Прочитај ми чланак

ВРЕМЕ ЈЕ ДА ИСПУНИМО СНОВЕ Дипломски испит за руску генерацију

0

Наши најбољи фудбалери пропустили су прву прилику да овере визу за Мундијал у Русији, пошто су поражени у Бечу од Аустрије (3:2), али шанса “орлова” да се директно домогну Светског првенства тријумфом над Грузијом (20.45) на стадиону “Рајко Митић” не сме бити пропуштена.

Тога је свестан и Антонио Рукавина, један од најискусних репрезентативаца Србије и десни бек Виљареала. Незамењиви шраф чете Славољуба Муслина имао је прилику да буде део посаде која је 2010. играла на шампионату света у Јужној Африци, а у разговору за “Блиц” поручује да ће то искуство бити од пресудног значаја против Грузије.

– Меч са Грузијом је најважнији испит ове генерације. Уколико их победимо, онда смо дипломирали. Верујем да ћемо успети у тој намери јер имамо квалитет, али и искуство које је потребно у оваквим утакмицама. Окршај са Грузијом је на све или ништа, а ми смо кроз историју у таквим ситуацијама излазили као победници. Сетите се квалификација за Мундијал и последњег меча против Босне и Херцеговине, коју смо савладали са 1:0 и отишли на највећу фудбалску смотру у Немачкој. Али и меча против Румуније коју смо декласирали резултатом 5:0, чиме смо оверили визу за Јужну Африку 2010. Па нека се та традиција настави – каже Рукавина за “Блиц”.

Шта се десило са Србијом у Бечу?

– Аустријанци су били бољи од нас, али је и наше издање у Бечу сигурно било најгоре у овим квалификацијама. Тешко је објаснити због чега смо дозволили да нас Аустрија победи, али је тај пораз сада иза нас и све карте бацамо на меч против Грузије. Максимално смо фокусирани, спремни смо и једва чекамо да почне утакмица.

Како против Грузије?

– Имамо искуства, поготово ми старији играчи који смо већ једном играли на Светском првенству. Морамо да освојимо сва три бода у последњем колу квалификација како знамо и умемо, а рецепт за тријумф је да што пре постигнемо погодак. Није лако играти против аутсајдера и екипе која нема шта да изгуби. Морамо да будемо опрезни. Покушаћемо да препишемо септембарски окршај са Молдавијом коју смо у Хумској савладали са 3:0.

Неколико пута сте успевали да се вратите у живот после минуса?

– То је велики квалитет нашег тима, а надам се да против Грузије то неће бити потребно. Уколико примимо гол ситуација биће нам много теже да испунимо циљ, али смо показали у овим квалификацијама више пута да умемо да се вратимо резултатски у меч и да на крају дођемо до тријумфа. Боље је да ми водимо, а нас да стижу, али не смемо да дозволимо да нам се, у том случају, понови Аустрија. Једноставно нема места за грешку. Крајње је време да обрадујемо нацију и очекујем да на крају заједно славимо.

Осећате ли страх од неуспеха?

– Не плашимо се јер је пораз саставни део сваког спортисте, али не желим ни да помислим да нећемо остварити оно за шта смо се борили две године. Мислим да је наш лош дан прошао у Бечу, а да српски фудбал чека неко боље време. Научени смо да играмо под притиском и да нам је неко понудио да судбину решавамо на свом терену против Грузије у последњем колу, оберучке бисмо прихватили – закључује Рукавина.