Прочитај ми чланак

Србија хоће Европско првенство уместо Украјине

0

Dusan-Ivkovic kosarkasi Srbije

Пламен могуће организације наредног Европског кошаркашког првенства 2015. брзином муње захватио је многе финансијски моћне савезе, након што је ФИБА објавила да разматра опцију одузимања Украјини гостопримство најбољих континенталних репрезентација, због готово ратне ситуације у тој земљи.

Наводно, одмах су се јавили одређени савези попут Грчке, Француске, Италије, Пољске, Хрватске, заинтересовани да у целости или у једном, групном сегменту, преузму организацију. ФИБА је најавила да ће коначну одлуку донети 23. марта, мада је за 15. март заказана ванредна седница Скупштине ФИБА у Истанбулу, на којој ће се, између осталог, потврдити одлуке у вези са новим системом такмичења на светском нивоу који ступа на снагу 2017. С обзиром на значај наредног Европског првенства, које ће бити и квалификационо за следеће Олимпијске игре у Рију 2016, опција у којој би Србија могла да се укључи у борбу за организацију читавог или једног дела првенства не би требало да буде у равни немогуће мисије.

Наша земља је показала 2005. да поседује све организационе и инфраструктурне капацитете за организацију овако захтевног такмичења. Тадашњи челници Кошаркашког савеза Србије и Црне Горе добили су изузетно високе оцене од стране ФИБА. Србија је од 2006. суверена држава, тако да би уместо Подгорице, која је тада била један од градова домаћина (уз Београд, Вршац и Нови Сад), ту улогу могао да добије Ниш, а можда и Крагујевац.

– Предраг Богосављев је у ФИБА задужен за организацију светских такмичења, а с обзиром на то да је 2005. био један од важнијих фактора у припреми Европског првенства, најбољи је доказ да у том организационом смислу заиста имамо респектабилне људе. Што се тиче знања и инфраструктуре, апсолутно можемо да конкуришемо, али је са финансијског аспекта ситуација сложенија. Мишљења сам да квалитетна организација сигурно доноси профит. Да којим случајем имам неку функцију, сигурно бих окупио утицајне људе и размотрио опцију, поготово што ће Европско првенство 2015. бити квалификационо за Олимпијске игре у Рију. Овде је реч о политичко-спортским играма и треба бити обазрив, неопходне је и подршка челних људи државе. Лично бих погурао читаву причу, јер не видим ниједан аргумент против организације, поготово што ћемо тада имати репрезентацију способну да се упусти у борбу за највиши пласман. Требало би размотрити и коорганизацију са рецимо Хрватском, која је такође заинтересована за организацију шампионата – показао је Драган Капичић, некадашњи председник КСС, да му се допада идеја да Србија преузме део организације ЕП.

Финансијски аспекат организације заправо је најсложенији. Савез који би евентуално добио домаћинство морао би ФИБА да уплати шест милиона евра, а чињеница да је Украјина платила већ четири ситуацију чини још комплекснијом. У поменуту своту нису урачунати сви остали трошкови, већ само један вид котизације. Према сазнањима Данаса, упркос незавидној финансијској ситуацији, Кошаркашки савез Србије прати ситуацију и није обесхрабрен чињеницом да су у игри моћни и далеко богатији Савези. Слика би могла да буде јаснија после 15. марта, а свакако искристалисана након 23. марта.

Борислав Станковић, почасни председник и вишегодишњи први човек ФИБА, сматра да Србија има предуслове, али да мора бити обазрива приликом подношења кандидатуре.

– У овом тренутку то је врло компликовано питање. Србија несумњиво има све предуслове за кандидатуру, али сам мишљења да би требало само да остане у кругу кандидата. Имамо хотеле, хале, инфраструктуру која задовољава стандарде. Нисам за опцију организације са још неком земљом. Треба бити врло пажљив, зато што је питање веома осетљиво. Украјина је у тешкој ситуацији и питање је како би она доживела тежњу других земаља да добију организацију врло значајног првенства 2015. У сваком случају, треба бити спреман и обазрив, ситуација би могла да буде јаснија након ванредне Скупштине 15. марта у Истанбулу – закључио је Станковић.

Сличног је мишљења и Предраг Богосављев, функционер ФИБА задужен за организацију светских шампионата.

– ФИБА Европе, чије је средиште у Минхену, директно је одговорно за организацију шампионата Старог континента. Ситуација у Украјини јесте тешка и комплексна, тако да постоји могућност да се организација измести у неку другу државу. Све федерације које имају услове могу да се упусте у трку, па тако и наша. Ми смо 2005. показали да смо способни за тако нешто, али мора да постоји свест да је организација велики подухват. Помоћ државе је неопходна, треба координирати великим бројем људи у различитим градовима, обезбедити услове за рад новинарима у халама, смештајне капацитете у хотелима, адекватне услове за пренос и још много тога. Од саме организације зарадила би и држава, не само Савез – дозирани је оптимиста некадашњи српски кошаркаш, а данас цењени функционер у ФИБА.

(Данас)