Прочитај ми чланак

СПЕКТАКЛ У БЕОГРАДУ: Србија одржала час кошарке прваку Европе (ВИДЕО + ТОК МЕЧА)

0

Изабраници Aлександра Ђорђевића пред више од 16.000 гледалаца у београдској хали егзибиционом игром савладали великог ривала.

Кошаркашка репрезентација Србије савладала је Француску 73:63 (20:19, 21:14, 11:12, 21:18) пред више од 16.000 гледалаца у београдској „Aрени“. Ово је била прва утакмица изабраника Aлександра Ђорђевића пред домаћом публиком после сребрне медаље освојене на Светском првенству у Шпанији.

Француска, актуелни првак Европе, само је у првој четвртини била равноправан ривал, док је у преостале три деонице Србија била прилично доминантна, уз егзибициону игру.

Србија се тиме реванширала Француској за пораз 78:65 у Нансију прошле седмице.

Тим Aлександра Ђорђевића очекује за викенд Aчибадем турнир у „Aрени“, где ће наступати још Кина, Русија и Венецуела.

Селектор Aлександар Ђорђевић није у тим за овај меч уврстио Драгана Милосављевића, Зорана Ерцега и Стефана Пота, док је капитен Милош Теодосић био у опреми, али је меч преседео на клупи због лакше повреде зглоба, а у игру је ушао осам секунди пре краја да добије аплауз публике.

Званични европски првак Француска и у овом мечу је играла у најјачем саставу и поново је боље почела утакмицу. Гости су повели са 6:0 и водили су скоро до пред сам крај меча. Србија је играла добру одбрану, али јој је требало времена да „намести руку“ за напад. „Орлови“ су први пут повели крајем прве четвртине, када је Богдан Богдановић постигао тројку за 18:17, 70 секунди пре краја прве деонице. Србија после тога није испуштала вођство до краја утакмице, а оно је у другом полувремену прерасло у двоцифрено.

Обе екипе су се трудиле да играју што боље и меч није личио на пријатељски, али је Србија одличном одбраном зауставила француске звезде и забележила сигуран тријумф.

Сви играчи Србије уписали су се у стрелце осим Теодосића. Најефикаснији био је Немања Бјелица са 12 поена и шест скокова, док је Мирослав Радуљица постигао 10 поена. Француску је предводио Нандо Де Коло са 10 поена.

Србију сад чека традиционални Трофеј Београда, предстојећег викена. „Орлови“ играју против Кине, а у другом полуфиналу састају се Русија и Венецуела. У недељу су на програму финале и меч за треће место.

Пре меча, Бјелица је добио признање за 100. наступ у репрезентацији, који је остварен прошле године на Светском првенству. Њему је поклоњен урамљен дрес са бројем 100.

Француска химна је пре меча у три наврата почела да се емитује се разгласа, али се заустављала већ после неколико тактова. Гостујући кошаркаши и стручни штаб су остали загрљени и почели су сами да певају. Тада је званични спикер, певач Дејан Цукић, дотрчао са микрофоном и придржао је док је публика у Aрени слушала лекара Француске Петуја Сержа како пева „Марсељезу“, после чега је добио буран аплауз, тако да је потенцијални инцидент прерастао у симпатичну ситуацију.

Меч је одигран у пријатељској атмосфери, а публика је аплаузима поздравила ривала. Тони Паркер је био највећа звезда вечери пошто је и током загревања био предмет интересовања навијача који су желели да га фотографишу и да се фотографишу са њим.

Уочи меча, приликом интонирања химни гости из Француске добили су велики аплауз београдске публике. Из техничких разлога химна Француске „Марсељеза“ није могла да буде емитована, те су је играчи отпевали без музике.

ТОК МЕЧА

Србија је почела у саставу Марковић, Богдановић, Калинић, Бјелица, Радуљица. Француска је стигла у најјачем саставу са седам играча из НБA, а почетна петорка је: Паркер, Де Коло, Батум, Дијао, Гобер.

Обе екипе су од старта заиграле снажно, жељне доказивања. Французи су одлично отворили утакмицу преко Гобера и Де Колоа повели са 6:0. Прве поене за наш тим постигао је Немања Бјелица са линије пенала у 3. минуту.

Уследио је период добре игре Србије. Поени Митровића, тројка Марковића и закуцавање Недовића донели су Србији прикључак у 7. минуту – 11:13.

Потез прве четвртине је сјајно закуцавање Марка Симоновића, који тренутно наступа у француској лиги. Симоновић је прошао уз чеону линију и снажно закуцао за велике овације са трибина.

Србија је до првог вођства стигла после тројке Богдановића за 18:17.

На истеку првих десет минута Србија је имала минимално вођство 20:19.

Калинић је почетком другог периода донео Србији пет поена предности 24:19, нешто касније и за 26:21. Србија успешно одржава 4-6 поена предности, а средином ове деонице разиграо се Радуљица који је везао четири поена и укњижио укупно шест поена до сада. Уједно то је највеће вођство Србије – 34:27 у 17. минуту.

Наставља Србија са добром игром, девет поена вишка (36:27), после поена Бјелице.

Бјелица тројком враћа на тројку Француза за нових девет поена вишка – 39:30 нешто мање од минута до истека првог полувремена.

На крају првих 20 минута игре – 41:33 за Србију.

Србија је играла разноврсно у нападу, чврсто у одбрани. Французи су одлично играли у првој четвртини, када је Тони Паркер био у тиму, Србија је била надмоћна у другом периоду када није било Паркера. Србија игра са доста самопоуздања, већи број играча уписао се у листу стрелаца.

Радуљица је постигао осам поена, Богдановић и Бјелица по пет поена.

Трећу четвртину отворио је поенима Бјелица који је продором донео Србији прву двоцифрену предност – 43:33.

Француска је веома брзо преполовила предност, после тројке Дијаоа гости су стигли на 43:38 у 23. минуту.

Предвођени Тонијем Паркером гости су смањили на 45:41, али су Калинић и Недовић везали четири поена за 49:41 у 28. минуту.

После минута одмора који су затражили Французи, Бјелица је сјајном соло акцијом поново донео Србији двоцифрену предност – 51:41.

На крају 30 минута Србија има седам поена вишка – 52:45.

Сјајно је Србија ушла у последњу четвртину. Серијом 7:0 домаћи тим у 32. минуту стиже до 59:45. Тројка Бјелице, поени Дангубића и Богдановића за највећу предност Србије.

Два сјајна закуцавања српских играча, прво карактеристично Симоновића уз чеону линију, потом и Радуљице за 63:47.

Кешељ је погодио тројку из угла за највеће вођство Србије – 69:50 у 37. минуту.

Французи су на крају успели да ублаже пораз за коначних 73:63.

Извор: Курир