Прочитај ми чланак

Русија у шоку због Пљушченка; Рускиња Јелена за националну историју

0

Jevgenija Pljuščenkо0

Русија је у шоку после драматичног повлачења њиховог клизачког хероја Јевгенија Пљушченка са Зимских олимпијских игара у Сочију.

Руска спортска јавност назива ‘трагедијом’ такав поступак Пљушченка, који је у последњи час, уочи кратког програма у четвртак, одустао од даљег такмичења због повреде.

“Велика каријера нашег клизача завршена је правом људском трагедијом”, истиче “Совјетски спорт”, наводећи изјаву Пљушченка који кроз сузе тражи опроштај од својих навијача.

Олимпиада 2014. Скелетон. Женщины. Второй день
Први пут у историји Рускиња освојила медаљу у женском скелетону

Јелена Никитина је први пут у историји Олимпијских игара донела Русији медаљу (бронзу) у женском скелетону.
Победница је Британка Елизабет Јарнолд, а Американка Ноел Пикус-Пејс је освојила сребро.

Та ‘трагедија’ ипак није тако тешка, с обзиром на да је Пљушченко Русима даровао сјајно клизање у тимској конкуренцији и допринео првом злату за своју земљу на старту Игара, али, некима је то недовољна утеха.

Одустајање Пљушченка значи да Русија први пут од Игара у Сарајеву 1984. неће имати медаљу у мушкој конкуренцији.

Наиме, на такмичењу неће бити ни Максима Ковтуна, који је, судећи по извештајима локалних медија, љут због првобитног прецртавања свог имена у корист много славнијег колеге, искључио телефон, тако да га Руска кллизачка федерација није нашла.

Како се тврди, Пљушченко је два дана пре индивидуалног такмичења тражио да буде замењен због повреде.

Једни бране Пљушченка, који је због повреде леђа очигледно морао да одустане, а неки га и критикују.

Председник Руске клизачке федерације Александар Горшков рекао је за “Известију” да Пљушченко напушта Олимпијске игре као херој, пошто се успешно вратио после повреде леђа.

“Јевгениј је дао огроман допринос нашем тиму приликом освајања злата у екипној конкуренцији и то га чини херојем”, рекао је Горшков.

Међу критичарима олимпијског шампиона из Торина 2006. је председник Либерално демократске партије Владимир Жириновски, који је Пљушченка чак назвао “инвалидом којем није требало да буде дозвољено да се такмичи”.

Jevgenija Pljuščenka40

“Ово није болница, већ Олимпијске игре”, рекао је Жириновски и додао да би такмичарима требало допустити да највише три пута учествују на Олимпијским играма.

Додајући уље на ватру, он је у интервјуу за Руски сервис вести оптужио Пљушченкову супругу Јану Рудловскају назвавши је ‘вештицом’ која је легендарног клизача отерала у ‘инвалидска колица’.

Рудловскаја је на то одговорила да је “све до сада поштовала Жириновског, а чак је била и члан његове партије”.

Пљушченко је на Играма у Торину освојио злато, на четири године касније у Ванкуверу сребро, док је злато припало Американцу Ивану Лајсачеку, који је раније, због повреде кука, одустао од Игара у Сочију.

(Танјуг,Глас Русије, фото: Бета)