Прочитај ми чланак

ОВАЈ ТИМ ИМА ПЕРСПЕКТИВУ: У наредним годинама биће неугодан противник свима

0

Генерација нигеријских фудбалера која долази озбиљно прети да засени ону чувену из 90-их чије су ведете биле Џеј-Џеј Окоча, Нванкво Кану, Тарибо Вест, Тијани Бабангида, Виктор Икпеба, Селестин Бабајаро, Сандеј Олисех, Данијел Амокачи, Емануел Амунике и остали...

30511_600

Угледни британски портал ‘Сqуаwка’ се детаљно бавио овом тематиком и у једном аналитичком тексту представио седморицу нигеријских фудбалера од којих се очекује да у блиској будућности врате најмногољуднију земљу Африке на старе стазе славе.

Седморица младих, седморица „супер орлова“ за које се верује да ће на својим крилима носити Нигерију до висина до којих је досегла славна генерација фудбалера ове земље с краја прошлог века су:

1. Кенет Омеруо

Одбрамбени играч, има 22 година, наступа за турски Алањаспор. Био је питомац академија Челсија и Стандарда из Лијежа. До сада је уписао 32 наступа за репрезентацију.

1

2. Вилијам Трост-Екинг

Штопер, 23-годишњак, члан норвешког Хаугесунда. Пошто му је мајка Холанђанка наступао је за млађе селекције ‘Орања’, али онда одлучио да прихвати позив из очеве домовине Нигерије. Био је део олимијског тима који је ове године у Рију освојио бронзану медаљу. Као клинац, фудбалски се описмењавао у Лондону, на акедимијама Фулама и Тотенхема, а пажњу на себе скренуо својим играма у Гронингену.

2

3. Онгењи Онази

23-годишњи везиста Трабзонспора, бивши Лацијал, важи за једног од најталентованијих афричких фудбалера. Играч који има одличан пас, визију, који чини нападаче бољима. До сада је уписао 39 наступа за ‘супер Орлове’.

3

4. Ахмед Муса

Овај 23-годишњи нападач је овог лета стигао у Лестер из московског ЦСКА, није још увек добио праву прилику да се докаже на осртву понајвише због паклене конкуренције у нападу ‘Лисица’. Заблистао је у мечу са Аргентином на Мондијалу у Бразилу пре две године када је постигао два гола. До сада је одиграо 59 утакмица за репрезенатцију и постигао 11 голова.

4

5. Алекс Ивоби

Велика нада Арсенала, нећак легендарног Џеј-Џеја Окоче, тек му је 20 година. Занимљивост везана за Ивобија је да је његов саиграч Месут Озил изјавио да је овај момак иделана мешавина свог ујака Окоче и Едгара Давидса. До сада је одиграо 7 утакмица за националну селекцију.

5

6. Келечи Ихенаћо

Ивобијев вршњак, бисер Манчестер Ситија, ове сезоне је демонстрирао да одсуство Куна Агуера може да се не осети јер је он ту да даје голове. Недавно је дебитовао за репрезентацију, уписао 4 наступа уз 3 постигнута гола.

6

7. Мозес Симон

Нападач Гента, има 21 годину, веома брз и снажан, у домовини га зову ‘нигеријски Кристијано Роналдо’. И он је од недавно репрезентативац, дао је два гола на 6 утакмица колико је до сада одиграо.

7

Нигерија неће учествовати на предстојећем Купу Афричких Нација, то ће бити друга узасоптна сморта ‘црног континента’ који пропушта, али се очекује да би на крилима поменутих играча уз подршку неких искуснијих, као што су нпр. Џон Оби Микел и Виктор Мозес, ‘Супер Орлови’ могли да буду један од хитова на Мондијалу у Русији.

Време ће показати да ли су ове прогнозе оправдане.

Иначе, Нигерија је први пут учествовала на Светском првенству 1994. године у САД-у, тамо била једно од најпријатнијих изненађења, тада је авантура завршена у продужецима 1/8 финала против Италије захваљујући Роберту Бађу. Од тог Мондијала, ‘Супер Орлови’ су учествовали на сваком до сада одржаном, осим у Немачкој 2006. године.

Највећи успех нигеријског фудбала је златна олимпијска медаља у Атланти 1996. године, а последњи трофеј освојили су на Купу Афричких Нација 2013. године у Јужноафричкој републици.

nigerija