Прочитај ми чланак

ТРИ РАЗЛОГА зашто је Теодосић пропустио прилику да дође у Звезду

0

Плејмејкер репрезентације Србије добро је размислио и направио потез који је за њега реално најбољи

Кошаркашки лидер наше репрезентације Милош Теодосић прешао је у Виртус из Болоње, италијанског гиганта из осамдесетих и деведестих година прошлог века. Иако су навијачи Звезде желели да га виде у црвено-белом, као и медији у Србији који су писали о бројним разлозима за долазак, то се није догодило.

Foto: Twitter.com

Милош је изабрао свој пут којим жели да иде, а судећи по досадашњим изборима који су били прави, чини се да је и овај пут погодио. На промоцији у клубу истакао је да је поносан што је дошао у овај клуб, а навијачи су му прво на аеродрому приредили велики дочек, затим и у клупској хали, где су сва седећа места била испуњена.

Међутим, ред је можда и да се објасне реални разлози зашто није било логично да Теодосић дође на Мали Калемегдан.

1. ЗВЕЗДА НИЈЕ НИ ПОСЛАЛА ЗВАНИЧНУ ПОНУДУ

Могуће је да је било незваничних контаката са Теодосићем преко председника клуба Небојше Човића, али конкретна понуда самом играчу и његовом агенту није послата. Бар не да је јавно саопштено медијима. Са друге стране Олимпијакос, Виртус, Макаби су изразили жељу да га доведу.

Више су медији у Србији правили причу око тога како би било идеално да Теодосић дође међу црвено-беле, него што је било понуде Звезде или његове жеље. Он се није ни оглашавао око тога, а како се сазнало ових дана у преговорима са Виртусом је био од фебруара.

Председник клуба Небојша Човић је такође скривено причао о томе истакавши да је Звезда не жури :

– Теодосић није споран ни по једном основу. Врата су му отворена. Он је поникао у клубу који смо ми водили. Као клинац је дошао у ФМП. Ми не можемо да се утркујемо са Макабијем, Олимпијакосом и сличним клубовима.

– Разумем и њега и његову каријеру. Нека искреира онако како је њему најбоље, јер сад има и породицу. Ако постоји обострано интересовање, можемо да се договарамо, овако преко медија то мало више личи на спиновање. – рекао је Човић и индиректно поручио да од довођења српског плејмејкера нема ништа.

2. ИГРАЊЕ АБА ЛИГЕ У ОВИМ УСЛОВИМА НИЈЕ ЗА ИГРАЧЕ ЊЕГОВОГ РАНГА

АБА лига је сувише неорганизована лига у односу на остале европске лиге, а то се пре свега огледа и притисцима на судије, делегате, издавање разних саопштења вербалних ратова клубова међусобно. Како сазнајемо Теодосића је поразило понашање навијача у финалу АБА лиге у Подгорици, где су улазили на терен и пљували играче Звезде, те му такав вид притиска не треба у животу и каријери.

Да не помињемо разне оптужбе против судија, препуцавање преко медија челних људи клубова Звезде и Партизана, као и Будућности. То није амбијент у којем би један врхунски играч могао да функционише на најбољи начин.

3. ВИРТУС ЈЕ ИМАО РЕАЛАН ПРОЈЕКАТ И ФИНАНСИЈЕ

Како је сам Теодосић рекао на промоцији, Виртус планира повратак у врх европске кошарке, ове сезоне ће играти Еврокуп, а већ следеће, ако не дођу до финала или освоје, могли би да буду кандидарти за позивницу. Подсетимо да тренутно има само један итаљански тим у Евролиги Милано, па није немогуће да се некадашњи доструки првак Европе (из 1998. и 2001.) врати у најјаче такмичење по позиву.

– Преговарали смо од фебруара, али ме је Виртус убедио пројектом. Разговарао сам и са Даниловићем, рекао ми је да је Болоња сјајна за живот. Хоћу да вратим Виртус у врх, верујем да ћемо прославити многе успехе

Осим тога, финансијска ситуација у Виртусу је много боља, не само због уговора за Теодосића, већ и буџет за цео тим, плус редовно исплаћивање новца.

Са друге стране познато је да Звезда тешком муком склапа буџет и да се често дешавало у прошлости да су играчима касниле плате по два, три месеца, а да некима нису ни исплаћивали па су тужени Фиба арбитражном суду.

Познат је случај када су 2017. после једне од најуспешнијих сезона са три титуле (Куп, АБА, КЛС) продали скоро цео тим (Кузмића, Гудурића, Јовића, Луку Митровића… итд)и од те продаје зарадила скоро 2,5 милиона евра које је искористила за сервисирање дугова играчиам.

У ситуацији када имате уређен систем и клуб где је углавно финансијски неизвесно увек ћете изабрати ово прво.

Такође, играње Еврокупа је мало мање захтевно од Евролиге коју игра Звезда, па је то прилика за Теодосића да се потпуно врати у онај ритам који је имао у најбољим данима каријере.

Све у свему навијачи Звезде су се превише надали и нису реално сагледали ситуацију на кошаркашкој сцени и доласку Теодосића на Мали Калемегдан.Да ли ће доћи икада, као што је рекао видећемо у наредним годинама.