• Почетна
  • СРБИЈА
  • Добро јутро, Београде 05.09.2012. Три програма Народног музеја на ,,Дунав фесту“
Прочитај ми чланак

Добро јутро, Београде 05.09.2012. Три програма Народног музеја на ,,Дунав фесту“

0

Народни музеј ће се на фестивалу „Дунав фест” представити изложбом „Подунављем Србије са Феликсом Каницом”, програмом „Нови човек Сингидунума” и радионицом за малишане „Игре у античком Риму”.
Изложбом „Подунављем Србије са Феликсом Каницом” 6. септембра, у 12 часова, на Ади Хуји ће бити приказана вековна повезаност Београда и реке, као и све оно што је Дунавом долазило, мењајући и обликујући наш град.

Посетиоци фестивала имаће прилику да упознају Подунавље какво је током путовања видео и забележио Феликс Каниц. Путујући од Београда до Радујевца, десном обалом Дунава, они ће сазнати много занимљивих појединости о динамичном развитку подунавских градова, значају Дунава и заједничком културном наслеђу.

 Програм „Нови човек Сингидунума” реализоваће се 7. септембра, од 19 до 23 часа, у Великом барутном магацину, као један од пратећих програма изложбе „Римски портрет и становници Сингидунума”. Уз помоћ посетилаца, млада уметница Нина Ивановић ће током вечери креирати портрет новог становника Сингидунума. Користећи рециклажне метеријале, оживљавајући их и дајући им нову функцију, посетиоци ће отелотворити своја виђења наших суграђана (организатор је позвао Београђане да допринесу креативном процесу тако што ће донети пластичне кесе које ће бити коришћене за израду скулптура). Простор и атмосфера Великог барутног магацина биће употпуњени музичким програмом ди-џеја Добривоја Милијановића, а улазак је слободан.

 У жељи да се најмлађим посетиоцима представи раздобље другог и трећег века, током кога је Београд из војног логора прерастао у значајну метрополу Римског царства, 8. септембра од 12 до 16 часова у Великом барутном магацину биће одржана радионица за малишане од 7 до 12 година „Игре у античком Риму”. Израђујући костиме и уживљавајући се у улогу римских лекара, беседника, спортиста и филозофа, деца ће сазнати како су изгледали „обични дани” и спортска такмичења у римском Београду. Будући да је број места ограничен, долазак деце треба најавити на број телефона 060/8075-035 или мејлом на адресу [email protected]. Улазак је бесплатан, а све додатне информације о програму и учесницима могу се пронаћи на сајту www.narodnimuzej.rs.

 

Радови на водоводној мрежи на Савском венцу
На територији општине Савски венац  од 8.30 до 14.30 данас ће без воде остати потрошачи у неколико улица због неодложних радова на водоводној мрежи, најављено је из ЈКП „Београдски водовод и канализација”.

 Како се наводи, без воде ће остати потрошачи у Незнаног јунака (парна страна), између Булевара кнеза Александра Карађорђевића и Улице Паје Адамова, Незнаног јунака (непарна страна) бројеви 3, 5 и 7, Виле Равијојле и Младена Стојановића између улица Алексе Бачванског и Незнаног јунака.

 За најнужније потребе обезбеђена је аутоцистерна, а из тог предузећа апелују на потрошаче да припреме неопходну залиху воде за пиће и основне потребе.

 Додатне информације могу се добити у Контакт центру ЈКП „Београдски водовод и канализација” на телефон 3606-606, а обавештења о планираним радовима и кваровима на мрежи могу се потражити и на адреси www.bvk.rs .

 

Бесплатна радионица Мале школе електронике
Бесплатна радионица за децу од 7 до 14 година, под називом „Деца праве роботе”, биће одржана у недељу 9. септембрa, с почетком у 10 часова, у холу КЦ Раковице.

 Мала школа електронике ће се представити промотивном радионицом ЈункБот, у којој свако може да направи робота од ствари у кући које му више нису потребне. Ова радионица има за циљ промоцију логичког размишљања као и промоцију науке, технике и електронике на едукативан и занимљив начин. Деца, учесници радионице осмислиће изглед и направити роботе онако како они желе, а према упутствима и сугестијама инструктора. Роботи ће радити на батерије и моћи ће да се крећу.

 Сав прибор и материјал је обезбеђен, а учешће је бесплатно. Број деце која могу присуствовати радионици је ограничен, па је потребно да се заинтересовани што пре пријаве на телефон 061/2648-616 или на мејл [email protected].

 Радионицу води дипломирани инжењер Душан Милић, који је 2011. године као подршку деци коју занима наука, техника и електроника, покренуо Малу школу електронике за основце.

 

Општина Обреновац упошљава десет професора физичке културе
Од првог октобра десет професора физичке културе који су на евиденцији Националне службе за запошљавање почеће да ради у обреновачким основним школама.

 Приликом посете ученицима првог разреда Прве обреновачке основне школе, председник општине Мирослав Чучковић најавио је да ће од наредног месеца ученицима нижих разреда часове физичке културе држати дипломирани професори који су до сада били без посла.

 Чучковић је истовремено истакао и да њихово упошљавање неће смањити фонд часова учитељицама, јер ће и оне имати обавезу да учествују у раду са ученицима.

 Средства за плате ових десет професора издвајаће се из буџета општине Обреновац.

 

Пројекат уштеде потрошње енергије и воде у јавним зградама „Smartspaces”
Пројекат „Smartspaces” има велики значај за град Београд, јер предвиђа пројектовање софтверских алата помоћу којих бисмо могли да уштедимо 15 до 20 одсто енергије у јавним зградама, рекао је градски архитекта Дејан Васовић на састанку свих партнера на овом европском пројекту који је данас почео у хотелу „Балкан”.

Пројекат започет у јануару траjaће до краја 2014. године, на 11 пилот локација у 11 градова осам земаља, а реализоваће га 26 институција и предузећа. Град Београд на овом пројекту ради са Машинским факултетом у Београду, ЈКП „Београдске електране” и компанијом „Белит”, а састанак је отворио градски архитекта Дејан Васовић, који од почетка учествује у пројекту.

– Начин на који се понашамо у зградама може двоструко да повећа или смањи утрошак енергије, а софтверски алати који се развијају у оквиру овог програма управо треба да нам помогну да прибавимо што више података о томе где непотребно губимо енергију. Ови програмски алати биће испитани у зградама Градске управе у 27. марта и Краљице Марије, а сва сазнања која добијемо искористићемо за развој софтвера за друге привредне субјекте, као и за саме грађане – рекао је Васовић.

Према његовим речима, чињеница да у пројекту учествују научно-истраживачки тимови из Велике Британије, Француске, Италије, Шпаније, Немачке, Турске и Србије показује да су наши научници у рангу водећих научника света, те је извесно да ће и у области енергетске ефикасности код нас бити постигнути значајни резултати.

– Када будемо променили свест људи који бораве у јавним зградама, можемо да предузмемо следећи корак, а то је реконструкција самих објеката како бисмо уштедели енергију. Тек на крају ћемо, по препоруци Европске уније, применити обновљиве изворе енергије – истакао је Васовић.

Руководилац београдског пројекта Ђорђе Лазић најавио је скоро тестирање првог прототипа софтвера и упознавање корисника са резултатима тестирања, како би се повећала њихова свест о томе како троше енергију и како би могли на то да утичу.    

Координатор читавог пројекта Вернер Корте нагласио је да ће корисници софтвера бити запослени у јавним зградама и пратити потрошњу енергије.

Радмило Савић из ЈКП „Београдске електране” истакао је да ово предузеће подржава сваки пројекат који доводи до уштеде енергије, па су у стамбеној згради у Маљенској 3 на Карабурми, у оквиру пилот пројекта, већ уграђени термостатски вентили са којих ће се током наредне грејне сезоне дневно очитавати подаци о потрошњи енергије, како би корисници били едуковани и упознати са свим оним што је актуелно у области уштеде енергије.

Челници држава и влада Европске уније поставили су серију захтевних климатских и енергетских циљева, који треба да се постигну до 2020. године. Ту спадају смањење емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште, добијање енергије из обновљивих извора и побољшање енергетске ефикасности. Зграде представљају огроман, углавном неискоришћен потенцијал за штедњу енергије у годинама које долазе, а због ниске стопе реновирања зграда и спорог усвајања нових технологија у овој области, неопходно је брзо реаговање. Сервис „Smartspaces” омогућиће јавним управама у Европи да знатно побољшају своје управљање енергијом у зградама у којима раде.

Пројекат суфинансира Европска комисија, а очекују се значајни резултати који се на једноставан начин могу применити на већину јавних зграда широм Европе.

 

Ретроспективна изложба Горана Косановића „Најбоље”
У комплексу Музеја историје Југославије, у суботу, 8. септембра, у 20 часова биће отворена ретроспективна изложба Горана Косановића „Најбоље”.

Збирке Музеја историје Југославије биле су до пре неколико година предмет интересовања и истраживања углавном историчара, експонати МИЈ били су, најчешће,  пратећа грађа различитих стручних публикација. Један од домаћих аутора који је у експонатима овог музеја нашао спону са својим радом је и Горан Косановић.

У оквиру изложбе биће организоване радионице и сусрети са децом, а Косановић  ће извести и перформанс Линија срца/The Line of Heart. Овај перформанс  успешно изводи последњих десет година у Србији и иностранству и до сада је у њему учествовало више хиљада деце и одраслих.

Изложба ће бити отворена до 8. октобра од 10 до 16 часова свакога дана, осим понедељком.

 

 Нова фаза радова на ауто-путу у зони „Плавог моста”
Због радова на коловозу ауто-пута Е-75 на проласку кроз Београд у зони „Плавог моста” затворено je укључење на ауто-пут у смеру ка Нишу из Мокролушке и Улице Топлице Милана.  За саобраћај је затворена и једна половина ауто-пута у смеру од Шида ка Нишу.

Планирано је да ова фаза радова траје до 7. септембра.

У овој фази саобраћај ће се одвијати на половини ауто-пута тако што ће возила која се крећу у смеру од Ниша ка Шиду користити две саобраћајне траке ауто-пута, а она која се крећу у смеру од Шида ка Нишу користиће једну саобраћајну траку.

Возила која се крећу ауто-путем из смера Новог Београда и Шида неће моћи да се искључе код „Плавог моста” (Саобраћајна петља „Медаковић”) и саобраћајне петље „Коњарник”, па је зато неопходно да се искључе раније, на саобраћајним петљама „Мостар“, „Аутокоманда” и „Душановац”.

Током ове фазе радова доћи ће до измене трасе аутобуске линије 38 (погон „Космај” – Шумице), која ће се у смеру ка погону „Космај” кретати алтернативном трасом: окретница Шумице – Устаничка – Булевар краља Александра – Партизанска – Николе Груовића – Милошев кладенац – погон „Космај”. У супротном смеру линија број 38 не мења трасу.

Возила која су у транзиту и крећу се од Панчевачког моста, од Булевара краља Александра, усмеравају се Смедеревским путем и Кружним путем Р-251 кроз насеље Лештане све до Бубањ  потока, где се укључују на ауто-пут у смеру ка Нишу.

 

О климатским променама у среду на Тргу републике
Шта су климатске промене, како им се прилагодити и какве последице могу имати по живот на планети, главне су теме кампање „Адаптирај се” и истоименог догађаја који у среду од 18 часова на Тргу републике организује Форум за адаптацију на климатске промене. У активности је укључен и Светски фонд за природу као подршка бази знања за организације у Србији. Пројекат финансира Европска комисија преко претприступних фондова, а подржао га је и Секретаријат за заштиту животне средине.

Београђани  који дођу на Трг републике моћи ће да од 18 до 21.30 часова учествују у квизу о климатским променама, где ће најуспешнији добити поклон од организатора. Од 20 часова ће имати прилику да уживају у перформансу уметничке групе „Циркусфера”. Слични догађаји биће организовани у већем броју градова у Србији и спроводиће се у сарадњи с „Гете институтом” из Београда, у оквиру националне кампање „Адаптирај се”.

 

Планирана искључења струје
Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

 

 Бео-ком сервис – комунални водич

 

 Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

 Ми смо надлежни!

 

Град Београд – Градска управа

 Служба за комуникације и координацију односа са грађанима

 Бео-ком сервис

 

  Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

 ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА

 – ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606

 ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА

 – ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100

 ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

 – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

 – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

 – ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195

 ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ

 – Телеком Србија, 977, 9813

 ГАСОВОД

 – ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237

 ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ

 – Дирекција за јавни превоз, 3309-153

 – ГСП „Београд“, 3664-040

 – СП „Ласта“, 0800-334-334

 – ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035

 ПАРКИРАЊЕ

 – ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400

 – Управа Саобраћајне полиције, 3470-200

 ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА

 – Дирекција за путеве, 3222-993

 – ЈКП „Београд пут“, 3818-101

 – ЈП „Путеви Србије“, 3040-700

 ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА

 – Секретаријат за саобраћај, 330-9599

 – Дирекција за путеве, 3222-993

 РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

 – Секретаријат за саобраћај, 330-9599

 ЧИСТОЋА

 – ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901

 ЗЕЛЕНИЛО

 – ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506

 ЖИВОТНА СРЕДИНА

 – Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106

 – Градски завод за јавно здравље, 3237-351

 – Служба комуналне зоохигијене, 329-3099

 СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ

 – ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301

 ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ

 – „Димничар“ АД, 2646-355

 ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ

 – Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740

 – Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494

 УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ

 – Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000

 – Урбанистички завод Београда, 3331-500

 ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ

 – ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450

 ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ

 – ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333

 НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА

 – ЈКП „Инфостан“, 3954-403

 ИНСПЕКЦИЈE

 – Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760

 – градска Грађевинска инспекција, 3220-441

 

 Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

 

Београдски комунални сервис

 Тиршова 1, централа 3605-600

 Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)

 факс 3605-811

 e-mail: [email protected]

 

  (Бео.инфо)