Прочитај ми чланак

ПРОБУДИТЕ СЕ Кошаркаши, нећете ваљда као губитници из фудбала!

0

Једна од ретких светлих тачака Србије је (била) кошарка, али се бојимо да нам, после дебакла свих млађих селекција и посртања А мушке репрезентације, и трофејни спорт иде путем фудбала. Нажалост, пошто су све државне институције у овој земљи уништене, близу смо и да мушка кошарка крене путем Кокезиних губитника... Нажалост!

Деценијама смо поносно истицали да смо земља кошарке, да је игра са наранџастом лоптом национални спорт број један, али се последњих година све више сусрећемо са болном темом: у ком правцу нам иде мушка А репрезентација?

ФОТО: ФИБА

Последњу медаљу „орлови“ су освојили пре три године, а иако припадамо светском врху, или би требало да нам је тамо место, у последње две године дозвољавамо да нам лекције деле Швајцарци, Грузијци, Естонци, Израелци, Немци… За све њих Србија је велесила, била некад.

Селектор Игор Кокошков и играчи су играли у Финској без трунке жара, воље и енергије, што је недопустиво. Истовремено, плаћамо цех томе што у Црвеној звезди и Партизану тренутно игра укупно 14 странаца. Где су домаћи, млади, талентовани кошаркаши?

Очигледно да, за разлику од женске кошарке, мушка посрће, посустаје и губи контролу, односно шампионски ген. Без обзира на то што због рата Евролига – ФИБА не играју наши најбољи играчи (исто је свим селекцијама), оправдања за срамоту у Финској нема, премда ово није једина брука. Изгубити од Грузије у кошарци је недопустиво, борити се грчевито за пласман на Европско првенству у групи из које иду три првопласиране екипе јесте комично, наравно биће трагично ако не одемо на шампионат, и с правом се доводи у питање рад Кошаркашког савеза, односно његовог мушког дела, такође и стручног штаба на челу са селектором Кокошковим, као и селекције играчког кадра.

За кратко време смо стигли од олимпијског, светског и европског сребра до тима који губи од „лилипутанаца“, што је неопростиво. Ипак, када се има у виду у ком правцу нам држава иде и какав нам је спорт, можда је и ово урушавање кошарке само један део комплетне слике Србије.