• Почетна
  • СРБИЈА
  • Добро јутро, Београде 07.09.2012. Изложба традиционалних музичких инструмената у Установи културе ,,Палилула“
Прочитај ми чланак

Добро јутро, Београде 07.09.2012. Изложба традиционалних музичких инструмената у Установи културе ,,Палилула“

0

У Установи културе „Палилула” (Митрополита Петра 8), у суботу, 8. септембра, у 19 часова биће отворена изложба традиционалних музичких инструмената „Свирај свирче”.

 Изложбу чине народни музички инструменти из збирке Етнографског музеја, који су подељени у четири групе: аерофони – дувачки инструменти (двојнице, фруле, свирале, гајде), мембрафони – ударачки инструменти (бубањ и даире), кордофони – жичани инструменти (гусле и тамбуре) и идиофони инструменти (чегртаљке и клепетуше).

 Ову вредну изложбу грађани ће моћи да виде до 29. септембра. Након отварања, у 20 часова, на Сцени „Стаменковић” почиње јавни час професора и ђака прве рок академије у нашој земљи, основане прошле године у Установи културе „Палилула”, коју води Мирослав Цветковић Цвеле.

 

Радови на водоводној мрежи на Старом граду
Због планираних радова на водоводној мрежи на Старом граду, данас од 8.30 до 14.30 сати без воде ће остати потрошачи у Балканској улици, између Призренске и Краљице Наталије, Призренској, на Теразијама (парна страна), у Краља Милана (парна страна), између Улице кнеза Милоша и Теразија, и Кнеза Михаила.

 За најнужније потребе обезбеђене су аутоцистерне с питком водом.

Све додатне информације потрошачи могу да добију у Контакт центру ЈКП „Београдски водовод и канализација” на телефон 3606-606, а обавештења о планираним радовима и кваровима на мрежи могу се наћи и на веб-адреси www.bvk.rs.

 

Богат програм разгледања града
Из Туристичке организације Београда за овај и наредне викенде препоручују више садржаја намењених Београђанима и њиховим гостима.

 У редовном разгледању отвореним аутобусом „Опен топ” може се упознати шире језгро града и део Новог Београда. Током 90 минута аутобус ће проћи маршрутом која обухвата обилазак Скупштине града Београда, Дома Народне скупштине, Теразије, Трг републике, Студентски трг, Београдску тврђаву, Варош капију, Нови Београд, Топчидерско брдо, Дедиње, Трг ослобођења, Славију и Трг Николе Пашића. Обезбеђен је и аудио-водич на осам језика: српском, енглеском, немачком, француском, италијанском, шпанском, руском и грчком. Полазак је сваког дана са Трга Николе Пашића (туристичко стајалиште) у 10 и 18 часова а цена карте за одрасле је 500, а за децу 250 динара.

 Шетња кроз антички Сингидунум организује се у недељу, у 11 часова, код Споменика кнезу Михаилу, у трајању од 120 минута. Маршрута је Трг републике, Васина улица, Студентски трг, плато испред Филозофског факултета, Узун Миркова, Београдска тврђава (Галерија Београдске тврђаве, плато код Споменика победнику (поглед на Јужни бедем), лапидаријум поред Завода за заштиту споменика културе града Београда, парк Калемегдан, Велики барутни магацин, Библиотека града Београда (Римска дворана), Кнез Михаилова, Чика Љубина улица, Трг републике. Цена обиласка износи 300 динара.

 Обиласци Краљевског и Белог двора организовани су тако да се посетиоци уз пратњу професионалних туристичких водича упознају са историјом, уметношћу и културом у пријатној двочасовној шетњи дворским комплексом. У тури се обилазе велелепна здања Краљевског и Белог двора, као и Дворска капела посвећена Светом Андреју Првозваном, крсној слави краљевске породице. Дворски комплекс је отворен за јавност сваке суботе и недеље од 7. априла до 31. октобра у два редовна термина, по цени од 450 динара.

 

Затварање „Тобогана” у Радничкој
Надвожњак у Радничкој улици затвара се за саобраћај од сутра у 22 сата до понедељка у 4 сата, због изградње саобраћајница у оквиру петље „Радничка”, услед чега ће доћи до измена у саобраћају, најављено је из Секретаријата за саобраћај.

 Због затварања надвожњака („Тобоган”) возила која се крећу из смера центра града ка Бановом брду и Обреновцу, преусмеравају се у подвожњак у зони хале XIV Београдског сајма, а код „Југопетрола” се враћају у саобраћајне траке намењене овом смеру кретања. За саобраћај се затвара део Радничке улице, у смеру од Бановог брда (Обреновца) ка центру града (Београдском сајму) и то у делу од Паштровићеве до подвожњака у Радничкој улици. Возила која долазе из смера Обреновца крећу се Радничком до раскрснице са Паштровићевом, преусмеравају се у Паштровићеву до саобраћајне петље код Хиподрома, где ће моћи лево да скрену према Београдском сајму или десно према Милошевом конаку, према Улици Теодора Драјзера, Раковичком путу и Булевару војводе Путника.

 Возила која се крећу из смера Бановог брда према Београдском сајму и центру града преусмеравају се из Високе у Паштровићеву према саобраћајној петљи код Хиподрома. Паштровићева улица у наведеним периодима једносмерна је у смеру од Радничке ка саобраћајној петљи „Хиподром”. Возила која се крећу из Кировљеве улице ка Београдском сајму и центру града преусмеравају се из Високе у Паштровићеву према саобраћајној петљи „Хиподром”.

 Возила која се крећу из Пожешке улице ка Београдском сајму и центру града преусмеравају се право ка Паштровићевој улици до саобраћајне петље „Хиподром”, где ће моћи лево да скрену према Мосту на Ади и Београдском сајму или десно према Милошевом конаку, према Улици Теодора Драјзера, Раковичком путу и Булевару војводе Путника.

 Возила јавног градског превоза у поменутом периоду кретаће се на следећи начин: возила са линија 23, 37, 51, 52, 53, 58, 88, минибус линија Е2, Е5 и ноћних линија 37, 51 и 56, у смеру ка центру града, од раскрснице Пожешке и Кировљеве кретаће се Пожешком преко петље „Хиподром” и Булеваром војводе Мишића до редовне трасе. На измењеном делу трасе користе се постојећа стајалишта.

 Возила са линија 56, 89, 91, 92, 511, 551 и 552 од раскрснице Паштровићеве и Радничке улице преусмеравају се у Паштровићеву улицу до петље „Хиподром” и Булевара војводе Мишића до редовне трасе у Радничкој улици. У смеру ка Бановом брду поменуте линије ће саобраћати редовним трасама.

 У смеру ка центру града биће привремено укинута следећа аутобуска стајалишта: „Биоскоп Шумадија”, „Фабрика шећера”, „Југопетрол” и „Господарска механа”.

 Возила са линије 87 од раскрснице Зрмањске и Кировљеве крећу се улицама Зрмањском, Пожешком, Ђорђа Огњановића и Лазаревачким друмом до Чукаричке падине.

 

Измене у саобраћају због генералне пробе промоције кадета Војне академије
Генерална проба манифестације „Промоција кадета војне академије” одржаће се сутра од 21 до 23 часа, због чега ће доћи до измена у режиму саобраћаја у центру града. За саобраћај ће у ово време бити затворен Трг Николе Пашића, Таковска (од Косовске до Булевара краља Александра), Булевар краља Александра (од Ресавске до Кнеза Милоша), Кнеза Милоша (од Краља Милана до Булевара краља Александра), Дечанска (од Теразијског тунела до Трга Николе Пашића) и Влајковићевa (од Трга Николе Пашића до Косовске).

 У истом периоду линија 24 ће у оба смера саобраћати следећом трасом: Трг републике – Краља Милана – Славија – Макензијева и даље редовном трасом, док ће линија 26 у оба смера саобраћати преко Трга републике, Македонском, Светогорском, Мајора Илића, 27. марта, Краљице Марије, Рузвелтовом, Булеваром краља Александра и даље редовном трасом. Возила линије 27 ће у оба смера ићи следећим саобраћајницама: Трг републике – Булевар деспота Стефана – Џорџа Вашингтона – 27. марта (Мајора Илића – Светогорска – Македонска у смеру ка центру) – Краљице Марије – Рузвелтова и даље редовном трасом.

Линије 37 и 44 ће у оба смера саобраћати преко Трга републике, Краља Милана, Славија, Немањина, Кнеза Милоша и даље редовном трасом, а линија 58 у оба смера трасом: Булевар деспота Стефана – Браће Југовића – Француска (у смеру ка Панчевачком мосту пролази кроз терминус Трг републике и има станицу у терминусу заједно са линијама 35 и 32Е) – Трг републике – Краља Милана – Славија – Немањина – Кнеза Милоша и даље редовном трасом.

 Линије 23, 40 и 41 ће за пролазак кроз раскрсницу Булевара краља Александра, Кнеза Милоша и Таковске сачекати пролазак ешалона.

 

О трошку општине Обреновац 53 пластеника
У галерији ЈП Спортско-културни центар „Обреновац” потписано је 53 уговора о бесповратној помоћи за набавку пластеника између општине Обреновац и пољопривредних произвођача са територије ове општине. Потписивању уговора прусуствовали су Мирослав Чучковић, председник општине, Драгослав Мршевић, заменик председника, Владислав Миљковић, председник Комисије за пољопривреду и село, као и сви произвођачи који су успешно прошли конкурс.

 Средства која су обезбеђена из општинског буџета износе 150.000 динара по потписнику. Произвођачи који су конкурисали могу пластеник да набаве од било ког произвођача. Једини услов који су пољопривредници морали да испуне је да отворе наменски жиро-рачун на који ће им средства бити уплаћена.

 – Ова администрација ће се посветити борби против сиромаштва и незапослености и пре свега да пољопривредници живе боље. Општина Обреновац ће све програме из области пољопривреде спроводити на овакав начин, а то значи да ће се средства добијати бесповратно. Ми знамо да сте ви преоптерећени разноразним кредитима и дажбинама, и зато не желимо да вам будемо терет, већ помоћ – рекао је Мирослав Чучковић.

 Састанак са пољопривредницима је завршен разговором са челницима општине у ком су произвођачи могли да дају сугестије и примедбе. Овакви састанци и конкурси, према речима Мирослава Чучковића, одржаваће се редовно, јер се једино на тај начин може побољшати и живот пољопривредника и повећати производња.

 

Планирана искључења струје

Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

 

Бео-ком сервис – комунални водич

 

Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

Ми смо надлежни!

 

Град Београд – Градска управа

Служба за комуникације и координацију односа са грађанима

Бео-ком сервис

 

Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

 

ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА

– ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606

ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА

– ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100

ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

– ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

– ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

– ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195

ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ

– Телеком Србија, 977, 9813

ГАСОВОД

– ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237

ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ

– Дирекција за јавни превоз, 3309-153

– ГСП „Београд“, 3664-040

– СП „Ласта“, 0800-334-334

– ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035

ПАРКИРАЊЕ

– ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400

– Управа Саобраћајне полиције, 3470-200

ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА

– Дирекција за путеве, 3222-993

– ЈКП „Београд пут“, 3818-101

– ЈП „Путеви Србије“, 3040-700

ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА

– Секретаријат за саобраћај, 330-9599

– Дирекција за путеве, 3222-993

РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

– Секретаријат за саобраћај, 330-9599

ЧИСТОЋА

– ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901

ЗЕЛЕНИЛО

– ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506

ЖИВОТНА СРЕДИНА

– Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106

– Градски завод за јавно здравље, 3237-351

– Служба комуналне зоохигијене, 329-3099

СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ

– ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301

ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ

– „Димничар“ АД, 2646-355

ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ

– Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740

– Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494

УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ

– Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000

– Урбанистички завод Београда, 3331-500

ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ

– ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450

ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ

– ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333

НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА

– ЈКП „Инфостан“, 3954-403

ИНСПЕКЦИЈE

– Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760

– градска Грађевинска инспекција, 3220-441

 

Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

 

Београдски комунални сервис

Тиршова 1, централа 3605-600

Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)

факс 3605-811

e-mail: [email protected]

 

(Бео.инфо)