• Почетна
  • СПОРТ
  • Пада рекорд: 17-годишњи Андрија Живковић најмлађи репрезентативац свих времена!
Прочитај ми чланак

Пада рекорд: 17-годишњи Андрија Живковић најмлађи репрезентативац свих времена!

0

zivkovic-rasfoto-marko-metlas

Рекорд стар више од три деценије биће оборен! Најмлађи фудбалер који је дебитовао у дресу наше репрезентације је Митар Мркела, који је за некадашњу СФРЈ по први пут наступио са 17 година и 130 дана, а то остварење надмашиће млада нада Партизана, Андрија Живковић, ког ће Синиша Михајловић уврстити у тим за пријатељски меч са Јапаном, који се игра 11. октобра у Новом Саду.

Мркела је давног 17. новембра 1982. заиграо за „плаве“ у Софији, против Бугарске, и тај рекорд „17-130“ до сада је био неодстижан за многе талентоване фудбалере које смо имали.

Најближи обарању били су Лазар Марковић, који је против Јерменије заиграо два дана пред пунолетство (са 17 година и 363 дана), чиме је заузео друго место на „вечној листи“, и то испред Драгана Џајића (18-013), Владимира „Пижона“ Петровића (18-087) и Дарка Лазовића (18-122).

Све њих би на „Карађорђу“ могао да претекне Живковић, који ће тог 11. октобра бити стар 17 година и 93 дана, чиме би, ако му Михајловић пружи шансу на терену, Мркелин рекорд оборити за 37 дана.

Синиша Михајловић је потврдио да ће Андрију Живковића позвати за меч на коме ће се од репрезентативне каријере рекордним 103. наступом опростити Дејан Станковић.

(Блиц)