Прочитај ми чланак

Типсаревић из изолације: Не оболевају само старији, мој пријатељ се борио за живот

0

Српски тенисер Јанко Типсаревић поручио је из изолације грађанима да остану код куће и тако спрече ширење коронавирус од кога, како каже, не оболевају само старији и хронични болесници те изнео пример оболелог пријатеља који се борио за живот.

Спорт је свуда стао, а након што је био у Америци, из ње је након отказивања Индијан велса отишао у Аустрију где се није дуго задржао. Брже боље је Типсаревић дошао у Србију где је недавно доживео праву драму пошто му је пријатељ био заражен корона вирусом.

Foto: AP

– Добро смо, затворени, у изолацији, а Србија као држава има добар однос са Кином, па је доста кинеских лекара и стручњака дошло овде. Воде нас добро и овде се цела ситуација схвата прилично озбиљно, све је затворено. Ја сам се пре 10 дана вратио из Аустрије, ишао сам да се видим са братом после Индијан Велса. Полиција зове неколико пута дневно и проверава да ли сам код куће, растуре ти задњицу колико те контролишу, али је са друге стране одлично видети да се озбиљно брине о томе, казао је Типсаревић за „Тенниснетнеwс“.

Потом се српски тенисер осврнуо на уредбе и ригорозне мере за кршење истих.

– Председник је велики посао направио одлукама да сви будемо код куће и мерама да сви буду дисциплиновани. Србија није најбогатија земља, ресурси су мали у медицинској опреми. У Италији је хорор и не могу сви људи да буду збринути, па је јасно зашто мере морају да буду овакве. Видим само људе са терасе, испред зграде, иду да баце ђубре са маскама. Људи старији од 65 година не смеју да излазе у одређеном периоду, нико не сме да излази после 17 часова. Имамо свега довољно, нема разлога за панику, али морамо да будемо опрезни због економског момента Србије – додао је Јанко, објаснивши притом да Србија није део Европске уније и да би морала да чека на реакције ЕУ тек када се све заврши у Шпанији или Италији.

Јанко Типсаревић је потом изнео пример потом свог пријатеља који је био позитиван на тестирању за Цовид-19, те поручио како ипак од њега не треба да се плаше са они најстарији.

– Чуо сам причу од људи из окружења, неки нису схватали вирус озбиљно, мислили су да је погубан само за старије, „прележаћу ја то за три дана, мало ћу имати високу температуру, биће као грип“. Један наш пријатељ адвокат, који не пуши и не пије, има корону, мислио сам да ће бити добро за пар дана. Јуче се борио за живот. Када сам га позвао, рекао је „Јанко, нисам паничар, али мислио сам да ћу умрети. Испричао ми је и различите примере, вирус може ићи кроз тебе три дана и да не осетиш, али ако осетиш симптоме, може напасти срце и плућа. Он је био тако здрав, не пије и не пуши. Иде у кревет у 9 увече. И то је набољи пример за све. Да се схвати вирус озбиљно, закључио је Типсаревић.