Прочитај ми чланак

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У ФУДБАЛУ: На старту Србија против Уругваја

0

omladinska-reprezentacija

Нови Зеланд ће од 30. маја до 20. јуна ове године угостити 24 најбоље фудбалске репрезентације на свету, играче до 20 година, међу којима и Србију, коју са клупе предводи некадашњи ас Партизана и мадридског Атлетика, Вељко Пауновић. Србија ће на Светском првенству играти у Групи Д заједно са Уругвајем, Мексиком и финалистом предстојећег турнира у Африци. Свечарском чину, церемонији извлачења група осим селектора присуствовао је и Душан Гелић, секретар стручног штаба наше репрезентације.

– За нас је кључна утакмица против Уругваја, на старту шампионата, каже Вељко Пауновић. Циљ нам је да се пласирамо у други круг а за даље видећемо.

Директор свих млађих селекција ФСС Митар Мркела признаје да нам жреб није био наклоњен.

– Добили смо најтежу групу. Уругвајци су у групи савладали Бразил, Мексико је победио у квалификацијама у Конкакаф групи. Поред тога очекује нас и финалиста са афричког континента. Такође треба имати у виду да ћемо све три утакмице играти у Данвилу на крајњем југу Новог Зеланда где је у то време нешто хладније, каже Мркела.

Да ли се размишља и о нешто ранијем одласку, с обзиром на другачију временску разлику( разлика је чак 12 сати), на велику удаљеност…

– Планирамо да на пут кренемо бар десетак дана раније, не крије директор млађих селекција ФСС. У плану је да нам главна база буде у Окленду где живи велика српска заједица. Ту планирамо да останемо седам дана а да се у Данвил преместимо четири дана пре меча са Уругвајцима.

Србија ће прве контролне мечеве имати у марту, када је први слободан Фифин термин.

– Сигурно ћемо играти против Панаме и Узбекистана, можда чак и против Колумбије, открива план рада директор Мркела. Уживо ћемо гледати Мексиканце када буду гостовали Мађарској и Аустрији. Почињемо да правимо план и програм а када се селектор Пауновић буде вратио са пута, направићемо нове смернице.

Већина европских репрезентација на пут ће кренути две недеље раније, како би се што боље адаптирале на нове услове . Актуелни првак света, селекција Француске неће бранити трофеј пошто није изборила учешће на завршном турниру.

– Светско првенство на Новом Зеланду ће у овој години бити друго такмичење по гледаности у овој години. Предвиђа се да шампионат прати преко пола милијарде људи. Занимљиво је да је сваки шампионат до сада имао своје звезде фудбала. Тако су пре две године у главни план избили Француз Пога и Колумбијац Родригез, који данас играју у Јувентусу и Реалу. Ко ће ове године бити најбољи знаће се 20. јуна, после великог финала, каже за „Политику” Митар Мркела.

—————————————–

Састави група за СП на Новом Зеланду

А: Нови Зеланд, Украјина, САД, Мијанмар

Б: Аргентина, Панама, Африка 3, Аустрија

Ц: Катар, Колумбија, Португалија, Африка 4

Д: Мексико, Африка 2, Уругвај, Србија

Е: Африка 1, Бразил, Северна Кореја, Мађарска

Ф: Немачка, Фиџи, Узбекистан, Холандија

(Политика)