Прочитај ми чланак

ШАМПИОНСКИ: Новаков 30. Мастерс и порука ривалима пред Рио!

0

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић освојио је титулу на Роџерс купу у Торонту, победом над Кеијем Нишикоријем у два сета.

Ђоковић је у финалу савладао Нишикорија резултатом 6:3, 7:5 и тако стигао до јубиларног 30. трофеја на турнирима из Мастерс серије.

Иза њега на вечној листи налази се Рафаел Надал са 28 Мастерса, а после њега следе Роџер Федерер (24), Aндре Aгаси (17), Енди Мари (12), Пит Сампрас (11)…

Новак је освојио 66. титулу у каријери, укупно седму ове сезоне и послао јасну поруку ривалима пред Олимпијске игре које су на програму следеће недеље. Такође, четврти пут је славио у Канади – на турниру на којем домаћинство деле Монтреал и Торонто, славио је у сваком граду по два пута.

За разлику од претходних мечева, Србин је на нивоу био од самог старта. Сервис га је одлично слушао, баш као и ритерн, па не чуди што је први сет завршио за нешто више од пола сата.

После почетног „опипавања“ снага, направио је брејк у шестом гему изгубивши само један поен на сервис противника и стечену предност је сачувао до краја сета.

Када је направио брејк за 2:1 у другом, чинило се да нас очекује експресни крај, али је уследио једини пад у игри који је Јапанац искористио. Шести играч на AТП листи вратио је брејк, разиграо се и дошао до преокрета. Срећом, Новак је одбио његов налет, потом му одузео сервис и посао завршио за 82 минута.

На крају, забележио је 13 винера и 18 неизнуђених грешака, док је Нишикори имао 14 директних поена и 28 грешака.

Осим што је добио додатне поене јер је бранио финале из прошле сезоне, Ђоковић је одговорио критичарима који су говорили да је његова форма у паду, пошто је до пехара стигао без узгубљеног сета.

Наставио је бруталну серију у међусобним дуелима са момком из места Матсуе, добио и пети меч ове године, па сада води 10-2.

Роџерс куп у Торонту игран се за наградни фонд од 4.691.730 долара.

Ток меча:

Ђоковић је одлично отворио меч – погађао је прве сервисе, забележио винер форхендом, а после аса дошао до првог гема. Уследио је добар одговор Нишикорија, који је могао да се нађе у малом проблему, али је код 30:15 два пута погодио линију и преломио гем. Јапанац није успевао да остане у поенима на сервис ривала и Новак је експресно, захваљујући почетном ударцу, повео 2:1.

Српски тенисер у следећем гему на сервис ривала узео је два поена, али није стигао до изједначења. Нишикори је такође припретио – одличним ритернима изборио је 30:30 после два изгубљена поена, али је Новак добро одсервирао и повео 3:2.

Било је видно да је већ тада Ђоковић ушао у ритам ритерна и сјајно је читао ударце Кеија, иако је овај у шестом гему погодио свих пет првих сервиса. Развлачио је ривала са једне на другу страну, па је после две грешке било 0:30. Уследио је слаб слајс, али онда нова два агресивна поена и први брејк за 4:2.

Троструки шампион овог турнира није много форсирао, сјајно је дозирао и слао дубоке ударце, и тако изнуђивао грешке Нишикорија. Дошао је до три везане гем лопте за потврду брејка, када је Јапанац вратио два сјајна ритерна и запретио. Имао је добијен поен за 40:40, али је форхенд захватио рамом и на семафору је писало 5:2.

У осмом гему могао је да заврши први сет, али се Нишикори одлично одбранио код прве сет лопте, а онда и асовима натерао Ђоковића да сервира за 1-0. Није било проблема све до 40:15, када је са друге стране стигао најбољи ритерн од почетка финала. Друга сет лопта била је још боља – шести играч на AТП листи је одлично напао форхендом, изашао на мрежу, али га је сачекао још бољи дефанзивни лоб и поен је завршен три ударца касније – 6:3.

Други сет почео је сервисом Нишикорија, а после грешке за 15:15 увукла се додатна нервоза у његову игру. За разлику од првог сета, сада је реаговао на прави начин, подигао је проценат сервиса и успео да се извуче без проблема.

Међутим, то није учинио већ у следећем гему у који је почињао, пошто је Ђоковић претходно сигурно дошао до 1:1. Грешка из бекхенда, агресивни напад Новака и нова за грешка за 0:40. Уследила је мала пауза јер је судија Карлос Бернардеш удаљио некога са трибина, после чега је Јапанац погодио сервис и спасао прву брејк шанса. Већ код друге није имао шансе – добар ритерн и изнуђена грешка за 2:1.

Четири сервиса касније материјализовао је стечену предност – 3:1.

Први проблеми од почетка меча догодили су се у шестом гему, када је стао сервис, а Кеи неколико пута добро напао. Експресно је дошао до три брејк прилике, код прве је замало промашио слајс, али код друге није погрешио и изједначио је на 3:3.

Јапанац се потпуно разиграо – везао је четири изузетна поена и врло брзо преокренуо на 3:4.

Новак је промашио инсајд-ин форхенд и наставио сервис противника, па је могао да се осети нови проблем. Ипак, није дозволио јер је четири пута одлично одсервирао и изједначио на 4:4.

У следећа два гема није било узбуђења, али је у ваздуху могло да се осети да је налет Нишикорија прошао и да је само питање тренутка када ће попустити. Он је појачан након грешке из бекхенда, али и када је Ђоковић добрим ритерном неутралисао две гем лопте. Био је ред на прву брејк шансу – вратио је снажан сервис остао у поену и који секунд касније видео како лоптица пада иза основне линије за 6:5.

Иако је лако дошао до две везане меч лопте, није све прошло глатко. Двама ритернима, Кеи је остао у животу, али је уследио добар одговор Новака и тријумф после 82 минута.