Прочитај ми чланак

ПРЕСЕДАН на жребу: Новак, Надал и Федерер ово никада нису доживели

0

Жреб на Ролан Гаросу донео је ситуацију која никада није виђена у тениском свету, а овај преседан је изазвао лавину критику међу легендама широм света.


По први пут у историји ће Новак Ђоковић, Рафаел Надал и Роџер Федерер бити у истој половини жреба! Никада раније се оваква ситуација није десила, а за све су криви организатори турнира.

Наиме, Шпанац, који је 13 пута освајао трофеј на Ролан Гаросу, није добио повластицу каква се очекивала. Сви су очекивали да ће организатори Отвореног првенства Француске искористити право да промене број носиоца, па да ће Рафи дати место другого носиоца уместо трећег. Ипак, како су организатори одлучили да ту листу саставе на основу места на АТП рангирању сви чланови „велике тројке“ се налазе у истој половини жреба.

Колико је ово заправо чудно најбоље сведочи податак о освојеним гренд слем трофејима у две половине. У оној у којој се налази „велика тројка“ има чак 59 гренд слем трофеја, док са супротне стране имамо само једну. Доминик Тим брани част друге половине са пехаром УС Опена који је освојио крајем прошле године.

Федерер и Надал имају по 20 гренд слем трофеја, Новак је избројао до 18, а са те стране се налази и Марин Чилић који је освојио један пехар.

То значи да би у пракси Новак већ у четвртфиналу могао да игра против Федерера, док би га у евентуалном полуфиналу „чекао“ Надал.

Ово се није допало ни многим легендама, па је гласно о томе говорио легендарни Патрик Мекинро.

„Не можете да ставите Рафаела Надала као трећег носиоца. Жао ми је. Не можете да дозволите да се то догоди“, рекао је Мекинро.

О томе колико су се огрешили о „Краља шљаке“ сведочи и што је Ролан Гарос одлучио да позове Шпанца да открије сопствену статуу.

Рафа је приказан у својој карактеристичној пози када удараца лоптицу из форхенда, управо оног ударца који га је у Паризу довео до 100 победа и само два пораза (Робин Содерлинг и Новак Ђоковић су једини осетили сласт тријумфа против Рафе на овом турниру).

Иако изгледа паклено на први поглед, жреб није био тако немилосрдан према Ђоковићу. Србин ће у првом колу играти против Тениса Сандгрена, док га у другом колу вероватно чека проблематични Лукас Пуј.

У трећем колу би могао да га сачека Алекс де Минаур, а онда следи окршај са Федерером.

Ипак, право је питање да ли ће Швајцарац успети да дође до ове фазе јер је на турниру у Женеви показао да је и даље „зарђао“, управо ову реч су користили аналитичари и његов бивши тренер Пол Анакон.

Дакле, нико у овом тренутку не зна колико може Швајцарац, али нема сумње да ће му бити изузетно тешко да ухвати ритам у 40. години. Због тога је и сам „скидао“ притисак са себе и говорио да ће праву форму достићи на сезони на трави и Вимблдону који му највише „лежи“.

Срећа у несрећи („Силвер лининг“) је што ће Новак против Рафе евентуално играти већ у полуфиналу. Наиме, историја њихових дуела је показала да је Новак чешће славио у овим фазама такмичења. Уз то се очекује да Рафа буде привилегован у Паризу по питању термина, али и да ће вероватно на терену провести мање времена него Новак.

Све ове разлике ће бити далеко мање у полуфиналу, него у самом великом финалу, па би могли да гледамо Новака који може да направи много, много више него у Риму када је у последња два дана турнира на терену провео осам сати.

И вратимо се још један на тениски преседан, није ово нимало случајно. Просто, водећи људи „белог спорта“ схватају да је дошло време да се макар и на силу уводи смена генерација, да почиње нова ера, а да се од ветерана који су заувек изменили спорт опраштамо.

Новак, Рафаел и Роџер играју све мање мечева сваке године, па никога није зачудило када смо видели да је Стефанос Циципас први у АТП трци за Завршни турнир у Торину.

Грк је у Монте Карлу „пробио лед“ освајањем мастерса, а Александар Зверев је у Мадриду најавио велике резултате.

Од 30. маја у Паризу почиње нова велика промена у тенису, а Новак мора да одигра савршено како би сачувао место на врху АТП листе. Данил Медведев, други на свету, брани само 10 бодова, па би могао да истопи ту разлику. Само још да не мрзи да игра на шљаци…