Прочитај ми чланак

Вимблдон – Свети грал тениса!

0


Судар титана за свету траву Вимблдона!

Карте за меч Ђоковића и Ферера од 1.400 долара плануле великом брзином. Јагоде спремне, шампањац охлађен. Мушки трио фантастико у првом плану

Последњи камион са свеже убраним јагодама из грофовије Кент стигао је у недељу по подне на капију број три улице Черч роуд, а хектолитри скупоценог шампањца „лансон“ увелико су се охладили на савршеној температури у подрумима „Ол Ингланд клаба”. То је за све љубитеље тениса и оне малобројне срећнике који су се домогли улазница јасан знак да шоу може да почне!

На најстаријем турниру на планети и најпрестижнијем тениском такмичењу у историји овог спорта у понедељак се 126. пут подиже зелено-љубичаста застава и најављује се старт двонедељне џентлменске борбе за најбоље међу најбољима и приређује се у пуном сјају све најлепше што у овом тренутку постоји у белом спорту.

Травната подлога је врхунски уређена, чаше у ресторанима су углачане до светлуцања, рекети су нашпановани, свлачионице миришу на енглеску чистоћу, штандови са баснословно скупим пићима, сладоледима и званичним програмима су отворени и чекају муштерије, а тенисери и тенисерке су спремни да оставе срце на терену у нападу на славу, историју, богатство и све привилегије које уз то иду.

Целокупна светска јавност је уверена да ће пехар намењен најбољем да освоји неко из трија: Новак Ђоковић – Рафаел Надал – Роџер Федерер. То нимало и не чуди ако се зна да су Србин, Шпанац и Швајцарац освојили чак 28 од последњих 29 гренд слемова, а и овог пута су у бољој форми од других, па су изразити фаворити. Код дама се издвајају Серена Вилијамс и Марија Шарапова, али на основу прошлогодишњег примера и тријумфа Петре Квитове, код њих је далеко незахвалније прогнозирати коначан исход.

Међутим, док се такмичари буду презнојавали на терену и трудили да покажу све што могу, посетиоци ће уживати у свакој секунди проведеној унутар овог изванредног и јединственог спортског комплекса. Новца имају и не жале га – само је карта за данашњи меч Ђоковића и Хуана Карлоса Ферера коштала 1.400 долара, а треба ли рећи да су карте „плануле“ тек нешто мањом брзином од светлосне.

Углађеним Британцима и понеком странцу не смета ни цена од 1.000 динара за освежавајуће пиће „пимс“, које се точи у пластичне чаше од пола литра, са много леда, неколико листића нане, комадићима краставца, јабуке, лимуна и с доста џина. Тек, по тетурању појединаца око стадиона и на улазима знате и да ли су се зауставили на једној или им је требало више порција овог напитка да би се освежили.

Да се окрепите, можете у неком од бројних ресторана, место увек може да се нађе, иако влада неописива гужва током целог дана, али ту је увек и брдашце изнад терена број један. Огроман екран испред, а шум својеврсног водопада иза, и весела атмосфера међу људима који се тискају као сардине на травњаку, дају посебан шмек гледању мечева и времену проведеном на Хенманс хилу.

Сви на Вимблдону нешто жваћу, и то махом јагоде. Ове црвене воћке јесу скупе, али су укусне и вреде сваког пенија. Пошто се засладите, штета је не купити и неки сувенир са знаком Вимблдона. Почев од пешкира (3.000 динара), традиционално најбољих поклона за фамилију и пријатеље, или привезака са лоптицом овог турнира (око 500 динара), брзо схватите да се ваш новчаник топи баш као и шлаг на поменутим јагодама.

Док пролазите од терена 15 ка другом делу комплекса, на хоризонту видите англиканску Цркву Свете Марије, чији челници трљају руке сваке године у овом периоду. Како и не би, када на својим парцелама, широким травњацима, отварају паркинге за посетиоце тениског такмичења и за то за 20 фунти на дан. Толика је навала да су појединци остављали своје четвороточкаше и пар десетина метара даље – директно између гробова. То се није допало свештеницима, али је паркинг и даље остао активан.

Нису само црквена лица та који профитирају од Вимблдона. То су и власници пространих викторијанских кућа, у овом делу југозападног Лондона, које по много чему подсећа на београдско насеље Дедиње. Било да је реч о играчима који рентирају некретнине, како би били близу клуба, или навијачима, новинарима, другим гостима, цена је иста – у просеку од 620 до 9.000 евра недељно. И увек су им капацитети дупке пуни. Љубазни домаћини за то време оду ван престонице, а кључеви чекају госте обично испод отирача.

Mеђутим, све то вреди дати, платити, вреде одрицања и жртвовања, јер кад седнете на своју столицу на Централном стадиону, или било ком другом терену у клубу, и играчи изађу на загревање пред меч, најпре уздахнете, а онда наступа потпуна нирвана. Такав је барем случај са правим тениским заљубљеницима, који поштују традицију Вимблдона и њихову политику „све бело“, чијим ушима прија учтиво обраћање судија и свих осталих званичника играчима са „господине”, а играчицама са „дамо”, који уживају у врхунском и специфичном тенису на зеленој подлози, као и у паузама због кише, ћаскања о времену са другим посетиоцима, и свему што Вимблдон пружа. А пружа све то и још много више.

Спектакл може да почне!

ВАЈЛД КАРТЕ
Организатори Вимблдона дали су четири од осам вајлд карата домаћим играчима, у мушком синглу: Бејкеру, Голдингу, Гудалу и Ворду. Поред њих, позивницу су добили Белгијанац Гофин, Немац Хас, Аустралијанац Хјуит и Словенац Жемља.

ИСТОРИЈА
Вимблдон се ове године одржава 126. пут, а прво такмичење организовано је 1877, када је Спенсер Гор победио земљака Вилијема Маршала 6:1, 6:2, 6:4 и подигао први пехар. У отвореној ери ово ће бити 45. издање у Лондону, односно 178. рачунајући све гренд слемове.

 

МУШКИ ПЕХАР
Мушки трофеј у синглу први пут је представљен 1887. заменивши Филд куп (1877-1883) и Челенџ куп (1884-1886), које је освајао Реншо по три пута заредом и присвајао их у трајно власништво. Клуб је, потом, потрошио 100 гвинеја да купи нови пехар и донео одлуку да играчи више не могу да га присвајају, без обзира на број титула. Сребрни пехар, висок 47 цм и пречника 20 цм, носи натпис „Ол Ингланд тенис клаб – шампион света у игри једном руком“, као и имена свих освајача. Прваци добијају умањене реплике овог трофеја.

ЖЕНСКИ ПЕХАР
Трофеј који добијају даме је, заправо, сребрни послужавник, широк 47 цм у пречнику, који Енглези зову „Росењатер дисх“. Мотив је митолошки и представља фигуру античке богиње умерености, која седи на сандуку са лампом у десној руци и посудом за воду у другој. Ту је и богиња Минерва и слични мотиви…

НАГРАДНИ ФОНД 16.060.000 ФУНТИ
Вимблдон ће ове године поделити 16.060.000 фунти наградног фонда играчима у свим конкуренцијама, што је повећање у односу на прошлу годину, када су тенисери и тенисерке делили 14.600.000 фунти. Шампиони у мушком и женском синглу добиће по 1.150.000 фунти, што је за 50.000 више него у 2011, победници у дублу добијају 260.000, а у миксу 92.000.
1. коло 14.500 10
2. коло 23.125 45
3. коло 38.875 90
4. коло 75.000 180
четвртф. 145.000 360
полуфин. 287.500 720
финале 575.000 1.200
титула 1.150.000 2.000
*новац и поени

ТРАНСПОРТ
Флота од 167 „Фордових“ аутомобила и 315 возача сваког дана крстари Вимблдоном, возећи играче и друго особље од куће до терена и назад. Укупно обаве 15.000 „транспортних услуга”.

ОДСКОК ЛОПТИЦЕ
Лоптица не одскаче ниско или високо због саме траве, већ због земљане подлоге која се налази испод. Она се посебно исушује и одржава пре него што се нанесе слој ражи. Такође, лоптице су теже и спорије ако је дан хладан и влажан, а лакше и брже ако је време топло и суво.

„КЛУБ 30”
Чак 34 тенисера са 30 или више године играће на Вимблдону, што је рекорд. Ако Федерер узме титулу, биће 11. тенисер у историји коме је то пошло за руком пошто је постао члан „клуба 30”. Пре њега, то је урадио Андре Агаси 2003. на Аустралијан опену, кад је имао 32 године и 272 дана.

ИСХРАНА
На Вимблдону ради једна од најбројнијих служби за кетеринг у Европи, и обухвата укупно 1.800 људи. Они у просеку спреме следеће количине хране за потребе гостију и такмичара током 14 дана турнира: 300.000 шољица кафе и чаја, 250.000 флаша воде, 190.000 сендвича, 207.000 регуларних оброка, 150.000 крофни и кроасана, 135.000 сладоледа, 130.000 ручкова, 100.000 кригли пива, 40.000 грилованих оброка, 30.000 порција рибе и кромпира, 30.000 литара млека, 28.000 килограма јагода, 23.000 банана, 22.000 комада пице, 20.000 чаша воћног јогурта, 17.000 флаша шампањца, 12.000 килограма лососа, 7.000 литара павлаке


ЈАГОДЕ И ШЛАГ
Јагоде које се користе на Вимблдону обично су прве категорије из области Кент. Дневно се поједе око две тоне овог воћа, односно 28.000 килограма током две недеље на турниру. Уз њих, сервира се и 7.000 литара свежег шлага. Да би се осигурали квалитет и свежина, јагоде се беру дан пре него што се донесу у комплекс. Сваки дан врши се испорука јагода у 5.30 по подне, где их прегледа више стручњака разних профила.

ПАПРЕНО ПИВО
Први пут у историји Вимблдона цена пола литра домаћег пива прошле године достигла је цену од папрене четири фунте, што је отприлике шест евра. Енглези су били саблажњени оваквом одлуком организатора током такмичења, али опет су стајали у редовима како би се домогли овог нектара. Процена је да би овог пута цена могла да буде још и виша. Тек, чоколадица кошта једну фунту, док се јагоде „држе“ на 2,25 фунти по чашици.

ЦВЕЋЕ
Око 50.000 биљака посади се сваке године на Вимблдону. Бостонски бршљан је привремено склоњен са Централног терена како би се објекат реновирао, али поново је посађен 2002. године.

ГАРДЕРОБА
Правило „углавном бела гардероба” први пут је уведено на Вимблдону 1963. Оно и данас постоји као једна од лондонских светиња, а гласи:

1. нема флуоресцентних боја;

2. нема црних или упечатљивих боја;

3. нема дебелих обојених шара на опреми;

4. пожељно је да леђа мајице буду скроз бела;

5. пожељно је да шортсеви и сукње буду скроз бели;

6. остали делови одеће, чарапе, патике и шешири, да буду претежно бели;

7. пожељне су пастелне боје.

ОСОБЉЕ
Најбројнији део званичног особља чине радници у кетерингу (1.800). Осим њих, ту су и стјуарди ватрогасци (490), почасни стјуарди (150), обезбеђење (570), скупљачи лоптица (250), радници који брину о теренима (140), чистачи (300), оператери лифтова (30), радници у соби за одлагање пртљага (30), електричари (6)…

КИША, КИША
У дугогодишњој историји Вимблдона само је пет турнира одржано а да ниједног дана није падала киша. Најскорији случај десио се 1995. године.

ПЕШКИРИ
Најпродаванији артикли у радњама у комплексу „Ол Ингланд клаба“ током 2009. године били су привесци за кључеве са малом тениском лоптицом – купљено их је чак 20.000. Следе пешкири са 11.000, знојнице са логом Вимблдона – 8.000, лоптице са потписима 6.200…

ЦИТАТ
Чувени цитат енглеског песника и писца Радјарда Киплинга стоји на улазу за играче на Централни терен, а он гласи: „Ако можеш да се суочиш са тријумфом и пропашћу, односи се према њима на исти начин.”

(Вечерње новости)