Прочитај ми чланак

Украјинска машина за голове

0
Андреј Шевченко

Андреј Шевченко

Лопта у празан простор, фор из пријема, ослобађање од чувара невероварном променом правца, “1на1″ са голманом и гооооол. Украјинска звер, немилосрдни егзекутор или једноставно Шева није праштао противницима. Истанчан осећај за гол, експлозивност, одличан дриблинг и прецизан шут су красили овог фудбалера. Његово име је Андреј Шевченко.

Рођен је 29. новембра 1976. године у Двиркишини у Украјини. У свој матични клуб Динамо Кијев дошао је још као младић, са десет година прикључио се млађим селекцијама. На великој сцени дебитовао је 1994. године. У сезони 1997/98. у ЛШ учествује са три гола у победи свог тима над Барселоном 4-0. У следећеој сезони, 1998/99. Шевченко је постигао 28 голова у свим такмичењима ,19 голова у 23 првенствена сусрета и 6 у Лиги шампиона од тога 3 у двомечу са славним Реалом из Мадрида. У свакој од пет сезона колико је наступао за Динамо Кијев окитио се титулом првака државе и још три пута титулом освајача купа.

1999. године прелази у редове АЦ Милана и успева да уради оно што је врло мало људи пре њега успело. Као странац у својој првој сезони у “Калчу” постаје најбољи стрелац лиге са 24 гола, пре њега су то урадила само петорица играча, и потврђује констатацију да је један од најбољих нападача на континенту. Следеће сезоне опет даје 24 гола и додаје 9 голова у ЛШ.Годинама је био један од најбољих нападача на свету али са својим Миланом није успевао да дође до трофеја јер је у то време серија А била вероватно најбоља лига на свету. Моћни Лацио, Рома, Интер, Јувентус су ипак били бољи од Милана, а онда је дошла сезона 2002/03. Кубурио је са повредом, постигао само 5 голова на 24 утакмице али је био на висини задатка када је требало. Пенал серија против љутог ривала из серије А, против Јувентуса у финалу Лиге шампиона и последњи једанаестерац. Андреј Шевченко очи у очи са Ђан Луиђијем Буфоном, пенал вредан титуле првака Европе и рутинска егзекуција. Буфон у једну страну лопта у другу и сан је досањан. Први Украјинац са титулом Лиге шампиона. Те сезоне је освојио и Суперкуп Европе у ком је постигао победоносни гол против Порта. У следећој сезони поново је први стрелац италијанског првенства са 24 гола и директно најзаслузнији за освајање првенства и суперкупа Италије. Исте године је проглашен за најбољег играча Европе и постао је тек трећи Украјинац са том титулом. Следеће сезоне предводио је Милан до новог финала најелитнијег такмичења, а тамо их је чекао Ливерпул. На полувремену 3-0 на крају 3-3, најлепше и најузбудљивије финале ЛШ у новијој историји. Последњи шут у пенал серији је извео Андреј. Оно сто је рутински урадио само две године раније сада је урадио катасрофално. Шутирао је скоро по средини противничког гола, слабу полу високу лопту коју је Дудек лагано одбранио.

Андреј Шевченку у дуелу са Алесандром Нестом

Андреј Шевченко у дуелу са Алесандром Нестом

У мају 2006. године прелази у редове лондонског Челзија за невероватних 30,6 милиона фунти као жеља власника Челзија, Романа Абрамовича. На свом дебију, у Комјунити шилду, у плавом дресу постиже гол који није био довољан да се избегне пораз. Први гол у Премијер лиги постизе 23. августа против Мидлсброа, а први гол у ЛШ за “плавце” следеће сезоне против Розенборга. Није се снашао у Челзију и тек на махове је приказивао оно што се од њега очекивало. Проблеми са повредама, прилагођавањем на нови начин игре али и подређена улога у тиму (Дрогба је био први избор) приморали су Шевченка да мења екипу. Вратио се у Милан али није то био онај стари Шева. На 26 мечева постигао је 2 гола. Вратио се у Челзи да би по истеку уговора потписао за матични клуб Динамо Кијев где се одмах по повратку уписује у стрелце.Гол који је у ЛШ постигао против Интера у новембру 2009. године је био његов 15 гол против славног миланског тима у каријери.

“Не могу да заборавим шта је Андреј све урадио за мене. Много ми је помогао. Трудио се да ми подигне самопоуздање, говорио ми о стилу игре у Енглеској, шта као одбрамбени играч треба да радим и како да напредујем. Били су то тешки дани и за њега, јер је био ван тима, неретко и повређен. Ипак, није марио само за себе. Могу само да му упутим једно велико хвала за све што је урадио да постанем оно што јесам”, рекао је Бранислав Ивановић.

За репрезентацију Украјине наступао је 111 пута и мрежу погађао 48 пута. Први је стрелац репрезентације свих времена и голом против Шведске на ЕП 2012 и први стрелац у историји европских шампионата за своју земљу. 2006. године је наступао за своју земљу на СП-у.

Са шездесетак метара од противничког гола Руи Кошта шаље феноменалну лопту у празан простор, Шевченко попут брзог воза хита ка њој, и поред Елгере “вара” Касиљаса и лопту шаље у мрежу. То је био Шева.

Извор: Илија Вуксановић