Прочитај ми чланак

СРБИЈА ЈЕ ТРЕЋА КЛАСА ЕВРОПСКИХ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА – Ко су нам потенцијални ривали?

0

Ускоро ћемо гледати ново такмичење, како је рангирана Србија?

Оно што је раније најављивано, ускоро ће постати и реалност.

УЕФА ће од септембра наредне године организовати ново такмичење, под називом “Лига нација“, које ће убудуће заменити оне, за многе незанимљиве, пријатељске утакмице током репрезентативних термина.

Учествоваће укупно 55 репрезентација, које ће бити подељене у четири квалитативне групе (А, Б, Ц и Д), на основу националних коефицијената на крају квалификација за Светско првенство, наредног месеца.

У Лиги А биће 12 најбоље рангираних селекција. Следећих дванаест биће сврстано у Групу Б, а наредних 15 у Групу Ц. Преосталих 16, најслабије рангираних, налазиће се у Групи Д. Све оне, биће потом жребане у подгрупе у којима ће се такмичити током Лиге нација.

Оно што је УЕФА јуче објавила, то је тренутни распоред националних тимова, да су се, на пример, квалификације завршиле овим септембарским утакмицама.

Нарано, нас највише занима где је ту Србија, а као што можете да видите у наставку, наш национални тим биће највероватније смештен у Групу Ц.

ЛИГА А (екипе ће бити подељене у четири подгрупе по три тима):

Немачка, Португал, Белгија, Шпанија, Швајцарска, Француска, Енглеска, Италија, Пољска, Хрватска, Исланд, Велс.

ЛИГА Б (екипе ће бити подељене у четири подгрупе по три тима):

Русија, Северна Ирска, Словачка, Шведска, Холандија, Украјина, Босна и Херцеговина, Аустрија, Турска, Република Ирска, Данска, Мађарска.

ЛИГА Ц (екипе ће бити подељене у једну подгрупу са три и три подгрупе са по четири тима):

Словенија, Албанија, Црна Гора, Србија, Шкотска, Чешка, Румунија, Грчка, Бугарска, Израел, Норвешка, Кипар, Финска, Естонија, Азербејџан.

ЛИГА Д (биће формиране четири подгрупе са по четири тима):

Литванија, Белорусија, Грузија, Јерменија, Македонија, Фарска Острва, Луксембург, Летонија, Молдавија, Казахстан, Лихтенштајн, Андора, Малта, Косово, Сан Марино, Гибралтар.

Оно што је најважније, пласман на ЕП избориће по једна репрезентација из сваке од Лига, А до Д. У марту 2020, победници подгрупа у свакој од ових лига, бориће се за освајање својих Лига и самим тим, за пласман на ЕП.

А победника Лиге нација добићемо на фајнал-фору, у јуну 2020.

Такође, првопласиране селекције из својих група пласираће се у јачу лигу, док ће последњепласиране испадати у нижи ранг.