• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести са севера Србије 15.09.2012. „Романтиком“ на бербу грожђа
Прочитај ми чланак

Вести са севера Србије 15.09.2012. „Романтиком“ на бербу грожђа

0

 Вршац/Палић: Музејски воз „Романтика„ ће у суботу и недељу превозити путнике до Палића и Вршца на традиционалну јесењу бербу грожђа, саопштиле су „Железнице Србије„.

 У петак воз за Палић креће из Београда у 7, а на одредиште стиже у 11,40 сати. У повратку “Романтика” креће за Београд у 18 сати, а долазак је предвиђен око 22,40. Из Новог Сада музејски воз за Палић полази у 8,40 сати, а повратак је планиран у 20,05 сати.

 Цена повратне карте од Београда до Палића за одрасле је 676 динара у трећем разреду, 812 у другом и 974 динара у првом разреду, док деца и пензионери за вожњу у другом и трећем разреду плаћају 487 динара. Уколико најстарији путници желе да путују у првом разреду, повратна карта коштаће их 682 динара. За Новосађане повратна карта кошта 448, 538 и 646 динара у зависности од колског разреда, деца и пензионери плаћају 323 динара, док за пензионере карта у првом разреду кошта 453 динара.

 На вршачку бербу „Романтика” ће возити у недељу, 16. септембра. Полазак са београдске станице је у 8,20 сати, а повратак у главни град предвиђен је у 21 сат и 40 минута. Из Панчева ће музејски воз кренути у 9 сати, док је повратак планиран у 21,15 сати. Повратна карта за одрасле је 372 динара у трећем разреду, 447 у другом и 536 динара у првом разреду, а деца и пензионери плаћају 268 динара у другом и трећем разреду. За вожњу у првом разреду пензионери треба да издвоје 376 динара.

 Карте за вожњу „Романтиком„ могу се купити у главној железничкој станици Београд, станици Вуков споменик и железничкој станици у Новом Саду, као и у туристичким агенцијама које продају возне карте.

 

Бечеј: Сајам скромнији него лане
У петак у подне, отворен је Други међународни јесењи пољопривредни сајам у Бечеју. Како је рекао директор сајма Давор Бошковић, приликом свечаног отварања, организатори желе да излагачи, склапањем уговора и продајом робе, буду задовољни и већ сада резервишу место на наредном сајму.

 У најави је било речено да ће Сајам отворити председник општине мр Вук Радојевић, што је наш лист и објавио. Међутим, само сат времена пре отварања, телефоном из Новог Сада је стигла информација да ће Сајам отворити помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Душан Кузман. Нешто касније да ће он, ипак, само присуствовати, али не и отворити сајам. Било како било, гост из Новог Сада је, заиста, само присуствовао, а из локалне самоуправе нико није дошао.

 Оно што се може видети, је да је овогодишњи Сајам нешто скромнији него лане, што не мора да значи да пословни ефекат неће бити већи. Излагачи су презентовали све што је примарном пољопривредном сектору потребно, од ситних пољопривредних алатки, преко прикључних машина и трактора различите снаге.

 На централном градском тргу вечерас ће се одржати концерт. Прво ће у 20 сати свирати новосадска група „Гриве“, а од 21 сат младе из Бечеја и околине забављаће реномирани састав „Неверне бебе“. Сутра у 10 сати биће, по многима, најатрактивнији део сајамских дешавања по имену „Машине у раду“, који ће се одржати на платоу крај Силоса, уз Србобрански пут.

 

Кикинда: За уређење кикиндских школа 14 милиона динара
В.д. директора Јавног предузећа „Дирекција за изградњу града” Оливера Кантар представила је јавности радове у овој години, које ово предузеће спроводи у кикиндској општини, као и планиране, који ће тек отпочети.

 – У Новим Козарцима у току је покривање цркве, ради се капела и урађена је пијаца. У Банатском Великом Селу санира се грејање у основној школи, у Кикинди се ради фасада Народне библиотеке, завршавају се радови јавне чесме код Железничке станице, уређује се немачко гробље, и уређује се простор око Спортског центра „Језеро”. Планирамо да за месец дана поставимо ограду око порте у Башаиду, да урадимо еко чесму у Иђошу, у Кикинди пијаце код Медицине рада и Микронасељу. Поставићемо таблу за истицање парти код Храма Св. Козме и Дамјана. По захтеву директорице Дома здравља требало би да буде одређених радова у здравственим станицама, затим грејање и кров у Основној школи „6.октобар”- рекла је Оливера Кантар.

 Тренутно се у овој општини спроводе и радови из шумарства и хортикултуре. У току је одржавање младог засада, а то је обухваћено пројектом „Зелени Банат”, затим санитарна сеча дрвећа у парку Бландаш, орезивање дрвореда у граду, одржавање зелених површина, у току је израда нове посебне шумске основе за посебну газдинску јединицу Кикинда и у плану је израда елабората озелењавања Шабачке улице. Наставља се уређење дивљих и привремених депонија.

У уређење школа наше општине до сада је уложено преко 14 милиона динара, али због нових радова, та цифра ће бити и већа.

 -У Основну школу „Свети Сава” уложено је преко милион динара, да би се санирао кров у Основној школи „Вук Караџић” требало је 656.000,00 динара, за пројекат санације зграде ОШ „Фејеш Клара” 750.600,00 динара. У Гимназији „Душан Васиљев”, односно Економско – трговинској школи завршена је реконструкција тоалета у читавој згради. Извођач радова је била кикиндска фирма „Златка греда – Костић”, а уложено је око три милиона динара. Ребалансом буџета ЈП „Дирекције за изградњу града” биће уведена средства и за санација школске сале у кикиндској Основној школи „Јован Поповић”, која је у врло лошем стању – истиче Оливера Кантар.

 А. Ђуран

 

Нови Сад:Цветна пијаца пред Спенсом
За љубитеље цвећа и хортикулутуре, у петак је на платоу Спенса отворена традиционална манифестација Покрета горана, прва јесења Цветна пијаца.

 Велики број излагача представио је разне врсте садница, саксијског цвећа и опреме за уређење. Шетајући између тезги, грађани имају прилику да виде шаролику понуду баштенског биља, собног цвећа, цитруса, садница дрвећа, биљака за камењаре, украсних саксија и остале опреме неопходне за одржавање зелених површина. „Цветна пијаца” је постављена и данас и отворена је од 8 до 20 часова, а улаз је бесплатан. Наредна ће се одржати 28. и 29. септембра на истом месту.

 

 

Нови Сад:Луталице опселе улице
Милица Илин пожалила нам се на велики број паса луталица, који већ два месеца бораве у Улици партизанских база на Новом насељу. Десетак луталица даноноћно узнемирава житеље те улице, а од ових животиња највише стрепе деца.

 По речима наше саговорнице луталице се крећу у близини ОШ “Милош Црњански”, па се малишани, која похађају ниже разреде плаше сами да иду у школу.

-Деца у групама иду на часове. У мојој згради живе две девојчице, које се веома боје паса. Пре неки дан су плачући дотрчале кући, па је отац морао да их одведе до школе. Ово постаје веома трауматично за децу- каже Илин.- У близини је и дечје игралиште, на ком се овај чопор паса често може видети. Због њих деца нису могла слободно да се играју целог лета.

 Неколико пута контактирала је Комуналну инспекцију и “Чистоћу”, задужену за хватање паса и мачака луталица. У Комуналној инспекцији су јој рекли да не могу да реше проблем са псима, јер је у последњих неколико месеци пристигао велики број пријава из свих делова града.

 -Рекли су ми да је процедура таква да су они надлежни да издају налог “Чистоћи”, која излази на терен, хвата псе и носи их у прихватилиште. Када се пси стерилишу, чипују и вакцинишу, стављају им зелене огрлице и враћају на улицу, одакле су их покупили. Процедура је потпуно бесмислена, јер враћање паса на улицу неће решити наш проблем- каже Илин.

 Питали смо “Чистоћу” да проверимо да ли је Служба за хватање паса и мачака луталица излазила на терен. Портпаролка предузећа Милица Влаисављевић рекла је да “Чистоћа” излази на сваки налог Комуналне инспекције. Нисмо добили одговор на питање зашто пси нису ухваћени и да ли ће служба поново обићи ту улицу.

 Решење проблема био би азил за псе луталице. Изградња је почела прошле године, а према првим најавама азил је требао бити готов крајем априла, али су рокови продужени. Када ће објекат бити завршен не зна се.

 Н. Р.

 

Извор: www.dnevnik.rs