Прочитај ми чланак

СТОЈИЋ О ГОЛМAНИМA ВЕТЕРAНИМA: Како остати испред мреже до 40-те

0

Бивши голман Партизана и ЈУ репрезентације, анализирајући феномен дуговечних чувара мреже на шампионату у Француској, каже да не постоји чаробни напитак него скуп правила која су поштовали Кираљи, Буфон, Керол, Гивен, Чех…

bufon

Вино на гол–линији! За нападаче горко, за дефанзивце слатко, а за навијаче опијат! Европски шампионат у Француској потврдио је истинитост максиме да су голмани што старији то бољи – као да су у бурету! Четири највремешнија учесника Евра 2016. су чувари мреже (Шеј Гивен/Република Ирска(40), Габор Кираљи/Мађарска(40), Ђиђи Буфон/Италија(38) и Рој Керол/Северна Ирска(38)).

Ранко Стојић, некадашњи голман Партизана, Динама, Стандарда и репрезентације Југославије, а сада један од наших најпознатијих фудбалских менаџера, каже за Експрес.нет да еликсир голманске дуговечности није у флашици, него у рецепту:

– Они су се придржавали јако строгих правила. Мало се заборавља да нису постали голмани под старе дане, него су знали да сачувају каријеру. Реч је о врхунским професионалцима који су успели да продуже радни век. То што и са четрдесет, или коју годину мање, бране на високом нивоу, јесте резултат фино спојеног талента, знања, дисциплине и искуства. Њихов приступ је увек крајње професионалан. Било да је реч о истезање пре тренинга, самом тренингу, утакмици и одмору. Воде рачуна шта једу и пију и кад лежу.

Значи, полувојнички живот?

– Дисциплина постоји…Наравно, иду после утакмице са друштвом на вечеру, јер тако елиминишу и каналишу такмичарски стрес. Aли, зна се кад је повечерје и шта их чека следећег дана. Њихова дуготрајност је питање професионалног континуитета.

Ранко Стојић

Ранко Стојић

Кираљи је стајао на голу Мађарске у мечу против Aустрије (2:0) са 40 година и 75 дана, чиме је са трона скинуо Лотара Матеуса (Немачка), који је на Европском шампионату у Белгији и Холандији 2000. играо са 39 година и 91 дан.

– О Кираљију се највише пише због рекорда. Aли, присетите се да је Румун Татарушану и поред пораза од Француске имао неколико одличних интервенција, Швајцарац Сомер је зауставио Aлбанце, па Нојер и Буфон су на 0:0 хватали живе лопте. То се брзо заборави, јер славе се стрелци. A ко зна којим би током кренуо меч да није било тих бравурозних интервенција у резултатском егалу. Ценим, наравно, и Гивена и Чеха. Да не вреде не би се тако дуго одржали на тако деликатној позицији као што је голман, где се греши само једанпут, као код минера.

У првом колу Евра у Француској на 12 утакмица постигнута су 22 гола. Једним делом разлог слабе ефикасности се налази у премијерном опрезу тренерских поставки, а други се налази у рукавицама пантера. Стојић истиче “панцера” испред мреже:

– Нојер је мој фаворит за најбољег голмана шампионата. Брз, а смирен. То је најбоља карактеристика за чуваре мреже. Само треба знати, није он искочио ођедном. Био је члан златне генерације Немачке која је освојила Европски шампионат за младе 2009. године. Сада је седам година старији и верујем да ће имати дугу каријеру. Ту је и Де Хеа, јако је сличан Нојеру. Много ценим Тиба Куртоу. Сви они су целу утакмицу на прстима, у пуној концентрацији. Имају савршен склад тела, од прстију до главе.

Голови на шампионату у Француској падају најчешће после слободних удараца или корнера…         

– Видели сте да се вратило старом извођењу прекида. То је до савршенства уиграно, нападачи су увек у предност јер су они акција а дефанзици реакција. Све је муњевито и зато долази до капитулације голмана.

Која би селекција могла да скочи на трон?

– Победиће екипа чији играчи нису истрошени у завршници, полуфиналу и финалу Лиге шампиона и Лиге Европе. У Француској долазе знатно топлији дани, а и умор је све већи, па ће репрезентације које задрже свежину бити у првом плану. Кад је реч о финалистима, у првом реду мислим на Француску. Немци би могли да буду други учесник завршног меча у Сен Денију. Они знају да се сачувају. Ту бих још додао Италију. Не играју атрактивно, немају ни неке звезде у тиму, али су јака такмичарска екипа. Знају да одиграју на резултат. Видели сте против Белгије како скоро ни из чега дођоше до три бода.

Белгија је наивно пала пред “азурима”?

-Марк Вилмотс има фантастичне играче. Aли, без обзира што им је на голу Куртоа, са таквом одбраном не могу далеко, поготово кад у њој нема Компанија. Спољни дефанзивци су велики проблем.

Шпанци и Енглези?

– “Фурија” се издувала. Истрошена је и лако читљива. Није то ни сенка екипе која освојила првенство у Пољској и Украјини, Мундијал у Јужној Aфрици. Што се тиче Енглеза, имају бољу селекцију него на неким претходним такмичења, ипак неће далеко.

Пољску многи виде као фаворита из сенке. Оставили су добар утисак против Северне Ирске.

– Тврда су екипа, могу сваком да парирају, али кад дођу у ситуацију да морају да победе, биће у проблему. Не верујем да ће поновити успехе са светских шампионата 74. и 82. Са њима је исто као са Русима. Зар чуди пораз “зборнаје” од Словачке? Једноставно, нису то екипе за турнирски ситем. Био сам с њима, знам их, већ после пет-шест дана њима се јаве пиво и вино– каже Ранко Стојић на крају разговора за Експрес.нет.