Прочитај ми чланак

УС ОПЕН: Новак утишао Федерера и 20 000 Њујорчана; и освојио 10 Грен слем! (ВИДЕO)

0

novak us open

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић освојио је титулу на УС Опену пошто је у финалу савладао Роџера Федерера резултатом 3:1, по сетовима 6:4, 5:7, 6:4, 6:4. Ђоковић је освојио јубиларни десети трофеј на гренд слем турнирима, а други пут на УС Опену.

Меч на Флашинг Медоузу је трајао три сата и 10 минута, а каснио је пуна три сата због кише.

Ђоковић је против себе имао и скоро 20.000 навијача који су током меча често на некултуран начин давали подршку Федереру. Чак је и главни судија меча Ева Aздераки Мур морала у неколико наврата да интервенише и смирује публику која је ометала Ђоковића.

Ток меча

После више од три сата чекања играчи су изашли на терен, а Федерер је добио уводни сервис гем уз доста проблема. Новак је већ у првом гему имао три одвојене брејк прилике, али Федерер је одиграо одлично на свакој и успео је да поведе. Новак је узвратио одличним сервисима и добио је гем без изгубљеног поена – 1:1.

Новак је много боље ушао у меч, па је у трећем гему стигао до три везане брејк прилике. Федерер је прве две спасао, али је код треће избацио бекхенд у аут – 2:1. У следећем гему код резултата 0:15 Новак се оклизнуо, пао и огребао лакат, а Федерер је вратио брејк – 2:2.

Тек после петог гема Новак је затражио медицински тајм-аут пошто му је рука видно крварила на неколико места. После кратке паузе Новак је успео да се консолидује и добије гем за 3:3.

У седмом гему Ђоковић је успео да стигне до нове брејк шансе, Федерер је напао, али је уследио сјајн бекхенд пасинг – 4:3. У осмом гему Федерер је после неколико грешака Новака поново имао шансу да узврати, али је погрешио код брејк лопте и Новак је материјализовао брејк – 5:3. У деветом гему Ђоковић је поново стигао до брејк лопте која је значила и сет лопту, али се Федерер извукао и успео је да натера ривала да сервира за сет.

Испоставило се да је та пропуштена прилика није била скупа, пошто је Ђоковић без изгубљеног поена одсервирао за 1-0 (6:4).

И на старту другог сета Федерер је имао проблема код свог сервиса, играло се на разлику, али је Швајцарац успео да поведе. Тај гем дао му је самопоуздање, па је већ у другом гему направио брејк. Новак је спасао пет брејк шанси и на невероватан начин се изборио са притиском и непристојном публиком која је узвикивала чак и приликом сервиса српског играча.

Федерер је трећи гем брзо добио, а онда је уследио фантастичан гем по српског тенисера. Федерер је покушао својим нападима на мрежу после сервиса ривала, али га је Новак једном прошао пасингом и два пута лобом – 2:2. Швајцарац је у другом сету много боље сервирао, па је добио неколико гемова без изгубљеног поена.

Права драма виђена је у десетом гему. Ђоковић је играо и против Федерера и против публике и деловало је да ће Швајцарац успети да то искористи. Имао је две сет лопте, али је Новак добио гем који је трајао више од 13 минута и изједначио је на 5:5.

У следећем гему Ђоковић је стигао до 15:30, али су Федерера спасли добри сервиси – 6:5. Ипак, Ђоковић није успео да се избори за тај-брејк. Федерер је одлично ретернирао, изборио се за две везане сет прилике и успео је да изједначи на 1-1 (7:5).

Новак је у паузи између сетова био видно узнемирен и тресао се на столици. Федерер је то покупшао да искористи одмах на старту трћег сета. Лако је добио уводни гам, а онда је извршио притисак на Ђоковићев сервис. Ипак, српски тенисер одбио је тај налет, а онда је од 40:15 добио четири узастопна поена и направио је брејк – 2:1.

federer tuzan

Предност ипак није дуго задржао, пошто је већ у следећем гему направио неколико неизнуђених грешака. Федерер је то искористио и одмах је успео да врати брејк. После неколико гемова без брејк шанси у осмом је Федерер имао две брејк прилике. Ђоковић је успео да се извуче иако је публика поново показала своју непристојност и изједначио је на 4:4.

У деветом гему Новак је успео да се избори са великим притиском и дође до брејка и прилике да сервира за 2-1. У десетом гему било је изузетно драматично, Федерер је имао две везане брејк лопте, али је Ђоковић још једном показао колика је ментална громада, добио је четири везана поена и повео са 2-1 у сетовима (6:4).

Већ на старту четвртог сета Ђоковић је извршио велики притисак на сервис ривала. Изборио се за две брејк шансе и код друге је сачекао грешку Федерера – 1:0. Предност брејка српски тенисер без проблема је држао до шестог гема када је Федерер напао и стигао до брејк шансе.

Поново се укључила и публиак која је ометала Новака, али српски тенисер се поново изборио са притиском – 4:2. Велику психолошку предност Новак је одмах искористио. Одоиграо је неколико бриљантних поена, дошао је до брејк шансе и направио је брејк фантастичним ритерном – 5:2.

То ипак није био крај. Федерер се није предао, изборио се у осмом гему за две брејк прилике и другу је искористио сјајним штоп волејом. без проблема је Федерер добио и девети гем, а онда је уследила нова драма. Федерер је имао две везане брејк лопте које није искористио, потом се изборио за још једну, али је Новак поново успео да је спаси, сачека још једну грешку Федерера на меч лопти и освоји титулу!

Извор: Б92, Курир