Прочитај ми чланак

Партизан је прави – самба за наставак три серије

0

Леонардо дао гол у шестој везаној утакмици и изнудио црвени картон усмеривши црно-беле ка победи над Вождовцем - 3:0

Партизан је – Леонардо! Остали могу да играју промењиво, али Бразилац не спушта ногу са папучице за гас кад је реч о конкретном доприносу резултатима црно-белих. Махом захваљујући њему, актуелни освајач Купа Србије наставио је са добрим резултатима по окончању паузе због обавеза репрезентације и 12. кола Суперлиге дописао Вождовац на листу жртава – 3:0.

У историјском, првом такмичарском мечу на вештачкој трави на нашим теренима, тим Марка Николића је наставио потеру за црвено-белим тандемом на врху табеле и још једном промовисао Леонарда да Силву Созу у кључног играча. Његов погодак из слободног ударца средином, а изнуђен црвени картон у завршници првог полувремена, одлучујуће су утицали да састав из Хумске 1 забележи шесту првенствену, а седму везану победу, рачунајући сва такмичења.

Пред око 1.200 гледалаца (капацитет из разлога безбедности смањен за овај меч) Леонардо је на практичном примеру потврдио да је човек потеза. Још у његовој игри нема динамике и вица, али има довољно конкретности, да – кад већ други не могу – седи за воланом Парног ваљка и вози га напред. Тако је било и у 23. минуту, после фаула над Урошем Ђурђевићем извео је слободан ударац у намери да центрира, лопту нико од његових саиграча није додирнуо, она се од стативе одбила у мрежу и омогућила летос ангажованом везисти да се радује већ седмом голу (шестом у првенству) за нови клуб. Уз посебан куриозитет: од вечитог дербија до данас погађао је на свакој утакмици (Црвена звезда, Напредак, Металац, Младост, Вождовац).

Та серија Леонардових погодака омогућила је у сваком од поменутих сусрета Партизану да лакше дише, а у данашњем да у његовом наставку, растерећен психолошког притиска, чува и лопту и резултат, без бојазни да ће ући у проблем. Још кад се Вождовцу десет минута пре паузе повредио Ненад Лукић (раме), а у смирај првог дела Милош Михајлов искључен због старта с леђа управо над бразилским офанзивцем , постало је јасно да су бодови већ у џепу екипе Марка Николића.

Брочјану предност фаворит је претворио и у дуплирање резултатски, тако што је почетком другог полувремена Бојан Остојић главом са пет метара пресудио бившем клубу, на центаршут из корнера данас изузетно надахнутог Алена Стевановића.

После тог поготка, Партизану није било тешко да „води“ игру, мада је код појединих његових играча била уочљива глад за што убедљивијом победом, па је пре 2:0 упорном Урошу Ђурђевићу голман Марко Милошевић једва одбранио ударац главом, непосредно пре гола Леонардо, после акције Немање Милетића и Валерија Божинова, изблокиран, да би мало јасније Евертон Луиз зарадио овације на отвореној сцени, због покушаја да са 30 метара матира истрчалог голмана Змајева, у чему га је спречила – статива.

Шеф струке Вождовца, Братислав Живковић је основну замисао да гостима препусти терен и контролу лопте, а да прети из контранапада, покушао да претвори у тактичку замку користећи систем са три штопера и два бека, што је имало прођу само у првих 20 минута. Толико је издржала одбрана домаћина, али кад је везни ред требало да, после упадања у минус, развије неки напад или припреми шансу усамљеном нападачу Стефану Дражићу остао је закопан пред чврстим средњим редом и још чвршћом дефанзивном линијом Партизана, која је оставила Филипа Кљајића без посла.

У таквим околностима, Вождовац је био осуђен на пети узастопни пораз од црно-белих, оверен контром резервисте Немање Михајловића чија је асистенција омогућила још једном Бразилцу, Евертону Луизу, да заплеше самбу.