дечји кутак”, где ће малишани моћи да цртају и учествују у радионицама, а најбоље радове ће златни спонзор „Имлек” наградити.

 У оквиру манифестације биће одржана конференција посвећена безбедности и здрављу деце и омладине, у сарадњи са Министарством здравља, Заводом за здравствену заштиту студената Београд, Инцест траума центром, Астром, саветовалиштима за младе домова здравља.

 Покровитељи фестивала су најугледније институције у земљи, Министарство здравља, Секретаријат за здравство, Институт за имунологију и вирусологију Торлак, Агенција за лекове и медицинска средства Србије, Лекарска комора Србије, Црвени крст Србије, Дом здравља „Стари град”, Олимпијски комитет и Спортски савез Србије.

 

Дечја пијаца на платоу испред општине Звездара
На платоу испред општине Звездара сутра од 11 до 15 часова биће отворена Дечја пијаца под називом „Београду на дар”.

 У заједничкој организацији општине Звездара и ЈКП „Градске пијаце”, на платоу, где ће бити постављено 20 тезги, ученици основних школа размењиваће и продавати уџбенике, школски програм, рукотворине, ликовне радове, играчке и часописе. На посебном делу биће организоване позоришне представе, рецитаторске секције, као и музичко-сценски наступи. Манифестација „Београду на дар” биће организована од 11 до 15 часова.

 

 

Планирана искључења струје

 Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

 Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

 Бео-ком сервис – комунални водич

 

Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

 

Ми смо надлежни!

Град Београд – Градска управа

 

Служба за комуникације и координацију односа са грађанима

 Бео-ком сервис

 

Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

 

ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА

 – ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606

 ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА

 – ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100

 ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

 – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

 – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

 – ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195

 ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ

 – Телеком Србија, 977, 9813

 ГАСОВОД

 – ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237

 ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ

 – Дирекција за јавни превоз, 3309-153

 – ГСП „Београд“, 3664-040

 – СП „Ласта“, 0800-334-334

 – ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035

 ПАРКИРАЊЕ

 – ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400

 – Управа Саобраћајне полиције, 3470-200

 ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА

 – Дирекција за путеве, 3222-993

 – ЈКП „Београд пут“, 3818-101

 – ЈП „Путеви Србије“, 3040-700

 ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА

 – Секретаријат за саобраћај, 330-9599

 – Дирекција за путеве, 3222-993

 РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

 – Секретаријат за саобраћај, 330-9599

 ЧИСТОЋА

 – ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901

 ЗЕЛЕНИЛО

 – ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506

 ЖИВОТНА СРЕДИНА

 – Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106

 – Градски завод за јавно здравље, 3237-351

 – Служба комуналне зоохигијене, 329-3099

 СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ

 – ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301

 ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ

 – „Димничар“ АД, 2646-355

 ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ

 – Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740

 – Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494

 УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ

 – Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000

 – Урбанистички завод Београда, 3331-500

 ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ

 – ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450

 ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ

 – ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333

 НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА

 – ЈКП „Инфостан“, 3954-403

 ИНСПЕКЦИЈE

 – Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760

 – градска Грађевинска инспекција, 3220-441

 

 Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

 

 Београдски комунални сервис

 

Тиршова 1, централа 3605-600

 Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)

 факс 3605-811

 e-mail: [email protected]

 

 (Бео.инфо)