Прочитај ми чланак

СВАКА ЧАСТ: Кошаркашице Србије исписале историју, освојиле бронзу у Рију

0

Репрезентативке Србије исписале су историју женске кошарке у нашој земљи, победивши селекцију Француске у борби за треће место на Олимпијским играма – 70:60!

14095878_1052547514841854_2372177518143230700_n

Изабранице Марине Маљковић су на тај начин освојиле прву медаљу у историји Србије, на свом дебију на највећој светској смотри спорта.

Наше девојке боље су почеле сусрет и после неколико минута натерале противника на тајм-аут. Јелена Миловановић убацила је шест поена за редом, одбрана је савшрено функционисала, па је после три и по минута игре Србија имала предност од шест поена (8:2). Серију нашег тима на кратко је прекинула Епоупа половичним учинком са линије бацања, али су ‘Орлице’ наставиле у истом ритму.

До краја прве деонице чувале су стечену предност, Милица Дабовић убацила је своју прву тројку, да би тачку на првих десет минута ставила Миловановићева – 18:10.

kosarkasice-srbije-foto-fiba-1471709384-974375

На старту друге деонице видели смо неколико добрих одбрана, али и серију промашаја на обе стране, па смо прве поене видели тек после два и по минута игре – када је Исабел Јакубу убацила само једно бацање. Иста играчица погодила је за два у следећем нападу, а Францускиње су период бољи период игре крунисале приласком на само поен заостатка.

Међутим, Милица онда убацује своју другу тројку, па наше девојке успевају да сачувају предност на својој страни. У следећа два напада одговорност је преузела њега сестра Ана, уписавши две лагане двојке, па је селекторка ривалки поново морала да тражи тајм-аут (25:19). После паузе и Амел Будера била је презина за три, да би после лошег паса и украдене лопте Марин Јоан такође убацила тројку за изједначење. Србија није успевала да прекине период лоше игре у нападу, што су Францускиње наставиле да користе и прешле у вођство. Ипак, после неочекиваног фаула у самом финишу првог полувремена, Ана Дабовић доноси изједначење нашем тиму пред одлазак на одмор – 27:27.

Ни старт другог полувремена није нам донео промену на паркету, пошто смо и даље гледали игру кош за кош. Јелена Миловановић наставила је да носи наш тим, погодивши у два везана напада, пре него што се пробудила и Данијел Пејџ са своја два везана поготка. Средином треће четвртине Анди Мијем погађа своју другу тројку, а Валеријан Ајаји погађа за ново вођсво Француске (40:39).

Међутим, нису наше девојке дозоволиле да се противнице одлепе, заиграле су своју карактеристичу одбрану, Саша Чађо погађа из другог покушаја из корнера за три, а то као да је додатно покренуло Србију. Соња Петровић убацује 2+1, после чега краде лопту, а Епоупа Оливија прави неспортски фаул. Петровићева је наставила свој мини-шоу сигурном реализацијом пенала, њену серију прекида Пејџ тројком, што невероватна Соња чини у наредном нападу за двоцифрено вођство нашег тима поред улазак у одлучујућу четвртину – 55:42.

Као и на старту трећег периода, и сада смо гледали 90 секунди без поена на обе стране, али је то и те како ишло у корист нашег тима, који постиже прве поене и у овом делу игре и додатно повећале своју предност кошевима Тамаре Радочај са линије бацања. Францускињама није остало ништа друго него да додатно подигну агресивност и ниво пресинга, што им је донело неколико лаганих поена и прилазак на једноцифрен заостатак, али је то било све.

Поново је екипа Марине Маљковић имала одговор. Пејџова је погодила своју трећу тројку, затим је уз фаул била прецизна и Тамара Радочај, убацивши и додатно бацање, па је славље полако могло да почне, на мало више од два минута до краја (63:52). У свом маниру, нису девојке ништа препуштале случају, наставиле су да играју своју игру до самог краја и у великом стилу завршиле свој дебитански наступ на Олимпијским играма – освојивши бронзану медаљу –