Прочитај ми чланак

Београђани на друштвеним мрежама често изражавају незадовољство због цена у кафићи

0

Београђани на друштвеним мрежама често изражавају незадовољство због цена у кафићима на Ади Циганлији које расту од лета до лета. Кока - кола кошта 385 динара, лимунада 440, а чаша Цедевите - додуше, са Роса водом - 490 динара. Ово су цене у једном од кафића на Ади Циганлији пред почетак нове летње сезоне, пожалио се један од корисника на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

Топлији дани измамили су Београђане напоље, а једна од најпопуларнијих дестинација за опуштање је свакако речно острво на Сави, иначе познатије под именом Ада Циганлија. А након кафе, пића или ручка на Ади – Београђани се хватају за џеп. Или одлазе на друштвене мреже, где су једна од главних тема сваког пролећа високе цене у локалима на „београдском мору“.

Како пише на јеловнику који је поделио други корисник Икс-а, пљескавица од 250 грама у једном од кафића на Ади кошта 1.150 динара, док су ћевапи у порцији од 200 грама, такође 1.150 динара. Толико кошта и димљени батак, као и роштиљ кобасица. Цена купус салате од 150 грама је 400 динара. Ако све то преведемо у ручак за две особе, за по две порције пљескавице и купус салате треба издвојити 3.100 динара. Кад се на то дода сок, цена ручка пење се и до 4.000 динара.

Због чега цене хране и пића на Ади Циганлији Београђанима изазивају главобољу? Један од главних разлога скупљих цена на јеловницима је висока цена закупа локала на овој локацији. Угоститељи зато, да би се високе ренте које плаћају исплатиле, повећавају цене својих производа, пише Време.

Када је реч о закупу кафића, локала, односно објеката за продају кокица и сладоледа, на снази је актуелни ценовник ЈП Ада Циганлија. Према ценовнику доступном на њиховом званичном веб сајту, сви који желе да „кокају“ на Ади Циганлији морају, зависно од локације, да плате од 250.000 или 150.000 динара за период од годину дана, до 450.000 динара. Што значи понегде и 3.500 евра за кокице. Продаја крофни и кафе за понети је по 240.000 динара. Закуп кафића је од 3 милиона динара па на више. Пошто Ада Циганлија ради сезонски, односно око три или четири месеца годишње, угоститељи у том периоду морају да зараде довољно да би исплатили високе намете.

– Конкуришеш за изнајмљивање места за кафић за једну сезону на Ади Циганлији и онда ти буде јасније зашто су такве цене. Не мораш чак ни за кафић, довољно је да хоћеш да поставиш апарат за кокице. Значи за три, четири месеца у сезони, ако не буде кишно време, мораш да исплатиш астрономску цифру само за место. Па радници, комуналије, сировине – одговор је једног од корисника Икс-а на фотографију јеловника кафића на Ади Циганлији.

Цене у кафићима се разликују од локала до локала и од лета до лета. Пошто још није отворена сезона купања на Ади, ево колико су износиле цене пића пре годину дана. Еспресо се могао попити за 225 динара, а млеко или шлаг се доплаћивао 55 или 75 динара. Цена нес кафа износила је око 335 динара, као и топле чоколаде, док је домаћа кафа коштала око 220 динара. За чај је било потребно износити око 275 динара. Ледена кафа и плазма шејк коштали су 495 динара. Већина газираних и негазираних напитака прошлог лета је коштала 325 динара. Цена лимунаде износила је 380, а цеђене поморанџе 465 динара. Пивопије су, да се расхладе, морале да издвоје од 335 до 475 динара.

Ипак, треба знати да сваки власник има право да одређује цене у свом локалу. Према закону, он може да одреди цену и од 1.000 динара за криглу пива или чај, уколико за то постоји интерес, односно исплативост и потражња.