Прочитај ми чланак

СРБИ НАЈБОЉИ КОШАРКАШИ у историји грчке лиге

0

kosarkaska-liga 6

Доминик Вилкинс, Пеђа Стојаковић, Дино Рађа, Рој Тарпли, Алфонсо Форд, Дејвид Риверс само су неки од великана кошарке који су се нашли иза некадашњег репрезентативца Југославије и легенде оба атинска клуба.

Најутицајнији грчки новинари спровели су интерну анкету и прогласили најбољег страног кошаркаша који је играо у земљи Хелена.

Као критеријуми су узети године проведене у лиги, индивидуални и тимски учинак, трофеји, реакција људи на њих…

У мору асова који су претходних деценија одушевљавали грчке љубитеље кошарке, прва два места, према мишљењу грчких колега, заузимају Срби: Дејан Бодирога као другопласирани и предводник на овој листи – Жарко Паспаљ!

Чувени репрезентативац наше земље “запалио” је игру под обручима у Грчкој, када је 1991. године из Партизана прешао у Олимпијакос у којем је провео три сезоне. Потом је урадио неопростиво, из Пиреја се преселио у редове највећег ривала Панатинаикоса, да би га каријера потом водила у Паниониос и Арис.

Са Олимпијакосом је освојио две титуле првака Грчке, узео је и куп са црвено-белима, као и са Арисом. Грци га памте као првог кошаркашког суперстара који је играо код њих…

Најбољих 10 страних играча у историји грчке лиге

1. Жарко Паспаљ
2. Дејан Бодирога
3. Валтер Бери
4. Рој Тарпли
5. Дино Рађа
6. Мајк Батист
7. Доминик Вилкинс
8. Алфонсо Форд
9. Дејвид Риверс

Извор: Телеграф.рс