Прочитај ми чланак

Ми – снага народа демонтирали Брнабић: Каже да са својом партнерком и „сином“…

0

Посланичка група „Ми – снага народа – Бранимир Несторовић“ је данас тражила од Скупштине Србије информацију да ли је Уставном суду достављено мишљење у вези иницијативе из 2021. године за оцену уставности Закона о родној равноправности.

У захтеву за приступ информацијама од јавног значаја, та посланичка група је од Скупштине Србије тражила и одговор на питање да ли ће парламент обавестити Уставни суд да тај закон „прогласи неуставним“ јер, како су навели, усвајање тог закома није био услов за приступање Србије ЕУ, „нити га је могуће применити јер не постоје ‘речници, граматика и правописи’ за ‘родно осетљив језик’ „.

Питали су и по којем члану Пословника је председница Скупштине Србије Ана Брнабић оценила као „сексистичко и непримерено“ излагање једног посланика током скупштинске расправе који је рекао да је отац „два мушкарца, односно два дечкића“.

„Ако председник Скупштине Србије, у време обављања функције председника Владе, изјави да због заузетости нема довољно времена да проводи са својом партнерком и са својим сином – да ли је таква изјава сексистичка и непримерена? Ако јесте, да ли је уместо са ‘својим сином’ требало да се каже ‘са својим дететом’? Ако је правилно рећи ‘са својим дететом’, а добије се и ћерка, да ли би тада било правилно да се каже са својим ‘дететом 1’ и са ‘дететом 2“, упитала је посланичка група „Ми – снага народа“.

Закон о родној равноправности требало би у целости да ступи на снагу 1. јуна, укључујући и део који се односи на родно осетљиви језик.